Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Levits: Satversmes 81.pantā būtu jāiekļauj arī Saeimas tiesības apturēt krīzes laikā pieņemtos valdības lēmumus

Atjaunojot Satversmes 81.pantu mūsdienīgā redakcijā, tajā būtu ne tikai jāparedz valdībai pilnvaras ārkārtējās situācijās izdot noteikumus ar likuma spēku, bet arī jānosaka tiesības Saeimai šos valdības pieņemtos lēmumus atcelt, šorīt intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Tāpat viņš norādīja, ka līdz ar Satversmes 81.panta atjaunošanu būtu jānosaka, ka visi lēmumi, kurus valdība pieņēmusi, izmantojot šajā konstitūcijas pantā paredzētās īpašās pilnvaras, automātiski zaudē spēku līdz ar ārkārtējās situācijas izbeigšanos.

Valsts pirmā persona atgādināja, ka doma par Satversmes 81.panta atjaunošanas nepieciešamību viņam radusies, apzinoties, ka krīzes situācijās ļoti svarīgs var būt lēmumu pieņemšanas ātrums, taču valdība parasti spēj reaģēt operatīvāk nekā parlaments.

Kā ziņots, Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš atzīmējuši, ka 81.panta atjaunošana Satversmē mūsdienīgā, demokrātiskai valstij atbilstošā redakcijā būtu svarīga efektīvākai lēmumu pieņemšanai ārkārtas gadījumos.

Arī dažu citu partiju politiķi ir izteikušies pozitīvi par šādu soli. Pret šādām izmaiņām skeptiska ir partija KPV LV, kura pauž bažas par varas līdzsvaru, piešķirot tik lielas pilnvaras valdībai.

Jautājums par 81.panta atjaunošanu aktualizējās pēc tam, kad Covid-19 izplatības laikā Saeima ir saskārusies ar atsevišķiem apgrūtinājumiem attiecībā uz tās sanākšanu.

Plānots, ka Valsts prezidenta un Saeimas frakciju tikšanās par 81.panta atgriešanu Satversmē varētu sākties pēc maija svētkiem.

81.pants no Satversmes tika izslēgts 2007.gadā. Tajā bija teikts: "Laikā starp Saeimas sesijām ministru kabinetam ir tiesības, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks. Šādi noteikumi nevar grozīt Saeimas vēlēšanu likumu, tiesu iekārtas un procesa likumus, budžetu un budžeta tiesības, kā arī pastāvošās Saeimas laikā pieņemtos likumus, tie nevar attiekties uz amnestiju, valsts nodokļiem, muitām un aizņēmumiem, un tie zaudē spēku, ja nav vēlākais trīs dienas pēc Saeimas nākamās sesijas atklāšanas iesniegti Saeimai."

Top komentāri

>:-)
&
Jebšu glumjš? Jeb arī slīpēts ?
Alans Karlsons
A
Tam var tikai piekrist.
j
labs ierosinājums, lai kādam neienāk prātā, ka viņš ir napoleons vai putins
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē