Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Šics: VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu īpaši centušās traucēt TM un IZM

Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas darbu īpaši centušās traucēt Tieslietu ministrija (TM) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), aģentūrai LETA pauda Saeimas deputāts Mārtiņš Šics (LRA).

Trešdien Latvijas Reģionu apvienības frakcijas deputāti tikās ar VDK zinātniskās izpētes komisijas pārstāvjiem - tās vadītāju Kārli Kangeru, Juri Stukānu un Ilmāru Poikānu, lai iepazītos ar komisijas paveikto, aktuālo situāciju un noskaidrotu, kāds būs sagaidāmais darba rezultāts.

"Nav šaubu, ka ir notikusi politiski ieinteresēta komisijas darba kavēšana, ko pavadījusi daļēja dokumentu iznīcināšana pārvietošanas procesu laikā starp institūcijām. No arhīva esot pazuduši arī iepriekšējo komisiju izmeklēšanas dokumenti un "mistiski" noklīduši pat tiesās izskatītie materiāli. Atšķirībā no citām valstīm, kuras jau sen atvērušas savus arhīvus, pie mums "čekas" upuriem likumdevēji lieguši iespēju uzzināt, kuri ir bijuši tie varmākas, kuru darbības rezultātā viņi ir cietuši. Esmu pārliecināts, ka tā ir bijusi apzināta pie varas esošo politiskā griba, kas nedeva un nedod iespēju upuriem uzzināt drošības iestāžu ziņotāju vārdus," atzina Šics.

Pēc viņa domām, VDK zinātniskās izpētes komisijas darbība ir tikusi kavēta, veicot formālas destruktīvas darbības un tās joprojām turpinās. "Uzskatu, ka īpaši komisijas darbu centusies traucēt TM tās ministra Dzintara Rasnača (TB/LNNK) pārvaldībā, kā arī IZM Kārļa Šadurska (V) vadībā. Vēl joprojām aktīvi tiek meklēti dažādi iegansti, lai nepieļautu šo izpētes materiālu publiskošanu," atzina Šics.

Viņš ir pārliecināts, ka deputātiem jāpieprasa Satversmes aizsardzības biroja vadītājam Jānim Maizītim publiskot viņa vadītās iestādes sagatavoto informāciju par ziņotāju jeb informatoru statistiku, kas vairs nav slepeni materiāli. "Piemēram, ir zināms, ka to vidū ir bijuši 583 kultūras darbinieki. Ziņotāju vidū ir arī daudzi nacionālās kustības pārstāvji jeb "vecbiedri", Atmodas laika aktīvisti. Jāņem vērā, ka iepriekšējo komisiju sastāvā esošajiem varas partiju pārstāvjiem ir bijusi iespēja iepazīties ar arhīvu materiāliem. Nav pārliecības, ka tie nav tikuši izmantoti atsevišķu personu un partiju interesēs. Uzskatu, ka komisijai jāpabeidz uzsāktais darbs un materiāli jānodod publiskai pieejamībai," atzina Šics.

Arī deputāts Juris Viļums (LRA) norādīja, ka pēc sarunas ar komisijas pārstāvjiem ir skaidrs, ka valdība, dodot darba uzdevumus un, organizējot tās darbu, ir bijusi nekompetenta, un, iespējams, tās darbība pat bijusi apzināti kaitnieciska.

"Pozitīvi ir tas, ka jautājums par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu tika aktualizēts šobrīd, pirms tas ir pabeigts un vēl iespēja kaut ko uzlabot. Esmu pārliecināts, ka informācijas pieejamības un dokumentu publiskošana ir sabiedrības un valsts drošības interesēs. Visi eksperti apliecina, ka "čekas maisu" saraksts nav pilnīgs. Pati svarīgākā daļa neatrodas Latvijā, un tajā noteikti neatrodas tie padomju nomenklatūras darbinieki, kuri vistiešāk sadarbojās ar VDK un kuri joprojām ir pietuvināti valdība," uzskata Viļums.

 

Top komentāri

TM atbalsta blēžu grupas
T
Tieslietu ministrija līdz šim ir darījusi visu iespējamo, lai Latvijā dažas profesijas varētu dzīvot ļoti zaļi. Korumpētā TM izstrādāja tādus likumus, lai zeltā un bagātībā uz citu rēķina varētu dzīvot maksātnespējas administratori, notāri, tiesu izpildītāji u.c.
opā
o
Šodien tika atvērta Imanta Lešinska, kādreizējā CIP un čekas aģenta atmiņu grāmata, kur aprakstīta čekas aģentūras darbība Latvijā un ārvalstīs - tur minēti daudzi tautā zināmi mākslinieki, politiskie darbinieki. Tieslietas un izglītība - divas jomas, kur bijušie komunisti un čekisti turpināja darbu valsts sistēmā, nomainījās karogi, himna, bet viņi turpināja darbu, kā nekas nebūtu noticis.. Cilvēki, kuri nesen bija tiesājuši par Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga lietošanu nu centīgi metās rakstīt janās Latvijas valsts likumdošanu. Kur tas ir novedis mēs redzam - ar Latvijas tiesu palidzību izkrāpj miljonus, kas ir tiešs drauds Latvijas neatkarībai. Kam tas ir izdevīgi? Vai Latvijas tiesu rīcība nav tiešs Maskavas varas atbalsts? Vai Latvijas akadēmiskais "zieds" nav bijušie čekas aģenti - paskatieties augstskolu vadību, senātus? Kā tas iespējams, ka ierēdņi, kas nesen bija iesaistīti skolas.lv trīs miljonu zaudējumos atkal ir pie svirām un nu jau dala desmitiem miljonus ES naudas?
ierēdniecībā valda čekas ziņotāji
i
Latvijas ierēdniecībā ir ļoti daudzi bijušie čekas ziņotāji. Tas arī nosaka spēles noteikumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē