Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES: Mejas demisija neko nemaina Brexit sarunās

Eiropas Savienība (ES) piektdien paziņoja, ka Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas demisija neko nemaina attiecībā uz Brexit vienošanos starp dalībvalstīm un Lielbritāniju.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers Mejas lēmumu uztvēris bez personīga prieka, paziņoja EK preses pārstāve, norādot, ka Eiropadome ir paudusi savu nostāju par Brexit vienošanos.

Meja piektdien paziņoja, ka 7.jūnijā atkāpsies no konservatīvās partijas un attiecīgi arī valdības vadītājas amata, jo nespēj panākt parlamenta atbalstu Brexit vienošanās apstiprināšanai.

"Man tas ir un vienmēr būs dziļas nožēlas jautājums, ka es neesmu bijusi spējīga nodrošināt Brexit," pie Dauningstrītas rezidences paziņoja Meja.

"Es no Konservatīvās partijas līdera amata atkāpšos piektdien, 7.jūnijā," emocionālā uzrunā pavēstīja Meja. "Nākamajā nedēļā sāksies jaunas vadības vēlēšanu process."

Viņa sacīja, ka darījusi visu, lai nodrošinātu Brexit, piebilstot, ka viņai bijis gods būs par premjerministri teju trīs gadus.

"Es esmu otrā sieviete premjerministre, taču noteikti ne pēdējā," paziņoja Meja.

Sagaidāms, ka partijas jaunā vadītāja ievēlēšana prasīs vairākas nedēļas. Meja šajā laika posmā būs premjerministra pienākumu izpildītāja.

Meja bija iepriekš solījusi, ka nosauks atkāpšanās datumu pēc vēl viena balsojuma par Brexit vienošanos, kurš parlamentā ticis noraidīts jau trīs reizes.

Taču uz viņu visu šo nedēļu tiek izdarīts spēcīgs spiediens demisionēt, kad konservatīvie un opozīcijā esošie leiboristi paziņoja, ka neatbalstīs viņas jaunākos Brexit plānus.

Bija paredzēts, ka valdība piektdien publicēs Mejas Brexit likumprojektu, par kuru bija iecerēts balsot jūnija sākumā, taču ceturtdien valdība paziņoja, ka šos plānus atliek.

Tiek ziņots, ka ārlietu ministrs Džeremijs Hants ieteicis Mejai likumprojektu vispār atmest, bet iekšlietu ministrs Sadžids Džavids stingri iebilst pret ideju nodot Brexit vienošanos apstiprināšanai referendumā.

Meja martā apsolīja, ka atkāpsies no amata, tiklīdz parlaments apstiprinās viņas panākto Brexit vienošanos.

Gandrīz trīs gadus pēc referenduma, kurā 52% britu nobalsoja par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), joprojām nav skaidrs, kad, kā un vai tas vispār notiks.

Lielbritānijas parlaments ir trīs reizes noraidījis Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem. Rezultātā Meja piekrita pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt Brexit līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās jau aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē