Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kučinskis: Rimšēviča aizturēšana nav saistīta ar ABLV lietu

Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana nav saistīta ar ABLV Bank lietu, pirmdien pēc divu stundu garas Ministru kabineta ārkārtas sēdes žurnālistiem paziņoja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš informēja, ka Ministru kabinets ārkārtas sēdē izskatīja divus jautājumus - tika uzklausīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija par Latvijas Bankas prezidenta aizturēšanu un tika arī apspriesta ABLV Bank situācija.

Kučinskis apliecināja, ka abas lietas nav savstarpēji saistītas. Premjers norādīja, ka detalizētāku informāciju lietā par Latvijas Bankas prezidentu šodien sniegs KNAB.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) informēja, ka ABLV šodien solījusi iesniegt FKTK savas darbības plānu, lai apliecinātu spēju darboties ilgtermiņā.

Ministre uzsvēra, ka banka ir paudusi gatavību sadarboties ar ASV pusi, kas iepriekš paziņoja par ABLV Bank naudas atmazgāšanas shēmām, atvērt banku pārbaudēm un iespējams veikt izmaiņas vadībā, lai pierādītu, ka banka ir spējīga turpināt darbu. "Tas bankai ir dzīvības un nāves jautājums," piebilda Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu, kurā aizturēti tika Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Piektdien Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veiktas kratīšanas. Piektdien tika aizturēts arī Martinsons, taču svētdienas vakarā viņu no Valsts policijas izolatora atbrīvoja.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš šodien informēja, ka beidzoties 48 stundu aizturēšanas termiņam, Latvijas Bankas prezidentu atbrīvos no izolatora Čiekurkalnā. Aizstāvis arī apliecināja, ka klientam pagaidām nav piemērots aizdomās turētā statuss. Pēc Vārpiņa teiktā, Rimšēvičs nepiekrīt KNAB izvirzītām aizdomām par jebkādām pretlikumīgām darbībām.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (FinCEN) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Savukārt ABLV Bank pārstāvji iepriekš norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka izskatot iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," uzsvēra bankā. Tāpat bankas pārstāvji apgalvoja, ka ABLV Bank un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ FinCEN paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams.

Pēc aktīvu apmēra ABLV Bank 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. ABLV Bank obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. ABLV Bank atrodas tiešā ECB uzraudzībā.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET,ARĪ ES TEV NETICU !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē