Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vējonis uzrunā Mežaparka estrādē: Dziesmu un deju svētku koncerts ir mūsu tautas simbols

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncertā, uzrunājot Mežparka lielajā estrādē klātesošos, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka "Dziesmu un deju svētku koncerts – tas nav vienkārši koncerts. Tas ir mūsu tautas simbols." Publicējam prezidenta uzrunu.

Svētku dalībnieki!

Šodien mēs svinam latviešu dziesmas un dejas svētkus!

Es sveicu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kopkori – mūsu tautas diženāko simbolu – stipru un varenu!

Dziesmu svētku kopkoris – tie esam ne tikai mēs, šeit Mežaparka Lielajā estrādē klātesošie. Mūsu kopkoris ir visi Latvijas kultūrai piederīgie. Visi, kas šovakar ir kopā ar mums Latvijā un plašajā pasaulē!

Latvijas kultūra – tas ir kas plašāks nekā izrāde, koncerts, izstāde vai kinofilma. Kultūra ir nerakstītas formulas, ko mēs zinām kopš sendienām. Kultūra ir arī Latvijas atturīgā, skaistā un mums tik mīļā daba, mākoņu un gadalaiku mainīgumā.

Un mūsu pamatuzdevums ir kopt un paplašināt šo kultūras lauku, kas izaudzis no mūsu pagātnes un ko mēs vienīgie varam nest nākotnē.

Mēs pateicamies saviem priekštečiem – pirmajiem skolotājiem, valstsvīriem un sievām, tautsaimniekiem, zinātniekiem, māksliniekiem – par izglītības un kultūras ceļa bruģēšanu.

Mūsu Dziesmusvētku vēsture skaidri rāda, kā dzimst un aug nacionālā apziņa – vajadzība dzīvot savā un brīvā valstī, kur skaļi skan latviešu valoda un kur mūs vieno tēvzemes mīlestība.

Tā satiekas Vidzeme, Kurzeme un Latgale, tā augšāmceļas mūsu nogrimusī Gaismas pils. Un par valsts himnu kļūst Baumaņu Kārļa sacerētā, aizkustinošā tautas lūgšana.

Latvijas Valsts pirmais prezidents Jānis Čakste reiz salīdzināja mūsu Dziesmusvētkus ar sengrieķu olimpiskajām spēlēm, kurās pulcējās visa tauta.

Tā ir mūsu kultūras vēsts, kas kā lāpa deg mūsu augstajā dziesmukalnā kopš 19. gadsimta otrās puses. Un deg nevis pret kādu, bet par spīti visam, parādot latviešu tautas gara spēku.

Dziesmu un deju svētku koncerts – tas nav vienkārši koncerts. Tas ir mūsu tautas simbols.

Simbols visam tam, ko mēs radījām, radām un radīsim.

Simbols visam tam, ko mēs izdarījām, darām un darīsim.

Mēs esam un būsim! Jo es un jūs – mēs visi esam Latvija!

Dievs, svētī Latviju!

Top komentāri

Buks
B
Bija iespēja šī dižgara dižrunu redzēt tiešraidē. Skaidrs, ka turpmāk to varēs redzēt tikai rediģētā versijā. Visas /odziņas/ būs izgraizītas. Vajadzētu smieties, ja tas nebūtu tik bēdīgi. Valsts /pirmā persona/ jau trešo reizi svētku pasākumos totāli blamējas. Kopā ar visu savu algoto svītu nespēj sacerēt un nolasīt pāris minūšu tekstu..grūtgalvītis patiesi. Un ko viņš tur var penterēt tādās vizītēs pie Trampa un tml. vēl svešās mēlēs. Mērnieku laiku uzvedumā būtu super tēls Ķeņča lomai ja vien spētu iemācīties no galvas kaut vai Ķeņča lūgšanu.
Riko
R
Vējonim uznāca vējonis un lapas arī aizpūta. Laikam gan tās, kuras jau bija nolasītas. Grūti viņam ar to uzstāšanos, eh. Būtu domājis - skolotājs pēc aroda, problēmām nevajadzētu būt.
Margarēta
M
Es domāju, ka prezidentam vajadzētu atkāpties. Viņš nav spējīgs pildīt savus pienākumus. Tiem, kas par viņu balsoja, vajadzētu ļoti, ļoti tagad kaunēties, vēl labāk būtu, ja viņi vairs nekandidētu, jo nav spējīgi pieņemt adekvātus lēmumus valstij svarīgos jautājumos, piemēram, balsojot tā, lai par valsti reprezenrējošo augstāko amatpersonu netiktu ievēlētas personas, kas klaji nespēj veikt savus tiešos pienākumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē