Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rinkēvičs: Jāgatavojas scenārijam, ka Lielbritānija var aiziet no ES bez vienošanās

Eiropas Savienība (ES) nav gatava atsākt Brexit sarunu procesu ar Lielbritāniju tikai tāpēc, ka Lielbritānijas iekšpolitikā šobrīd ir lielas problēmas, sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). Viņš arī norādīja, ka jāgatavojas scenārijam, kurā Lielbritānija bloku pamet bez vienošanās.

"Tas, ko es Briselē jūtu no kolēģiem neformālās sarunās - neviens nav gatavs atsākt sarunu procesu tikai tāpēc, ka Lielbritānijas iekšpolitikā ir lielas problēmas. Situācija ir ļoti slikta, bet tie, kas domā, ka būs pēdējā mirkļa piekāpšanās vai sarunu atsākšana no ES puses, tā nebūs, vismaz tāda ir visu manu kolēģu neformālās sarunās paustā nostāja," uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka pastāv arī kopējās ES dalībvalstu intereses.

Viņš skaidroja, ka panāktajam izstāšanās līgumam un nākotnes deklarācijai Lielbritānijas parlamentā atbalsta nav, tādēļ Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja mēģina panākt skaidrojumu atsevišķiem līguma punktiem, kas varētu palīdzēt pārliecināt Lielbritānijas parlamenta locekļus.

"Vai tas izdosies, ir jautājums pašai britu valdībai un britu politiķiem," piebilda ministrs.

"Tiem, kas kādreiz pirms referenduma meloja, ka aiziešana ir vienkārša un nekādas problēmas neradīs, ir rūgta mācību stunda."

"Ir jāgatavojas ļoti nopietnam scenārijam, ka Lielbritānija var aiziet no ES bez vienošanās. Otrs ir scenārijs, ka Lielbritānija vēl mēģina kādu brīdi runāt, bet jāsaprot, ka sarunu laukums ir gana mazs," teica politiķis.

Viņaprāt, tas, vai Lielbritānija var lūgt pagarināt sarunu procesu un mēģināt panākt kādus grozījumus esošajā līgumā vai deklarācijā, arī nav jautājums, uz kuru šobrīd būtu atbilde, tomēr ir skaidrs, ka Latvija gribētu redzēt Lielbritāniju maksimāli tuvu ES.

Komentējot ES Tiesas atzinumu, ka Lielbritānija var vienpusējā kārtā apturēt izstāšanos no ES, Rinkēvičs norādīja, ka tiesas dotais skaidrojums Lisabonas līguma 50. pantam ir apsveicams, jo iepriekš bijusi neskaidrība un dažādas 50. panta interpretācijas. Viņš gan vērsa uzmanību uz to, ka tiesas interpretāciju var izmantot dažādi.

"Šo ES Tiesas interpretāciju var izmantot, lai iegūtu vairāk laika ar cerībām iegūt citu vienošanos, vai arī atsaukt izstāšanos un palikt ES," teica politiķis.

Ministrs neredzētu loģiku situācijā, ja Lielbritānijai atsauktu izstāšanos, lai pagarinātu sarunas un panāktu labāku rezultātu, bet tad atkal stātos ārā no ES.

"Šādai spēlei es loģiku un jēgu neredzu. Mūsu interesēs nav pagarināt šo mocību procesu ar neskaidru gala iznākumu," piebilda politiķis.

"Mēs būtu priecīgi, ja Lielbritānija lemtu par izstāšanās apturēšanu, bet tas ir pašas Lielbritānijas ziņā. Katrā gadījumā, Latvija būtu pirmā, kas šādu britu lēmumu - palikt ES - apsveiktu," uzsvēra ministrs.

Jau vēstīts, ka Meja, mēģinot glābt Brexit vienošanos, otrdien devusies tūrē pa Eiropas galvaspilsētām, bet vakarā Briselē viņai paredzēta tikšanās ar ES līderiem. Pirmdien Meja atlika balsojumu parlamentā par viņas panākto Brexit vienošanos, par kuru parlamentam bija jālemj šodien.

Meja cer panākt Eiropā garantijas, ka ES neuzspiedīs Lielbritānijai tā dēvēto pagaida risinājuma klauzulu, kuras mērķis ir nodrošināt atvērtas robežas saglabāšanu starp Īriju un Ziemeļīriju pēc Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Meja arī pavēstīja, ka Lielbritānijas valdība pastiprina gatavošanos aiziešanai no ES bez vienošanās.

Top komentāri

viesis
v
Interesanta ir Rinkēviča doma, ka Lielbritānija varētu ignorēt referenduma rezultātus un neizstāties no ES. Tā ir īsta mūsu "demokrātu" nostāja- demokrātija un referendumi ir nozīmīgi tikai tik daudz, cik palīdz pieņemt mums patīkamus lēmumus, pretējā gadījumā spļaujam tiem virsū...… "Demokrāti" saucas...….
Uldis
U
Masns novēlējums Tev Rinkēvič !!!Kaut Tev uzbrauktu virsū Urāls,vai Kraz ))) Pie ASV vēstniecības ))
trusis nejaukais
t
kam interesee tavs viedoklis Rinkevich - nevienam. vari iet turpinaar tviiterot savaa nodabaa taalaak. jaa un vareetu padomaat ka ES iekshienee nav smagas probleemas ko? kaa tad ar Franciju un Itaaliju? Kas buus ar Deutche Bank? tu tur briselee seedeedam taapat neko nesajeedz, prieksh kam shitas ministrs vajadziigs..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē