Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reirs: Līdzšinējie VID priekšlikumi un plāni korupcijas izskaušanā muitā nav pietiekami efektīvi

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) līdzšinējie priekšlikumi un plāni korupcijas izskaušanā muitā nav pietiekami efektīvi, tāpēc no VID vadītājas Ievas Jaunzemes un muitas vadības tiek sagaidīta ātra un drosmīga rīcība, pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministra pārstāve Mudrīte Grundule aģentūru LETA informēja, ka pirmdien, 12.aprīlī, Reirs tikās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Iekšējās drošības pārvaldes un Finanšu ministrijas (FM) vadību, lai pārrunātu tālāko darbu korupcijas izskaušanā muitā un citās VID struktūrvienībās.

Reirs pauda pārliecību, ka ir jāatrod muitas amatpersonu korupcijas cēloņi, un tieši tas tiek gaidīts no VID un muitas vadības. 

"Ir jāsāk ar to, ka VID un muitas augstākā vadība atzīst, ka korupcija pastāv. Kā zināms, tikai apzinoties un atzīstot problēmu, to iespējams atrisināt. Šis nav viens atsevišķs korupcijas gadījums, bet gan milzīga sistēmiska VID problēma. Līdzšinējie VID priekšlikumi un plāni nav bijuši pietiekami efektīvi," uzsvēra finanšu ministrs.

Ministrs 9.aprīlī uzdeva FM valsts sekretārei Baibai Bānei veikt ārējo auditu, nodrošinot neatkarīgu izvērtējumu par muitas iestādes procesiem, to efektivitāti, izsekojamību un caurskatāmību, resursu plānošanu un amatpersonu atbildības noteikšanu.

Reirs pauda uzskatu, ka VID vadītājai ir jānovērš jebkuri koruptīvo darbību riski ne tikai muitā, bet arī citās VID struktūrvienībās. "Pēc izskanējušiem gadījumiem par pasūtījuma auditiem VID, kā viens no uzdevumiem ir pārsūdzības sistēmas uzlabošana, veicot objektīvu izvērtēšanu. Tāpat arī jāuzlabo iestādes sadarbība ar uzņēmējiem," minēja ministrs.

Vienlaikus Reirs novērtēja operācijā muitas kontroles punktā Terehova iesaistīto profesionāļu darbu. "Izsaku pateicību Iekšējās drošības pārvaldei un KNAB par veiksmīgi īstenotu izmeklēšanu un operāciju," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka VID Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūru, kā arī KNAB, VID Nodokļu un muitas policiju un Valsts robežsardzi veikusi izmeklējošās darbības muitas kontroles punktā Terehova, kuras rezultātā aizturētas VID Muitas pārvaldes amatpersonas. 

"Ilgstošu izmeklējošo darbību rezultātā, sadarbojoties vairākām atbildīgajām institūcijām, VID Iekšējās drošības pārvalde veica Muitas pārvaldes, Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbinieku aizturēšanu aizdomās par kontrabandu organizētā grupā," aprīļa sākumā pauda VID.

Dienesta izmeklētajā kriminālprocesā aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Savukārt 1.aprīlī VID paziņoja, ka aizdomās par kontrabandu organizētā grupā muitas kontroles punktā "Indra" aizturētas Muitas pārvaldes, Valsts policijas, kā arī Valsts robežsardzes amatpersonas, kā arī kontrabandas organizēšanā iesaistītā privātpersona. Pēc veiktajām aizturēšanām valsts amatpersonas atstādinātas no darba pienākumu veikšanas. No aizturētajām piecām personām trīs personām piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis - apcietinājums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē