Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Viedoklis: Piesprādzēšanās kā ieradums

Automašīnas vadīšana nav nekāda izprieca, pasažieriem šajā ziņā ir daudz vieglāk – ērti iesēdies krēslā, tērzē un baudi garāmslīdošo ainavu. Patiesībā vienīgais pasažiera pienākums, iesēžoties automašīnā, ir piesprādzēties – gan priekšējā, gan aizmugurējā sēdeklī. Šo vienkāršo pienākumu daudzi pilda negribīgi, it īpaši auto aizmugurējā sēdeklī, kur sprādzējas vien 43% pasažieru, bieži aizbildinoties, ka drošības jostas lietošana ir neērta.

Iebiedēšana nelīdz

Cilvēki tiek aicināti sprādzēties ar dažādām metodēm. Viena no tām ir iebiedēšana, proti, rādot sekas, kādas var būt, ja cilvēki nepiesprādzējas. Tomēr pētījumi rāda, ka traģisku skatu ietekme ir īslaicīga – tie var motivēt lietot drošības jostu tikai kādu laiku. Piedzīvotā trauma tiek pārvarēta, bailes pamazām izgaist un apdraudējums laika gaitā vairs nešķiet tik liels, līdz ar to arī zūd vajadzība piesprādzēties. Iebiedēšana nepalīdz attīstīt paradumu, jo cilvēks nevar nepārtraukti dzīvot bailēs. Biedējot ar sekām, var izveidoties negatīva attieksme pret drošības jostu kopumā, kas ir nevēlami, jo tieši attieksme ir galvenais pamudinājums lietot drošības jostu. 


Mums patīk uzslavas

Uzdevums ir ieviest un nostiprināt ieradumu, ka pasažieris piesprādzējas uzreiz pēc iekāpšanas auto. To var izdarīt ar pozitīvu attieksmi un motivāciju, paskaidrojot sprādzēšanās jēgu un ļaujot apzināties, ka tas ir ļoti vienkāršs un efektīvs veids, kā pasargāt sevi un citus no traumām. Drošības jostas lietošanai ir jāpiešķir papildu vērtība. Ikvienam patīk uzslavas, tāpēc noderēs arī apgalvojums, ka visi gudrie un stilīgie cilvēki piesprādzējas, – tas īpaši varētu iedarboties uz jauniešu auditoriju. Noteikti noderēs arī dažādu mērķauditoriju uzticības personu jeb viedokļu līderu pozitīvs piemērs drošības jostu lietošanā.

 

Kas īsti ir drošības jostas lietošana? 

Būtībā tas ir ieradums – tāpat kā aizslēgt dzīvokļa durvis vai tīrīt zobus. Cilvēki jāmudina sprādzēties, lai ieradumu nostiprinātu. Redzot citu cilvēku piemēru, dzirdot šofera draudzīgo pamudinājumu vai pat paša bērna aizrādījumu, paaugstinās iespējamība, ka paradums sprādzēties nostiprināsies. Parasti cilvēkiem ir raksturīgi nedarīt to, kam viņi neredz jēgu. Uzsverot drošības un atbildības aspektu, kā arī pozitīvi izceļot drošības jostu lietotājus citu vidū, iespējams panākt vajadzīgo rezultātu ceļu satiksmē.

Mēs visi esam cilvēki, un laiku pa laikam gadās aizmirst, cik svarīgi ir lietot drošības jostu. Tāpēc to mums atgādina CSDD jaunā satiksmes kampaņa Vari priekšā. Vari arī aizmugurē. Tā mudina cilvēkus būt atbildīgiem pret sevi un pārējiem satiksmes dalībniekiem un, esot automašīnā, vienmēr lietot drošības jostu. Plašāk par kampaņu var uzzināt šeit. Ievērojot drošības pasākumus, tu vari daudz darīt savas veselības un pat dzīvības labā. Piedaloties ceļu satiksmē, paturi prātā seno gudrību: "Sargi sevi pats, un Dievs tevi sargās!"

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē