Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Erdogans: Starptautiskās palīdzības trūkums bēgļu uzturēšanai spieda Turciju iebrukt Sīrijā

Starptautiskās palīdzības trūkums Turcijai, lai uzturētu miljoniem tās teritorijā esošo bēgļu, spieda Ankaru uzsākt militāro operāciju Sīrijas ziemeļaustrumos, otrdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Neskatoties uz plašo starptautisko kritiku, Turcijas armija oktobrī uzsāka militāro operāciju, lai savā pierobežā izveidotu "drošības zonu" un izspriestu no tās Sīrijas kurdu kaujiniekus, kurus Ankara uzskata par teroristiem.

Tomēr Turcija atzīst, ka šī teritorija nav pietiekami droša, lai uz turieni pārvietotu daļu no trim miljoniem sīriešu bēgļu, kas uzturas tās teritorijā.

"Šķiet, neviens nav noskaņots mums palīdzēt," uzrunājot Ženēvā Globālā bēgļu foruma dalībniekus, norādīja Erdogans.

"Kad mēs negūstam mums nepieciešamo atbalstu no starptautiskās sabiedrības, mums jārīkojas pašiem," uzsvēra Turcijas prezidents.

Viņš piebilda, ka starptautiskās palīdzības trūkums spieda Ankaru oktobrī uzsākt iebrukumu Sīrija.

"Mēs vēlamies, lai šī teritorija būtu droša. Ļaujiet mums vienreiz par visām reizēm attīrīt šo zemi no teroristu klātbūtnes [..] un ļaujiet bēgļiem mierīgi un ar cieņu atgriezties savā tēvzemē," uzrunājot auditoriju, aicināja Erdogans. "Sīriešu bēgļiem jāatgriežas brīvprātīgi."

Globālā Bēgļu foruma atklāšanas sēdē Turcijas prezidents arī uzsvēra Ankaras nopelnus atbalsta sniegšanā bēgļiem, norādot, ka Turcija uzņēmusi vislielāko bēgļu skaitu salīdzinājumā ar jebkuru citu pasaules valsti.

Viņš norādīja, ka šobrīd Turcijā uzturas aptuveni pieci miljoni bēgļu, tostarp 3,7 miljoni sīriešu, un ka Ankara to uzturēšanai jau izdevusi četrus miljardus ASV dolāru.

Tajā pašā laikā bagātākās valstis noteikušas kvotas un uzņem tikai "niecīgu skaitu" bēgļu, kā arī nepilda savus solījumus sniegt Turcijai finansiālo atbalstu, norādīja Erdogans. "Kad mēs lūdzam palīdzību, mēs to nesaņemam."

Erdogans iepriekš brīdinājis, ka gadījumā, ja Ankara nesaņems lielāku starptautisko palīdzību, Turcija varētu atļaut miljoniem sīriešu doties uz Eiropu.

Otrdien Turcijas prezidents īpaši nosodīja Eiropas valstis, kas izmanto tādas "apkaunojošas metodes" kā dzeloņdrāšu žogus, lai neļautu savā teritorijā iekļūt izmisušajiem bēgļiem.

Pienācis laiks visām valstīm saprast, ka globālā migrācijas un bēgļu krīze ir visu problēma, kas jārisina kopīgi, piebilda Erdogans.

Saskaņā ar ANO statistikas datiem 2018.gada nogalē kara, vardarbības un vajāšanu rezultātā savas mājas bijis spiests pamest gandrīz 71 miljons cilvēku, no kuriem 26 miljoni kā bēgļi devušies uz citām valstīm.

Top komentāri

Def
D
Ej irst debilais erdogan.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē