Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Makrons uzskata, ka sarunās ar Krieviju par Ukrainu un Baltkrieviju mums jābūt ļoti striktiem

Mums ir jābūt ļoti striktiem, runājot ar Krieviju par Ukrainas jautājumu, un jāpauž skaidra valoda dialogā par Baltkrieviju, pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) preses konferencē žurnālistiem sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš ir pārliecināts, ka Eiropai nepieciešams savs stratēģiskais dialogs ar Krieviju, jo tikai tā varot atrisināt reģionālos konfliktus.

Politiķis pavēstīja, ka ar Latvijas premjeru tikuši pārrunāti vairāki jautājumi, pievēršoties arī ģeopolitiskiem un reģionāliem jautājumiem.

Makrons sacīja, ka otrdien viņam bijusi iespēja tikties ar Baltkrievijas opozīcijas prezidenta amata kandidāti Svetlanu Tihanovsku, un par Baltkrievijā notiekošo runājis Baltijas vizītes laikā kā vakar, tā arī šodien.

"Vēlreiz gribu apliecināt, ka mēs esam kopīgi noskaņoti strādāt, lai rastu miermīlīgu risinājumu. Mēs neatzīstam Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus. Mēs tiešām vēlamies uzteikt demonstrantu drosmi," akcentēja Francijas prezidents.

Makrons šodien vēlējās izmantot iespēju, lai izskaidrotu, kādēļ nācis klajā ar priekšlikumu par stratēģiskā dialoga veidošanu ar Krieviju. Viņš uzsvēra, ka Krievija ir Eiropas lielvara un mēs esam kaimiņvalstis, turklāt Latvijā dzīvo liela krievvalodīgo minoritāte.

Vai mēs varam izlikties, ka Krievija nepastāv, retoriski vaicāja Makrons un uzsvēra, ka tā darīt nevar. Makrons akcentēja, ka ilgu laiku tika uzskatīts, ka sarunas un viedokļu apmaiņu ar Krieviju notiek NATO ietvaros, atstājot to transatlantisko attiecību kontekstā.

Francijas prezidents pauda nostāju, ka ir jādomā citādāk, neatsakoties no NATO, bet gluži pretēji - eiropiešiem ir jābūt gan kapacitātei, gan spējai pārdomāt to, kādas būs nākotnes attiecības ar Krieviju, kas ļaušot ar laiku šīs attiecības padarīt spēcīgākas.

Makrons minēja piemēru, ka līdz šim līgumi, kas attiecās uz atbruņošanos Eiropā, tika noslēgti starp ASV un Krieviju, turklāt "mēs pat nebijām līguma parakstītājvalstis". Viņš akcentēja, ka aizvadīto 15 gadu laikā šie līgumi ir "gluži vienkārši saplēsti". Francijas valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka atbruņošanās dialoga neesamība starp Eiropu un Krieviju ir kļūda.

Makrons aicināja paraudzīties uz notikumu attīstību aizvadīto gadu laikā, proti, Krievijas un Ukrainas konflikta rezultātā Eiropas attiecības ar Krieviju ir palikušas daudz saspīlētākas un sarežģītākas. Francijas prezidents domā, ka sankciju noteikšana pret Krieviju nav bijusi iedarbīga. "Uzskatu, ka mēs nevaram palikt tādā situācijā, ka konflikta rezultātā mēs ar Krieviju vairs ne par ko citu nevaram runāt," sacīja Francijas prezidents.

Francijas politiķa skatījumā, sarunu programma, kāda varētu būt ar Krieviju, ir plaša. Makrona ieskatā, ir jāizraugās pareizākais ceļš, kas ļautu normalizēt attiecības ar Krieviju, uzsverot, ka "mēs esam vienā telpā".

"Mēs vairs nevēlamies kiberuzbrukumus un demokrātiju destabilizāciju. Mēs gribam normalizēt reģionālos konfliktus Ukrainā un citviet. Mums ir jautājumi, kur mums ir atšķirīgi viedokļi. Krievija destabilizē mūsu demokrātijas, tā ir iebrukusi Ukrainā, tomēr ir jautājumi, kur mēs varam strādāt ar Krieviju kopā," uzsvēra Makrons, kā piemēru minot notiekošo Kalnu Karabahā. Viņš uzsvēra, ka ASV un Francija ir Minskas grupā un, ja šajā darbā neiesaistīs Krieviju, "mēs reģionālos konfliktus neatrisināsim".

Makrons paziņoja, ka tieši tādēļ viņš vēlas atjaunot dialogu, jo, "aizgriežot muguru un nosakot sankcijas pret sankcijām", virkni jautājumu nevarēšot atrisināt. Savukārt tas padarot eiropiešus nepietiekami labi aizsargātus, jo attiecības ar Krieviju nevar deleģēt tikai NATO kontekstā.

"Kad sāku runāt par dialoga atjaunošanas priekšlikumu, saprotu, ka tas radīja lielas bažas, jo ir vēsturiskie notikumi. Tomēr es par šo runāju jūsu valstī, kas cietusi no padomju varas, kas ar savu drosmi ir atguvusi savu neatkarību. Es to tiešām saku ar lielu cieņu un pazemību, kā arī ar vēlmi saprast ievainojumus, kas nav tik seni," sacīja Makrons, uzsverot, ka dialogs ar Krieviju nekādā veidā nebūs tāds, kas kompromitēs Latvijas drošību vai noliegs Latvijas vēsturi.

Makrons pauda pārliecību, ka Eiropas, tostarp Latvijas nākotne, būs labāka, ja būs kopīgs dialogs ar Krieviju, "lai mēs neatstātu Latviju vienu pašu nelīdzsvarotā situācijā, ņemot vērā, ko tā ir piedzīvojusi". Viņš apgalvoja, ka Latvija var Francijai uzticēties, jo tā ir gatava aizstāvēt Eiropas Savienības partneru suverenitāti.

LETA jau vēstīja, ka otrdien un trešdien oficiālajā vizītē Latvijā atrodas Makrons ar kundzi Brižitu Makronu.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē