Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Nākotnē arī "piparbodes" īpašniekam neļaus vairs būt tiešajam vadītājam?

Rūpju imitācija

Pavisam klusi jau līdz valdībai nonākusi, kā sākotnēji tika definēts, ideja diskusijas sākšanai liegt banku akcionāriem, kuriem attiecīgajā bankā pieder 10 un vairāk procentu akciju, būt šīs bankas valdē vai kādā no vadošajiem amatiem. Interesanti, ka vēl pavisam nesen šī doma izskanēja kā Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) ideja ar piebildi, ka LKA rosina par šo ideju sākt diskusiju.

Iespējams, kaut kur arī kādas diskusijas ir notikušas, tomēr vairāk šķiet, ka šī ideja ir apzināti klusi triecientempā iekļauta jau kā konkrēti punkti Finanšu ministrijas sagatavotajā Kredītiestāžu likuma grozījumu projektā, ko jau rīt plānots skatīt valdībā.

Lai gan tiek piesaukti pasaules labās prakses piemēri un iespējamie bankas finanšu un reputācijas riski, ja nozīmīgs bankas akcionārs vienlaikus ir valdē, tomēr gribētos vismaz likumprojekta anotācijā redzēt arī konkrētus sliktos piemērus, kuru tur īsti nav.

Tikpat dīvaina ir arī atruna, ka šīs jaunās normas neskaršot esošos akcionārus. Savā ziņā sanāk tāda nedaudz nevienlīdzīga attieksme, lai gan, protams, pret esošajiem banku īpašniekiem šādi tiek ievērots tiesiskās paļāvības princips. Un visai iespējams, ka te vairāk runa ir par likumprojekta autoru bailēm no iespējamiem tiesu darbiem.

Neizpratni rada arī plāns noteikt, ka bankā ar svarīgiem finanšu, tajā skaitā kreditēšanas, jautājumiem turpmāk nedrīkstēs strādāt cilvēks, kuram pasludināta maksātnespēja vai nav pagājis gads kopš maksātnespējas procesa pabeigšanas, jo šāds cilvēks autoru skatījumā jau a priori ir uzskatāms par riskantu kadru. Pat neizskatot šīs maksātnespējas iemeslus, kas, piemēram, tikpat labi var būt arī ilgstošs dzīvesbiedra bezdarbs, kura dēļ ģimene piedzīvo maksātnespēju.

Lai gan šo priekšlikumu argumentēšanai tiek piesaukts sabiedrības kopējo interešu pārākums pār atsevišķu indivīdu tiesībām un rīcības brīvību, ierobežojumi skar tikai vienu šauru jomu.

Vienlaikus šī likumdošanas iniciatīva rada bīstamu precedentu – ja ideja veiksmīgi tiks apstiprināta, tad kurš var garantēt, ka jau drīz neuzradīsies jauni "gudrinieki" ar priekšlikumu, ka arī mazajā biznesā "piparbodes" īpašniekam nav ļauts vairs būt gan īpašniekam, gan tiešajam vadītājam? Jo kāds būs izdomājis, ka šāda kombinācija apdraud valsts ekonomiku.

Diemžēl šķiet, ka kārtējo reizi Latvijas ierēdņi steigā sagatavojuši nekvalitatīvu tiesību aktu, lai tikai imitētu rūpes par finanšu nozares sakārtošanu un kādu ārvalstu partneru acīs paspodrinātu savu paplukušo tēlu.

Top komentāri

reptilis
r
...,likumi un noteikumi tiek ražoti progresijā:)))....skatīsimies,kad tas viss nobruks....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē