Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levits: Sabiedrībā jāstiprina latviešu valodas un literatūras skolotāju profesijas prestižs

Pirmdien, 12. augustā, Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas valdi, lai pārrunātu latviešu valodas pozīcijas topošajā Skola2030 mācību saturā un iespēju stiprināt latviešu valodu valstiskā līmenī.

Levits interesējās par to, kā norit Valsts izglītības un satura centra (VISC) īstenotā projekta Skola2030 ieviešana, cik liela loma mācību saturā atvēlēta latviešu valodai un cik sekmīga ir VISC komunikācija ar skolām un pedagogiem, kuri nav tieši iesaistīti projekta izstrādes darba grupā.

"Latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas loma ir jāstiprina ne tikai mācību saturā, bet arī jārunā par tās lietojumu sabiedrībā. Absurda ir situācija, ka valsts valodas lietojuma līmenis ir 60%. Latviešu valoda ir mūsu valsts simbols, kas ir jālolo un jāstiprina ilgtermiņā, jo spēcīgas Latvijas pamats ir stabila, literāri bagāta latviešu valoda," uzsver Levits.

Tikšanās laikā asociācijas valde ieskicēja vairākus problēmjautājumus, kam lūdza Valsts prezidenta vērību. Proti, centralizēto eksāmenu (CE) rezultāti liecina, ka skolēnu vidū latviešu valodas zināšanas ir kritiski zemas – 2018./2019. gada CE rezultāti uzrāda tikai 49 % apguves līmeni. Tāpat arvien aktuālāks kļūst skolotāju paaudžu maiņas jautājums – aptuveni 1/3 pedagogu strādā pēc pensijas vecuma. Abas puses bija vienisprātis – pedagogu darbs ir jāpopularizē, stāstot par tā nozīmi gan praktiskā līmenī, gan kopumā no valsts attīstības perspektīvas. Tika pārrunāta arī latviešu valodas loma tādās Latvijai nozīmīgās jomās kā uzņēmējdarbība un zinātne.

Top komentāri

Paldies Prezidentam
P
Beidzot kāds ierunājās par latviešu valodu. Ja paklausās, kā runā žurnālisti, kuri it kā beiguši augstskolu, tad man, padomjlaika skolniekam, mati ceļas stāvus. Piemēram TV, runājot par krustojumu. Pareizi būtu jāsaka Dzirnavu un Brīvības IELAS (vienskaitlī) , bet ko mēs dzirdam- Dzirnavu un Brīvības IELU (!!!) . Prasti.Tas pats interneta portālos. Latviešu valoda netiek cienīta. Ko dara mūsu valodas uzraugi? Lai veicas mūsu Prezidentam!
Latvijastēls
L
Levitam ir 100% taisnība! Literatūra ir daudz nopietnāks priekšmets, nekā daudzi iedomājas. Protams, ja skolotāja grib piespiest bērnus pa vasaru izlasīt 72 grāmatas, tas "prestižs" grūti glābjams.
No Bez tabu mati ceļas stāvus
N
Kā runā televīzijā, tas ir ārprāts! Vakar paskatījos Bez tabu ar Elīnu un Juri Šteinbergu. Ja otrs pāris - Agnese un Co runā gramatiski pareizi, vienmēr skaisti apģērbti, tad Elīna ar Juri vakar teica vairākus gramatiski un literāri nepareizi veidotus vārdus teikumus.Minēšu tikai dažus. Piemēram Elīna - "nāks ar kampaņu", "lai veicās! " ( pareizi ir veicas ar īso a ) u.c. Juris vēl trakāk- "jūs šobrīd skatieties" ( vajag skatāties) , jūs sakiet ( vajag sakāt) u.c. Nespēju ilgāk par 10 minūtēm izturēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē