Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ķīlis: Mācīšanās tikai latviešu valodā būtu arhaisms

Mācīšanās tikai latviešu valodā būtu arhaisms, vērtējot nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdera Raivja Dzintara priekšlikumu par izglītību tikai valsts valodā, aģentūrai LETA sacīja kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Viņš pauda, ka mainīt mācību valodu tikai uz latviešu valodu būtu "absolūts arhaisms" - jaunieši jau tagad mācās dažādās valodās, izglītības iestādēs faktiski praktizējot daudzvalodību.

"Nākt klajā ar tādu priekšlikumu, lai visi pārietu uz vienu valodu, ir dīvaini, jo, ņemot vērā, cik priekšlikums varētu būt neviennozīmīgi uztverts, ko Dzintars labi zina, priekšlikumam nav noteikta veida konsultāciju, ekspertīzes, pamatojuma, ka tas visiem skolēniem nāks par labu. Ja šāda argumenta, ka nāks par labu, nav, tad tā ir politiskas konjunktūras izmantošana. Un tas ir bezatbildīgi," teica Ķīlis.

Viņš uzsvēra, ka Dzintaram un viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam kopš pēdējā mēģinājuma aktualizēt valodas reformu izglītības iestādēs bijis pietiekami laika, lai rastu pētījumos balstītus pamatojumus šādas reformas nepieciešamībai. Pretējā gadījumā šādu soli varot vērtēt arī kā mēģinājumu "ģenerēt un celt reitingus".

Ķīļa ieskatā skolas jau tagad labprātāk vēlētos mācību procesā izmantot vairāku valodu praksi. "Pasaulē virzās uz daudzvalodību izglītības sistēmā," piebilda Ķīlis.

Kā ziņots, Dzintars otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā Viens pret vienu sacīja, ka, ja četri Saeimas Vienotības frakcijā strādājošie Kustības Par! deputāti atbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, nacionālā apvienība to uzskatīs par koalīcijas līguma pārkāpumu, tomēr valdības demisiju neprasīs, bet tā vietā uzstās uz izglītību tikai valsts valodā.

Secinot, ka koalīcijas līgums nav ievērots, VL-TB/LNNK iesniegs grozījumu projektu Izglītības likumā, lai pārietu uz izglītību tikai valsts valodā, pastāstīja Dzintars.

Saeimā balsojums par to, vai Vējoņa iniciatīvu nodot vērtēšanai komisijās, notiks šodien.

Top komentāri

Toms
T
Ka vispar sads debilikis, idiots kads ir Kilis vareja iegut augstako izglitibu? Runa tacu ir par Latvijas valsts valodu, bet ne par svesvalodu apgusanu. ASV valsts valod ir anglu valoda un Izglitibas iegusana saja valsti notiek anglu valoda, macoties ari citas svesvaloda, Vacija valsts valoda ir vacu valoda un ari tur berni apgusts svesvalodas. Ka vispar sis idiots kilis vareja ienemt ministra amatu, kurs ir debils pec butibas?
klapes uz acīm
k
Ķīlis izliekas par idiotu vai tiešām nesaredz cēloņsakarību starp Latvijas okupāciju un krievu valodas īpašo statusu Latvijā? Neviens nav runājis par svešvalodu aizliegšanu, runa ir par informācijas telpu, kas krievu skolās ir no citas valsts.
Jens Z
J
Šitās valsts valodai naidīgās atklāsmes pašas par sevi pietiekami parāda, kāpēc Ķīlis nevar būt izglītības ministrs. It kā antropologs, bet pats izceļas ar archaisku domāšanu - Ķīlis automātiski fetišizē svešvalodas kā gudrības avotu, lai gan valoda ir tikai forma, izteiksmes līdzeklis, nevis pašas zināšanas. Es jau deviņdesmitajos gados NRA rakstīju par latvju 'elites'' apjukumu jautājumā par to, kas ir 'derīgas' zināšanas, kādu kompetenci vērtēt kā tautas attīstībai vajadzīgāko. Brīnījos par neskaitāmu akadēmisko karjeru taisīšanu uz pesteļošanas pamatiem. Mans secinājums bija - aizsūtīdami pamuļķi uz Oksfordu, atpakaļ dabūsim jau diplomētu pamuļķi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē