Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Igaunijas premjers: Diskusijā par alkohola akcīzes politiku varētu iesaistīt arī Somiju

Arī Somiju varētu iesaistīt Baltijas valstu diskusijās par alkohola akcīzes politiku, ceturtdien paziņoja Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, vienlaikus norādot, ka diskusiju pamatā ir jābūt principam, ka nodokļu likmes nosaka katra valsts atsevišķi.

"Sarunas par nozīmīgiem jautājumiem ir laba prakse mūsu triju valstu sadarbībā. Mēs plānojam tās turpināt miermīlīgā un kompetentā veidā, kā tas pienākas labiem draugiem un sabiedrotajiem. Līdz šim sarunu pamatā ir bijis princips, ka nodokļu politika, tostarp nodokļu likmes, ir katras valsts pašas ziņā," Ratass teica ziņu aģentūrai BNS.

Igaunijas premjerministrs kā nozīmīgu jautājumu minēja pārmērīgu alkohola lietošanu valstī.

"Pašreizējā situācijā būtu labi diskusijās par atbilstošu sadarbību iesaistīt arī Somiju," viņš paziņoja.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas veselības ministri 2017.gada maijā vienojās par kopīgu nodomu izstrādāt alkohola un tabakas politiku un politiku veselīgas ēšanas paradumu veicināšanai. Igaunijas premjers norādīja, ka vienošanās nodomi ir labi un ir vēlme sadarboties, bet tiešas norādes uz nodokļu politiku tā neparedz.

"Igaunijas lēmuma samazināt akcīzes nodokli alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 25% mērķis ir samazināt pārrobežu tirdzniecību, kas rodas straujā akcīzes nodokļa kāpuma dēļ," paskaidroja Ratass.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš trešdien intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja, ka visās trīs Baltijas valstīs alkoholam vajadzētu piemērot vienādu akcīzes nodokli, jo tādā gadījumā Latvija, Igaunija un Lietuva savā starpā "nevajadzīgi nekarotu", bet gan varētu kopīgiem spēkiem akcīzes nodokli izmantot kā vienu no ieročiem cīņā par sabiedrības veselību.

Savukārt Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka intervijā ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka Lietuva nedomā sekot Igaunijas un Latvijas paraugam un samazināt akcīzes nodokļa likmes visiem vai daļai alkoholisko dzērienu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam samazināt par 15% līdz 2020.gada 29.februārim. Attiecīgās izmaiņas stātos spēkā šogad 1.augustā. Komisijas vairākums neatbalstīja priekšlikumu par akcīzes likmes samazināšanu arī alum.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%. Likumprojektam uz otro lasījumu iesniegti priekšlikumi par akcīzes likmes samazināšanu arī alum.

Izmaiņas saistītas ar Igaunijas pieņemto likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Somijas iedzīvotāji tradicionāli ir devušies uz Igauniju iegādāties lētākus alkoholiskos dzērienus, tomēr Igaunijas akcīzes nodokļa celšanas politika alkohola cenas ir pietuvinājusi Somijas cenu līmenim, tādēļ Somijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumi Igaunijā ir mainījušies un daļa brauc tālāk uz Latviju iegādāties grādīgos dzērienus.

Top komentāri

Vērtējums
V
Ļoti laba, augsti izglītota valstsvīra un diplomāta atbilde. Un salīdziniet ar miskastes gopņika Kariņa zākāšanos un spiegšanu pirms dažām nedēļām. Domāju, te slēpjas atbilde, kāpēc Igaunija ir stabils Baltijas līderis, kamēr Kariņa Latvija jau sāk atpalikt no Albānijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē