Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM: Esošā pieeja riska valstu noteikšanai šobrīd ir atbilstoša

Veselības ministrija pašlaik neplāno pārskatīt 14 dienu kumulatīvo Covid-19 saslimstības robežkritēriju Igaunijai un Lietuvai, izriet no veselības ministres padomnieka komunikācijas jautājumos Edgara Skvarika aģentūrai LETA paustā. Viņš arī uzsvēra, ka rādītājs ir noteikts ar mērķi, lai identificētu tās valstis, kur Covid-19 izplatība ir tik augsta, ka, ieceļojot no šīm valstīm, cilvēki rada papildu Covid-19 izplatības riskus un ka esošā pieeja riska valstu noteikšanai ir atbilstoša.

Ceturtdien kumulatīvais Covid-19 saslimstības rādītājs Igaunijā ir 25,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka piektdien Igaunija, visticamāk, tiks iekļauta to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties, Latvijā būs jāievēro 14 dienu pašizolācija. Savukārt Lietuva aicinājusi Latviju un Igauniju tā dēvētajā Baltijas burbulī paaugstināt 14 dienu kumulatīvo Covid-19 saslimstības robežkritēriju, pēc kura, iebraucot no attiecīgās valsts, jāievēro obligāta pašizolācija.

Skvariks atgādināja, ka robežkritēriju - 14 dienu kumulatīvā saslimstība 16 uz 100 000 iedzīvotājiem - Eiropas Savienībā (ES) noteica no šī gada 10.jūnija trešajām valstīm, attiecībā uz kurām tiek noteikti ierobežojumi ES. Tajā brīdī tas bija vidējais saslimstības rādītājs ES.

Pēc viņa paustā, šis rādītājs ir noteikts ar mērķi, lai identificētu tās valstis, kur Covid-19 izplatība ir tik augsta, ka, ieceļojot no šīm valstīm, cilvēki rada papildu Covid-19 izplatības riskus.

Jo valstī Covid-19 saslimstības rādītājs ir zemāks un jo ciešāk saistīts ar no ārvalstīm ievestiem gadījumiem, jo valstij ir jābūt piesardzīgākai, identificējot tās valstis, no kurām ieceļojot ir riski Covid-19 izplatībai.

Latvijā pašlaik 14 dienu kumulatīvās incidences rādītājs ir starp četri un pieci, kas nozīmē, ka valstīs, kur rādītājs pārsniedz 16, Covid-19 izplatības risks ir četras reizes augstāks. "Ņemot vērā minēto, uzskatām, ka esošā pieeja riska valstu noteikšanai šobrīd ir atbilstoša," pauda ministrijas pārstāvis.

Viņa rīcībā neesot informācijas, ka par šo jautājumu piektdien varētu sasaukt ārkārtas Ministru kabineta sēdi.

Vēlāk Latvijas Televīzijā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzīmēja, ka Igaunija jau ir pieņēmusi lēmumu robežkritēriju attiecībā uz Baltijas valstīm un Somiju paaugstināt no 16 līdz 25 saslimšanas gadījumiem, līdz ar to Latvija esot nonākusi sarežģītas izšķiršanās priekšā. Visticamāk, valdība par šo jautājumu varētu lemt nākamajā otrdienā, 15.septembrī.

Aicināta paust savu nostāju, vai viņa atbalstīs robežkritērija paaugstināšanu, Viņķele konkrēti neatbildēja, atkārtoti sakot, ka lēmuma pieņemšana būs sarežģīta. Politiķe gan atzina, ka esošajos apstākļos noturēt Latvijas līdzšinējo pozīciju par pārvietošanās pāri robežām ierobežojumiem "kļūst izaicinoši".

Viņķele atzīmēja, ka Igaunijai un Lietuvai ir krietni vienkāršāk izteikt ierosinājumus pārskatīt pašizolācijas kritērijus, jo abās šajās valstīs pašlaik ir visai augsti saslimšanas ar Covid-19 rādītāji, kamēr Latvijai tos joprojām izdodas noturēt zemus.

Jau ziņots, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot 14 dienu pašizolāciju Latvijā, ja viņi ikdienā šķērso robežu ar Igauniju un pārvietojas, nepārkāpjot abu vietvaru administratīvo teritoriju robežas, otrdien lēma valdība.

Ministru kabineta atbalstītie grozījumi noteikumos Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredz attiecīgo izņēmumu gadījumā, ja Igaunija tiks iekļauta to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties, ir jāievēro pašizolācija.

Veselības ministrija iepriekš skaidroja, ka attiecībā uz pārējo Latvijas pierobežu valdība pieņēma lēmumu pagājušajā nedēļā, piemērojot īpašu regulējumu pierobežā, lai cilvēki, kuri, piemēram, ikdienā strādā vai mācās Lietuvā vai Igaunijā, varētu to turpināt darīt, ja kaimiņvalstīs saslimstība pieaugtu.

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19 Igaunijā, šī kaimiņvalsts šonedēļ, visticamāk, nepaglābsies no izkrišanas no tā dēvētā "Baltijas burbuļa", TV3 raidījumam 900 sekundes 8.septembrī pieļāva Viņķele.

Patlaban cilvēkiem, kas nonākuši kontaktā ar Covid-19 slimnieku vai apmeklējuši valstis ar relatīvi augstu saslimstības rādītāju, Latvijā ir jāievēro 14 dienu pašizolācija.

pievienots veselības ministres viedoklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē