Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rinkēvičs: Esam ieinteresēti, lai ASV saglabā militāro klātbūtni Baltijā

Latvija ir ieinteresēta, lai Baltijas valstīs un Polijā saglabātos nepārtraukta ASV spēku militāra klātbūtne, vizītē Vašingtonā uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), vēsta Ārlietu ministrija.

Vizītes laikā viņš ticies ar ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Edu Roisu un līdzpriekšsēdētāju, kongresmeni Eliotu Engelu, kā arī ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju, senatoru Bobu Korkeru un līdzpriekšsēdētāju Bobu Menendezu. Rinkēvičs pauda gandarījumu par intensīvo politisko dialogu 2017. gadā ar ASV administrāciju un Kongresu.

"Augstu novērtējam Kongresa vienoto atbalstu Baltijas valstu drošībai. Esam pateicīgi par Kongresa delegāciju biežajām vizītēm Baltijas valstīs, kas kalpo kā spēcīgs atbalsta signāls. Aicinām ASV kongresmeņus arī turpmāk doties vizītēs uz mūsu reģionu," aicināja ministrs.

Viņš izteica cerību, ka ASV aizsardzības budžeta 2018. gadam gala versijā Kongress saglabās sākotnēji paredzēto finansiālo atbalstu Baltijas valstu drošībai.

"ASV atbalsts mums ir joprojām neaizstājams. Esam ieinteresēti, lai ASV saglabā nepārtrauktu militāro klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Ceram, ka ASV ieguldījums transatlantiskajā drošībā 2018. gadā augs. Baltijas valstis arī no savas puses ir ievērojami palielinājušas valsts aizsardzībai veltīto finansējumu, 2018. gadā sasniedzot un arī pat pārsniedzot 2% no iekšzemes kopprodukta,” pauda Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs izteica gandarījumu par aktīvu sadarbību ar ASV kiberdrošības jomā, kas izpaužas konsultācijās un pieredzes apmaiņā un apmācībās. "Baltijas valstu – ASV konsultācijas par enerģētikas kritiskās infrastruktūras aizsardzību un kiberdrošību šogad plānotas Latvijā. Redzam iespēju attīstīt šo sadarbību, konsultējoties par kiberdrošības aspektiem arī citos būtiskos sektoros, piemēram, datu drošība, banku un finanšu pakalpojumi, transporta infrastruktūra," akcentēja Rinkēvičs.

Tāpat pārrunātas attiecības ar Krieviju un situācija Ukrainā, tostarp Minskas vienošanās izpilde. Ministrs informēja par lēmumu "Par aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām", ko nesen ir pieņēmis Latvijas parlaments un līdz ar ko Latvijā liegta 49 personu iebraukšana, tas attiecas arī uz Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu. “Lēmuma pieņemšana šajā jautājumā ir Saeimas politisks solis, kas parāda Latvijas principiālo nostāju demokrātijas, tiesu varas un cilvēktiesību jautājumos,” uzsvēra Rinkēvičs.

Runājot par enerģētikas politiku, ministrs pauda pārliecību, ka Baltijas valstīm ir svarīgi turpināt iesākto darbu pie reģionālā dabasgāzes tirgu izveides, nodrošinot pēc iespējas augstāku tirgus likviditāti, tādējādi stiprinot arī energoapgādes drošību un mazinot energoatkarību no dominējošās piegādātājvalsts.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī ASV un Eiropas Savienības (ES) dialogs, tostarp jautājumus, kas skar tirdzniecības attiecības. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka ES un ASV ir svarīgi noturēt vienotību un turpināt ciešu transatlantisko sadarbību, it sevišķi, jautājumos, kuri skar drošības politiku – cīņu pret terorismu, radikālismu, hibrīda rakstura draudiem un kodolieroču izplatīšanos.

Top komentāri

Politologs
P
Tiekoties ar ASV pārstāvjiem , Rinkēvičs muld par Siriju, Ukrainu un Koreju, resp. vietām, gar kurām Latvijai ir maz daļas. Vienīgā tēma, kas attiecas uz Latviju, ir kārtējais jautājums- vai jūs iedarbināsiet 5.pantu, ja mūs okupēs Krievija? Uz ko vienmēr atbilkd-jā!, lai gan skaidrs, ka ASV labprāt apmainītu Krievijai Latviju pret to pašu Sīriju, ja būtu piedāvājums.
Dadzis
D
Nebūtu iebildumu apgalvotajam, ja ASV Latvijas attīstībā un rūpniecībā investētu analogi ASV interešu valstīs investētajiem apjomiem !
Varaviksne
V
Jo vairāk asvkaraviru Latvijā jo vairāk pederastam cukurgailišu ko sūkāt un maizesklaipu ko laizit.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē