Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

RSU nopietnas ambīcijas sporta jomā

Par studējošo sportu, jauna sporta kompleksa izbūves iecerēm un to, kā tikai veselā miesā var mājot vesels gars – Rolanda Pētersona saruna ar RSU prorektoru Tomu Baumani.

Ir dzirdēts, ka studējošo sports Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) prioritāšu sarakstā ir augstā vietā. Kādi ir jūsu tuvākie plāni tā veicināšanai? 

Pēdējo desmit gadu laikā mūsu studējošo interese par sportu ir ievērojami pieaugusi. Mēs tādēļ esam ilgstoši diskutējuši par mūsu sporta infrastruktūras attīstību, un šogad mums pavērās iespēja to finansēt lielākā apjomā nekā iepriekš. Mēs plānojam uzbūvēt FIBA2 līgas prasībām atbilstošu jaunu basketbola zāli Torņakalnā, kas būtu izmantojama arī volejbola, badmintona, sporta vingrošanas, aerobikas, u. tml. vajadzībām. Lai gan jāsaka, ka tieši par basketbolu un volejbolu vienmēr ir bijusi lielākā RSU studējošo interese. 

Jau iepriekš mēs esam atjaunojuši sporta kompleksu Taurenē, Vecpiebalgas pusē, kur brīvā dabā arī var spēlēt basketbolu, futbolu, tenisu. 

Būdama pret saviem studentiem korporatīvi atbildīga augstskola, jo viņiem ir nepieciešamas ne tikai augsta līmeņa studijas, bet arī iespēja sportot, atpūsties, uzlabot savu veselību, mēs šogad [proti, pērn, jo intervija notika 28. decembrī, red.] nolēmām, ka turpmāk ne mazāk kā 1% no kopējā budžeta tērēsim tieši sporta aktivitāšu nodrošināšanai. Naudas summā šogad tie bija vairāk nekā pusmiljons eiro, bet 2022. gadā tie būs jau 700 000 eiro. 

Kādi vēl bez basketbola un volejbola ir jūsu sporta aktivitāšu virzieni? 

Iespējas ir dažādas. RSU sporta klubs Torņakalnā pārsvarā piedāvā basketbolu, volejbolu, badmintonu. Bet ir arī citas iespējas – funkcionālie treniņi, fitness, pilates, estētiskā vingrošana. Mēs atbalstām arī hokeja treniņus, nomājam hokeja laukumu. Studentu vidū populāra ir arī peldēšana, vieglatlētika. 

Cik lielā mērā jūsu sporta aktivitātes sasaucas ar jūsu studiju programmu izvēli? Vai RSU ir iespēja studēt arī sporta virzienam veltītās programmās?

Jā, mums ir veselības sporta speciālista programma, kurā tiek gatavoti fitnesa treneri. Tāpat liela daļa no Rehabilitācijas fakultātes studiju programmām ir saistītas varbūt ne ar sportu tiešā veidā, bet ar sporta rehabilitāciju noteikti. Mēs esam domājoši par to, lai RSU sporta klubs kļūtu par prakses vietu studējošajiem, jo mums ir rehabilitācijas, sabiedrības veselības, fizioterapijas studenti. Viņi var doties uz RSU sporta klubu praksē, tā vienlaikus arī palīdzot saviem kolēģiem.

Bet mūsu galvenā doma, attīstot sportu, ir princips "veselā miesā vesels gars". Un, ja mēs esam tieši veselības virzienā specializēta augstskola, ir tikai loģiski, ka mums ir jāveicina mūsu studējošo un mācībspēku sportiskās aktivitātes, ko mēs arī visos veidos cenšamies darīt.

Jums ir visai ambiciozi plāni sporta infrastruktūras attīstībai. Varbūt pastāstīsiet sīkāk? 

Kā jau minēju, mums ir sporta bāze Taurenē, kurā mēs septiņu gadu laikā kopumā esam investējuši 1,6 miljonus eiro. Bet šobrīd mūsu lielais plāns ir jaunais sporta komplekss Torņakalnā, Cigoriņu ielā 3, un mūsu aplēses rāda, ka tas varētu izmaksāt no 4,3 līdz 5 miljoniem eiro. Redzēsim, kā beigsies iepirkums. 
Šobrīd tur atrodas basketbola zāle, kas īsti neatbilst starptautiskajiem standartiem, jo tai nav pietiekami liela telpa aiz soda līnijas. To mēs saglabāsim, bet blakus tiks būvēts jauns komplekss, kas atbilst FIBA2 standartiem. Tas nozīmē līdz 500 skatītāju vietām, iespēju zāli transformēt, atbilstošu ģērbtuvju skaitu, telpas treneriem, telpas fizioterapeitam, ārstam, kā arī svaru zāli, vingrošanas zāli u. tml. Vecā ēka un jaunā ēka fiziski tiks savienotas vienā kompleksā. Būtiski, ka komplekss faktiski atradīsies blakus Arkādijas parkam un stadionam, kur ir arī dažādas iespējas izmantot publisko telpu, nodarboties ar krosu, nūjošanu u. tml. 

Tā kā nu mēs esam zinātnes universitāte, mēs ceram uz studējošo skaita pieaugumu, un katru gadu tas arī aug. Līdz ar to aug arī viņu prasības pēc dažādām sporta iespējām, kuras mēs arī mēģinām izpildīt. Piemēram, vīriešu basketbolam mēs esam palielinājuši finansējumu, izveidojot divas komandas. Tradicionālā RSU vīriešu basketbola komanda ir kļuvusi par basketbola kluba VEF fārmklubu, tā saucas RSU VEF un šobrīd ieņem trešo vietu Latvijas nacionālajā jeb Ramirent līgā. Starp citu, mūsu spēlētājs Rihards Ginters ir pagājušās nedēļas labākais šīs līgas spēlētājs. 

Taču studentiem ir vēl viena komanda, kur spēlē viņi paši, un tad, kad kāds no viņiem ir sasniedzis pietiekamu līmeni, tad tiek uz šo RSU VEF. Tajā faktiski ir miksēts sastāvs, uz laukuma parasti spēlē trīs studenti un divi "vefieši". Tādā veidā mēs ceram celt mūsu jaudu vīriešu basketbolā, jo vēsturiski spēcīgāks ir bijis RSU sieviešu basketbols, kur dažus gadus iepriekš mēs esam bijuši pat nacionālie līderi. 

Starp citu, mūsu sieviešu basketbola komandu trenē U20 sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Matīss Rožlapa. Savukārt vīriešu basketbola komandu trenē Kristaps Zeidaks, kurš arī ir ar starptautisku pieredzi trenera darbā. Vēsturiski spēcīgas ir arī RSU volejbolistes, kuras startē Optibet Baltijas līgā, bet Latvijas kausā nupat izcīnīja otro vietu.

Mēs ceram, ka studentus visi šie mūsu sasniegumi piesaistīs, jo redzam, ka citur Eiropā un ASV studentu sports ir ļoti attīstīts, tas ir kā daļa no nācijas augstākā līmeņa sporta, un, ja mēs gribam būt moderna un sociāli atbildīga augstskola, mums sporta attīstība ir jāveicina. 

Šogad RSU nosvinēja spāru svētkus jaunam farmācijas kompleksam, kas izmaksāja 8,4 miljonus eiro. Tagad jaunajam sporta kompleksam aizies vēl vismaz 4,3 miljoni. Kā ir ar finansēm, vai ir pietiekami, un kur jūs smeļaties finansējumu tik vērienīgu projektu īstenošanai? 

Mēs neesam īpaši daudz saņēmuši valsts vai ES fondu atbalstu. Ja salīdzinām ar citām Latvijas lielajām universitātēm, tad vismazāk. Jaunais farmācijas studiju un zinātnes komplekss Konsula ielā 21 apmēram uz pusi top, pateicoties ES finansējumam, bet viss pārējais ir uzbūvēts par pašu nopelnītajiem līdzekļiem. Gan ieguldījumi Taurenē, gan ieguldījumi sporta kompleksā Cigoriņu ielā 3 ir mūsu pašu līdzekļi, kurus mēs esam uzkrājuši mūsu saimnieciskās darbības rezultātā. Patiesībā – sniedzot augstas pievienotās vērtības augstākās izglītības pakalpojumu ārzemniekiem, ap 95% no kuriem tagad nāk no ES valstīm. Viņi maksā par studijām pietiekami daudz, lai mēs varētu šos līdzekļus ieguldīt modernas universitātes infrastruktūras, tajā skaitā sporta infrastruktūras izveidē. Kā arī, protams, studiju kvalitātes nemitīgā paaugstināšanā. 

Jūsu ambīcijas, kā noprotams, ir paaugstināt RSU sportiskos rezultātus vismaz nacionālās pirmās līgas līmenī. Nedaudz provokatīvs jautājums – cik lielā mērā kvalitatīvas studijas ir savienojamas ar šādu jau pusprofesionālu sportu?

Skaidrs, ka tīri bioloģiski cilvēks nevar strādāt 16 stundas dienā. Viņš arī nevar mācīties 16 stundas dienā. Ir zinātniski pierādīts, ka fiziskās aktivitātes stimulē smadzeņu darbību, un sports tādēļ, mūsuprāt, ir pareizais ieguldījums mūsu studentu akadēmiskajā izcilībā. Piedāvājot aizvien kvalitatīvākas un arī ambiciozākas studiju iespējas, mums ir jādomā arī par viņu sporta iespējām. Vai konkrētais cilvēks pēc tam jau izvēlas profesionālo sportu vai akadēmisko karjeru – tas ir cits jautājums. Bet mēs nereti esam pat pārsteigti, cik labi akadēmiskie rezultāti ir mūsu studējošajiem, kuri paralēli ir aktīvi sportisti. 

Kādi vēl paralēli basketbolam ir RSU studentu sportiskie panākumi? 

Ja runājam par rezultātiem – vismaz 117 RSU studenti ir dažādu Latvijas sporta izlašu dalībnieki! 
Mūsu komanda TET Rīgas maratonā 2019. gadā bija 500 cilvēku liela. Un 10 kilometru distancē RSU medicīnas students no Somijas Jāko Nieminens ieņēma pirmo vietu! Tas rāda mūsu cilvēku augsto sportisko līmeni. Mūsu fizioterapijas studente Alma Vītola 2015. gadā Brazīlijā uzvarēja 260 km garajā Džungļu maratonā un pēcāk vairākkārt startēja 67 kilometru augstākās grūtības ultramaratonā apkārt Monblānam. 
Sports bieži vien veicina motivāciju panākumiem. Cilvēki, kuri sporto, nav nesekmīgi! Problēma savienot sportu ar studijām vairāk ir saistīta ar naudas jautājumu, ko mēs cenšamies risināt. Un šogad, kad lēmām par vismaz 1% budžeta līdzekļu novirzīšanu sportam, mēs mainījām dažādus sporta dzīves organizācijas principus, palielinot to studējošo sportotāju skaitu, kas var saņemt 100% atlaidi studijām RSU. Ja šogad tie bija septiņi, tad nākamgad tie būs jau 15 studenti. Atsevišķiem studējošajiem mēs arī esam gatavi piedāvāt dienesta viesnīcu bez maksas, ņemot vērā viņu reālās finanšu iespējas. 

Protams, ne visas studentu prasības mēs varam apmierināt, jo dažkārt tās ir ļoti specifiskas. Bet mēs esam atraduši iespēju finansēt, piemēram, jogas, TRX vai frīsbija nodarbības. Kopā ar studējošo pašpārvaldi regulāri tiek veikta aptauja par studentu pieprasījumu, un, ja tas ir ļoti specifisks, pašpārvalde dažkārt palīdz to finansēt no savas puses. 

Mēs cenšamies palīdzēt studentiem ne tikai ar iespējām sportot, bet arī ar finansiālo atbalstu, ja viņi sportā ir sasnieguši pietiekami augstus rezultātus. Dažkārt mēs apmaksājam studējošo dalību sacensībās. Piemēram, mūsu studējošā Karlīna Hedviga Grāmatniece ir Latvijas izlases dalībniece kalnu slēpošanā. Viņai šogad janvārī bija jābrauc uz universiādi Šveicē, un mēs nolēmām viņu finansiāli atbalstīt. Diemžēl pandēmijas dēļ ziemas universiāde tika atcelta. 

Cik lielā mērā ārzemju studenti ir ieinteresēti sporta aktivitātēs?

Kopumā no mūsu studentiem 26% nāk no ārzemēm. Pirms pandēmijas viņu interese par sportu gan bija lielāka. Piemēram, par futbolu un hokeju īpašu interesi izrādīja tieši ārzemnieki, un, vadoties no šīs intereses, mēs nomājām gan futbola, gan hokeja laukumus. Taču pandēmijas dēļ ļoti daudzi ārzemju studenti šobrīd fiziski atrodas savās mītnes valstīs, mēs nodrošinām studijas arī attālināti. 

Vai no valsts ir kāds atbalsts studējošo sporta aktivitātēm?

Valsts šajā jomā finansē 5,69 eiro gadā vienam studentam. No šiem dažiem eiro praktiski neko nav iespējams atļauties. Cerību vieš tas, ka Nacionālajā attīstības plānā ir ierakstīts, ka tiks atbalstīts studentu sports! Mēs tagad dažādos veidos interesējamies, kā tad tas īsti notiks. Pagaidām par to nekādas skaidrības nav. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē