Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Šadurskis: Šobrīd spēcīgu lomu spēlē Saskaņa

"Saskaņas plāns ir mazākuma valdība, kas būtu tiešā Saskaņas ietekmē. Saskaņa ārkārtīgi veiksmīgi no sava skatpunkta nospēlēja Saeimas Prezidija vēlēšanās (Saskaņas deputāti balsojumā nepiedalījās, kas ļāva posteni arī jaunajā Saeimas sasaukumā saglabāt Inārai Mūrniecei - red.). Es teiktu tā - lielā mērā sakūdot jaunās un vecās partijas un veidojot tādus kā blokus - Jaunā konservatīvā partija (JKP) kopā ar KPV LV un tad pārējās latviskās partijas atsevišķi," ceturtdien intervijā telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes izteicās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Jaunā Vienotība).

Viņš uzskata, ka Saskaņa no savu mērķu viedokļa šobrīd "spēlē ļoti gudri". "Saskaņa ļoti veiksmīgi, tīri makjavelliski nospēlēja, brīžam piedaloties, brīžam nepiedaloties, atdodot savas balsis tādā veidā, lai nebūtu visas latviskās partijas vienā blokā un Saskaņa atsevišķā blokā," komentēja ministrs.

Šadurskis izteicās, ka viņu nepārsteidz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēle kā pirmo aicināt JKP līderi Jāni Bordānu mēģināt nokomplektēt valdību un gūt tai Saeimas atbalstu.

"Sākotnējais JKP piedāvājums bija, es teiktu, diezgan revolucionārs. Šodien jau mēs dzirdam no Bordāna kunga, ka viņš ir daudz atvērtāks sarunām. Saprotu, ka viņš tiešām grib ne tikai savilkt sarkanās līnijas, bet arī izveidot valdību. Jaunā Vienotība gaidīs, kāds ir piedāvājums, un ne tikai skices līmenī, bet daudz detalizētāka valdības rīcības programma. Būs karstas diskusijas," paredzēja Šadurskis.

Viņš atgādināja, ka apgalvojumam par tā dēvētajām jaunajām partijām doto plašo mandātu īsti nav pamata, jo jaunās partijas 13. Saeimā pārstāv 45 deputāti, nevis vairākums.

"Kā Bordāna kungs un Gobzema kungs bija gaidījuši, ka tagad vecie teiks: "Mēs jau šeit esam tikai aiz pārpratuma," un izritinās sarkano paklāju uz valdības veidošanu? Tā nenotiek. Katrai partijai ir savi mērķi, savas intereses, vēlme realizēt savu programmu, tāpēc, protams, ka valdība veidošanas process ir smags. Turpmākās divas nedēļas būs ļoti sarežģītas," pauda Šadurskis. 

Taujāts, vai, viņaprāt, Bordānam izdosies savu pārliecību par Saeimas atbalstu realizēt dzīvē, Šadurskis ar "jā" vai "nē" neatbildēja, bet deva mājienu, ka, viņaprāt, vēl nākamās nedēļas laikā Bordānam tas neizdosies.

"Teikšu vienkārši - no vienas puses, esmu priecīgs, ka, visticamāk, valsts simtgadi, līdzīgi kā pirms 100 gadiem, sagaidīsim ar pagaidu valdību," izteicās ministrs. Proti, līdz 18. novembrim Bordāns atbalstu savai valdībai nedabūšot. "Pēc tam gan domāju, ka jaunās valdības izveidei vajadzētu būt ātram procesam," norādīja ministrs, skaidrojot, ka pagaidu valdība var darboties kā tehniska valdība, taču nevar iesniegt Saeimā jaunā budžeta projektu. Šadurskis uzskata, ka nākamā gada 1. janvārī 2019. gada budžeta projekts parlamentā diez vai būšot iesniegts.

Jāatgādina, ka Vējonis devis Bordānam divas nedēļas laika, tātad līdz 21. novembrim, izveidot valdības sastāvu un nodrošināt tai atbalstu Saeimā. Pretējā gadījumā Vējonis aicinās Ministru kabinetu veidot nākamajam no kandidātiem - vai nu Aldim Gobzemam no KPV LV vai Artim Pabrikam no Attīstībaii/Par!.

Top komentāri

Baltu dūre
B
Kāpēc latviešu valstī šobrīd spēcīgu lomu spēlē pretvalstiska organizācija ?
Neslāvs
N
Vai no saSSkaņas gala nāk tik neciešama 'krutkas' un pelmeņu smaka?...
Šadurska kungs!
Š
Jūs esat izmests politiskajā atkritumu kastē. Mums Jūsu viedoklis vairs neinteresē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē