Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rasnačs: Līdz ar tiesu reformu samazināsies grozīto rajona tiesu spriedumu skaits

Noslēdzoties tiesu teritoriālajai reformai, samazināsies grozīto rajona tiesu spriedumu skaits, ceturtdien jaunizveidotajā Zemgales rajona tiesā Jelgavā pauda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Ar Zemgales rajona tiesas izveidošanu šodien noslēgsies tiesu teritoriālā reforma, kas, pēc Rasnača teiktā, uzlabos lietu izskatīšanas kvalitāti un izlīdzinās tiesnešu noslogotību.

"Palielinoties lietu izskatīšanas kvalitātei, samazināsies grozīto rajona tiesu spriedumu skaits," pārliecināts ministrs.

Zemgales rajona tiesa no šodienas darbojas Jelgavā, Dobelē, Aizkrauklē, Bauskā, Jēkabpilī, Tukumā, kā arī Ogrē, kur tiesa līdz šim darbojās Rīgas tiesu apgabala jurisdikcijā.

Savukārt Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina informēja, ka, pakāpeniski realizējot tiesu teritoriālo reformu, valstī būtiski samazinājies neizskatīto civillietu skaits, savukārt neizskatīto krimināllietu skaita samazinājums nav tik ievērojams. Tas bieži vien esot saistīts ar pierādījumu iegūšanu vai liecinieku pratināšanu ārvalstīs, kas var aizņemt pat vairāk nekā gadu atkarībā no katras valsts attiecīgās iestādes atsaucības.

Tāpat ievērojami audzis plānoto videokonferenču skaits tiesās, un plānots, ka Tiesu administrācija tuvākajos gados nodrošinās tiesas ar jaunām videokonferenču iekārtām. Rasnačs aģentūrai LETA pauda, ka kvalitatīva videokonferenču nodrošināšana turpmāk būs atkarīga arī no jauno tiesu priekšsēdētājiem un viņu spējām organizēt darbu.

Reforma ietekmēs bijušos tiešu priekšsēdētāju palīgus, jo līdzšinējo septiņu priekšsēdētāju un viņu palīgu vietā Zemgalē būs tikai viens, taču šie speciālisti varētu turpināt darbu citās struktūrās.

Savukārt līdz 1.septembrim tiesās plānots ieviest sabiedrisko attiecību speciālista amatu, kas sniegs informāciju medijiem un sabiedrībai kopumā.

"Īpaši tas attiecas uz sabiedriski nozīmīgām lietām, jo pašlaik redzam, kā mediji cenšas noķert tiesnešus. Speciālisti varēs sagatavot informāciju par tiesas spriedumiem, tiesnešu vērtējumus. Informācijai medijos jānonāk no tiesas puses," pauda Kucina.

Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja ir līdzšinējā Jelgavas tiesas priekšsēdētāja Līga Ašmane. Tiesā darbojas 50 tiesneši.

Jau vēstīts, ka ar Zemgales rajona tiesas izveidošanu šodien noslēgusies tiesu teritoriālā reforma, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrija.

No šodienas Tukuma rajona tiesa, Dobeles rajona tiesa, Bauskas rajona tiesa, Aizkraukles rajona tiesa, Jēkabpils rajona tiesa un Ogres rajona tiesa pievienota Jelgavas tiesai, bet šo tiesu sastāvā esošās zemesgrāmatu nodaļas - Jelgavas tiesas zemesgrāmatu nodaļai, mainot tiesas un zemesgrāmatu nodaļas nosaukumu - Zemgales rajona tiesa un Zemgales rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļa.

Zemgales rajona tiesa no šodienas darbojas visu līdzšinējo tiesu atrašanās vietās. Iedzīvotāji dokumentus varēs iesniegt jebkurā no tiesas līdzšinējām atrašanās vietām. Šāda paša kārtība attieksies arī uz zemesgrāmatu nodaļu.

Tiesu teritoriālā reforma skar tiesas organizatoriskā līmenī. Uzsākto, bet vēl nepabeigto, lietu izskatīšanu turpinās tie paši tiesneši.

Līdz ar reformas ieviešanu Zemgales tiesu apgabalā noslēgsies tiesu teritoriālā reforma, kura tika sākta 2015.gadā. Reformas rezultātā Latvijā ir deviņas rajona tiesas un septiņas rajona pilsētu tiesu zemesgrāmatu nodaļas. Tiesu un zemesgrāmatu nodaļu skaits Latvijā samazinājies par 74%. Reforma sekmē vienveidīgu tiesu praksi, izskatot viena veida lietas, nodrošina tiesnešu specializāciju konkrētās kategoriju lietās un lietu sadales nejaušību, kā arī izlīdzina tiesu noslodzi.

 

Top komentāri

Tiesu izpildītāji grābj bez sāta
T
Tiesu izpildītāju tarifi Bordāna laikā tika uzrauti līdz nenormālībai. Tagad viņi, gandrīz neko nedarot - tikai nosūtot elektronisku ziņu uz parādnieka banku, no katras lietas var iekasēt simtus un pat tīkstošus euro.
Hiēnu dzīres
H
Nenormāli tarifi ir ne tikai tiesu izpildītājiem, bet arī vairākām citām ielobētām grupām: visvairāk naudu uz vienklāršo cilvēku rēķina grābj tā saucamās "zaļās" enerģijas ražotāji, maksātnespējas administratori, likvidatori, notāri, pašvaldību vadošās kliķes u.c.
Tiesas Latvijā neveic pamatfunkcija
T
Tiesas Latvijā nesargā vienkāršos iedzīvotājus pret varas patvaļu, kas citur Pasaulē ir viena no tiesu pamatfunkcijām.Latvijā tiesas parasti nostājas stiprākā pusē, kas gadījumos valsts (pašvaldība) pret iedzīvotāju neapšaubāmi ir valsts (pašvaldība).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē