Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Šadurskis: Reformas balstītas starptautiskajos pētījumos un pasaules pieredzē

Visas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītās reformas balstīts starptautiskajos pētījumos un pasaules pieredzē, otrdien preses konferencē par jaunāko Starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumu par izglītību sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Ministrs uzsvēra, ka, izstrādājot reformas, IZM raugās uz pasaules attīstīto valstu pieredzi, reformu plānu tāpat balstot salīdzināmos datos.

"Visas mūsu virzītās pārmaiņas balstītas starptautiskajos pētījumos un pasaules pieredzē. Neviena valsts nav unikāla, un ar līdzīgām problēmām saskaras virkne valstu. Mācību saturs, skolas vide, pedagogu atalgojums - tas viss tiek balstīts datos un attīstīto valstu pieredzē," teica politiķis.

Viņš atzina, ka visi izglītības jomas izaicinājumi ir savstarpēji saistīti, tāpēc to risināšanai nepieciešama kompleksa pieeja. "Nav iespējams risināt vienu parametru, citus ignorējot, jo viss ir savstarpēji saistīts," teica ministrs, piebilstot, ka vēlme pēc pārmaiņām vienmēr būs straujāka nekā iespēja to realizēt.

Vispārējās izglītības iestāžu uzlabošanā ir svarīga sadarbība ar pašvaldībām. Liela daļa pašvaldību ir ieguldījusi darbu skolu vides uzlabošanā, ieguldot lielus līdzekļus no IZM piesaistītajiem Eiropas Struktūrfondu līdzekļiem, pastāstīja Šadurskis.

Kā norāda OECD, Education at a Glance: OECD indicators ir pasaulē nozīmīgākais ziņojums par izglītības procesu kvalitāti OECD dalībvalstīs un partnervalstīs. Ziņojuma informācija ir būtiska nacionālās izglītības sistēmas uzlabošanas darbā, pētniecībā, kā arī izglītības praktiķu darbā. Ziņojums ļauj OECD dalībvalstīm un partnervalstīm savstarpēji salīdzināt savas izglītības sistēmas, kā arī izmantot ziņojuma datus efektīvas un sociāli taisnīgas izglītības politikas veidošanai. OECD pārskatu par izglītību publisko reizi gadā un vienlaicīgi visās organizācijas dalībvalstīs un partnervalstīs. 2018.gada ziņojums piedāvā jaunu skatījumu uz vienlīdzīgām iespējām izglītībā.

Top komentāri

lutausis
l
Nu par skolas gaitām no 6 vai septiņiem gadiem bija utopiska ideja, nevis balstīts uz pētijumiem! Tieši pētījumi parādīja pavisam ko citu! Vēl vairāk, neskatoties uz milzīgajiem ieguldījumiem STEM jomā, rādītāji krītas, nevis uzlabojas, tieši pēc OECD pētījumiem! Gribētos redzēt salīdzinājumu, cik ESF fondu līdzekļus 1 skolēnam ir apguvušas piemēram Igaunija un Lietuva, vai citas, salīdzinājumā ar Latviju, un kā tas ir uzlabojis/pasliktinājis mācību rezultātus. Savādāk tāds ūdens vien ir, nevis uz pētījumiem balstīts! Šāgada eksāmeni, kuri apzināti tika apgrūtināti, lai nākamgad mums starptautiskajos pētījumos parādītos kritums, lai pēc tam atkal varētu teikt, redziet OECD rādītājos kritums, jo neesam veikuši reformas!
biedri Šadurski
b
Metiet pie malas tās aplamās idejas, ka Latvijā visu vajag kā citur. Ir katra valsts unikāla, un tieši tāpēc visas reformas jābalsta ne tik daudz uz citu valstu pieredzi, kā uz pašu zināšanām un vajadzībām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē