Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Levits: Tiesiskuma kvalitāte Latvijā nav tā optimālākā

Jaunievēlētais Valsts prezidents, kurš līdz šim pildīja Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesneša pienākumus, Egils Levits intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma dienā pēc ievēlēšanas norādīja: "Neraugoties uz to, ka daudzi cilvēki uzskata, ka Latvija nav tiesiska valsts, mēs esam tiesiska valsts. Ja mēs nebūtu tiesiska valsts mēs nevarētu būt ES. ES var būt tikai tiesiskas valstis." Tomēr Levits arī atzina - tiesiskumam ir dažādas kvalitātes, un "mums šī kvalitāte nav tā optimālākā."

Taujāts, kā viņš vērtē tiesiskuma kvalitāti Latvijā, Levits norādījā: "Gandrīz viduvēja, bet tomēr zem viduvējā. Ir vesela virkne ne pārmērīgi lielu jautājumu, kas būtu jārisina. Visus tos kompleksi risinot, ir iespējams uzlabot tiesiskuma līmeni. Tas ir viens no maniem domāšanas virzieniem - sadarbība ar valdību, ar Saeimu, lai panāktu tiesiskuma līmeņa uzlabošanu."

Levits kā piemēru minēja atsevišķus kriminālprocesus, kas velkas gadiem ilgi: "Tie ir tikai daži, nav daudzi, lielākā daļa tiek izskatīti normālā laikā, bet tomēr tas rada sliktu iespaidu par tiesu darbību." Viņš neslēpa, ka šobrīd Latvijā situācija ir tāda - ja tev ir labi advokāti, kriminālprocesus var vilkt garumā gadiem ilgi. To varot izbeigt ar attiecīgiem likuma grozījumiem. "Es domāju, tas nav nekas grūts. Vajag zināt - kas jādara, un vajadzīga politiskā griba to darīt," rezumēja Levits.

Taujāts par to, kā viņš izprot Valsts prezidenta institūcijas lomu Latvijā, Levits norādīja: "Valsts prezidentam, vērtējot kaut kādus notikumus, vērtējot procesus un likumus, valsts politiku, fokusā ir valsts kopējais labums.

Piemēram, likumus, politiku un notikumus virza vai nu politiskie spēki vai ieinteresētas grupas, personas, redzot savas interese. Tas ir galīgi normāli - demokrātijā ir jāmēģina īstenot savas intereses, bet ir viena institūcija valstī - Valsts prezidenta institūcija -, kurai ir jāraugās un jānorāda, jāmēģina apziņā iedēstīt arī kopējā labuma ideju, lai vienas intereses nenonāktu klajā pretrunā ar citām leģitīmām interesēm.

Tas ir šis līdzsvara moments, un Valsts prezidentam savā ikdienā, runājot ar politiķiem, valdību, deputātiem, bet galvenais, runājot ar sabiedrību, jāpadara skaidrākas šīs kopējās intereses, lai nebūtu ļoti šaurs egoisms savu interešu īstenošanā."

Par darbību ārpolitikā, konkrētāk, attiecībām ar Krieviju, Levits norādīja - mums kā nelielai valstij, kurai individuāli spēku samērs ar Krieviju ir krasi atšķirīgs, sava ārpolitika drīzāk jāveido ES kopējās ārpolitikas ietvarā. 

Pirmajā ārvalstu vizītē Levits dosies uz Igauniju, bet pēc tam apmeklēs Lietuvu.

Top komentāri

DIEVS, SVĒTĪ LATVIJU!
D
Mēs pateicamies Dievs, ka dāvāji mums prezidentu, kas TIESISKUMU PAZĪST un ZIN, un, ka sarkano, čekistu un krievu suņu tiesiskums PĀRCELS uz tā dzimteni - Kremli!
Par kādu tiesiskumu var sapņot,
P
ja medijus regulāri un nemitīgi ar savām melnajā dvēselēm Viesa sātana eņģelis, Lemberga sekretārs un citi Latvijas un tautas ienaidnieki PIEDIRŠ, un , ja lietas to ĪSTAJOS vārdos nosauc, tad tūlīt klāt Madžiņa kungs (kam nelietība allaž PIERKLĀJĪGA rādās) un dzēš, toties ķengas tiek lolotas un sargātas?
Vecsčekists
V
Efektīvas krimināllikumu normas, augsta līmeņa tiesiskumu var ieviest vienīgi tādi cilvēki, kuri paši nezog un nākotnē negatavojas zagt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē