Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvija norūpējusies par krīzi Venecuēlā

Latvija seko notikumu attīstībai Venecuēlā un ir norūpējusies, ka politiskā, ekonomiskā un sociālā krīze šajā valstī arvien padziļinās, atstājot postošu ietekmi uz Venecuēlas iedzīvotājiem un negatīvi ietekmējot reģiona stabilitāti, aģentūrai LETA norādīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM līdz šim nav saņēmusi Venecuēlā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo lūgumus pēc palīdzības. Vienlaikus ĀM rīcībā ir ziņas, ka viena ģimene no Venecuēlas pirms vairākiem mēnešiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Ministrija regulāri aktualizē ceļojumu brīdinājumus, un tas ir izdarīts arī saistībā ar situāciju Venecuēlā. Ceļojuma brīdinājumā ieteikts ceļotājiem doties uz Venecuēlu tikai galējas nepieciešamības gadījumā, norādot, ka drošības situācija valstī ir ļoti nestabila. Iedzīvotāji tiek aicināti ceļotājus izvairīties no demonstrāciju un jebkuru publisku masu pasākumu apmeklēšanas.

Tāpat ministrija aicina ceļotājus vienmēr un visur ievērot piesardzību, īpaši - ieejot un izejot no viesnīcām, bankām, garāžām, izkāpjot no automašīnām. Ja iespējams, ceļotāji tiek aicināti pārvietoties grupās, nenēsāt uzkrītošas rotaslietas un neņemt līdzi lielas naudas summas, neizrādīt naudu, kredītkartes, mobilos tālruņus un portatīvās elektroniskās ierīces. Tāpat ĀM aicina izvairīties no nakts pastaigām un pārvietošanās ar autotransportu nakts stundās. Lai izvairītos no laupīšanām, transportlīdzekļa durvīm vienmēr jābūt slēgtām, brīdina ministrijā.

Ministrija arī aicina ceļotājus neapmeklēt pierobežu ar Kolumbiju 80 kilometru platā joslā Sulias, Tačīras un Apures štatos, kur darbojas narkotisko vielu tirgotāji un pastāv cilvēku nolaupīšanas draudi. Tāpat cilvēki tiek aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai par robežšķērsošanas nosacījumiem ar Kolumbiju un Brazīliju.

Ja persona nonākusi ārkārtas situācijā, nekavējoties jāsazinās ar Latvijas goda ģenerālkonsulātu Karakasā vai ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26337711 vai e-pastu "[email protected]".

ĀM skaidroja, ka Venecuēlas jautājums pēdējo mēnešu laikā regulāri ir ticis apspriests Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmēs. Līdz ar citām ES dalībvalstīm Latvija uzskata, ka Venecuēlas valdībai ir jāatjauno demokrātija, jārespektē demokrātiski ievēlētas institūcijas, jāatbrīvo politiskie ieslodzītie, kā arī jānodrošina fundamentālās brīvības, uzsvēra ĀM.

Tāpat nepieciešams organizēt brīvas, pārskatāmas un uzticamas vēlēšanas. "Uzskatām, ka Venecuēlas iedzīvotājiem ir brīvas tiesības izvēlēties savus līderus un noteikt valsts nākotni. Venecuēlas valdībai ir jārespektē Nacionālās Asamblejas leģitimitāte un jānodrošina tās locekļu imunitāte. Latvija ir atbalstījusi ES ieviestos ierobežojošos pasākumus jeb sankcijas pret Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro režīma vadošajām amatpersonām.

Kā ziņots, Venecuēlas opozīcijas kontrolētā parlamenta priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Ar savu paziņojumu 35 gadus vecais Gvaido nācis klajā brīdī, kad sekojot viņa aicinājumam Venecuēlas pilsētu ielās izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, kas pieprasa Maduro atkāpšanos.

Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā trešdien jau pēc Gvaido paziņojuma izraisījās policijas un opozīcijas protestētāju sadursmes.

Tūlīt pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta. Tramps arī vērsās pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Vairākas reģiona valstis drīz pēc tam sekoja ASV piemēram, tostarp Brazīlija, Argentīna, Kolumbija un Kanāda. Savukārt Meksika un Kuba pauda atbalstu Maduro.

ES nepauda tiešu atbalstu Gvaido, bet aicināja sarīkot Venecuēlā "brīvas un ticamas vēlēšanas".

Savukārt Maduro trešdien paziņoja, ka sarauj diplomātiskās saites ar ASV. Viņš arī pateica, ka ASV delegācijai Venecuēla jāatstāj 72 stundu laikā. Tomēr ASV Valsts departaments norādīja, ka Maduro nav pilnvaru pārtraukt diplomātiskās attiecības ar ASV un izraidīt diplomātus.

Tikmēr Krievija ceturtdien kritizējusi Rietumus par atbalsta paušanu Venecuēlas opozīcijai.

Top komentāri

birzniex
b
Nez vai Venecuēla jebkad ir bijusi norūpējusies par stāvokli Latvijā ?
Apčidrinskis
A
Latvijai vajadzētu norūpēties par sevi, nevis Venecuēlu vai Gvadelupu. Un ĀM vajadzētu parūpēties, lai Saeimas lēmumi par nelegālo imigrāciju tiktu ņemti vērā ANO balsojumos. Nevajag bāzt savu degunu svešā ķemertiņā, ja pašam savējais iet pāri malām.
Jābūts Stulbiņš
J
Vai nu tukša vai novēlota runa. ASV, kā jau ierasts, pieteic sevi par pasaules kārtības noteicēju. Šinī gadījienā ASV iejaucās Venecuēlās iekšlietās, un ārkārtas secībā ieceļ par valdību valdības opozīciju. Kad Prezidents Moduro izraidīja ASV diplomātus, ASV atteicās tos izvest. ASV rīčiba izraisija katastrofālas sadursmes Karakas ielās. Tās vēl turpinās. Muļķis Rinkēvičs, kaut Šejienas Ārlietu Ministrs, nevar saprast, ka Šejieni jau kopš laba laika okupē Nato un ASV ieliktenis MP Kariņš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē