Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētnieks: Ziemeļkoreja režīma eksistences turpināšanai, visticamāk, nākotnē neatteiksies no kodolieročiem

Ziemeļkoreja režīma eksistences turpināšanai, visticamāk, nākotnē neatteiksies no kodolieročiem, vērtējot šodienas ASV un Ziemeļkorejas tikšanos, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Pētnieks norādīja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una šodien parakstītais dokuments ir tikai vispārīgs, kuram acīmredzot nav detalizācijas pakāpes.

"Pagaidām nekas vēl nav noticis. Protams, ka tikšanās tika ļoti gaidīta, taču man radās sajūta, ka kaut kas nebija līdz galam. Bija gaidāms lielāks šovs ar lielāku konkrētību. Joprojām nav zināms, ko nozīmē Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās. Tālākais viss būs atkarīgs no turpmāko sarunu procesa veidošanās. Var teikt, ka šodienas tikšanās bija tikai ievads bez lielām detaļām un tagad noteikti nekas uzreiz nemainīsies," uzsvēra eksperts.

Eksperts domā, ka Tramps no šodienas tikšanās ir ieguvis papildus plusus, jo spējis nosēdināt pie galda Ziemeļkorejas līderi. "Savukārt Kims Čen Uns Singapūrā tika uzņemts kā rokzvaigzne. Tas gan rada paradoksālas sajūtas, jo Ziemeļkoreja ir viena no noslēgtākajām un represīvākajām valstīm. Tāpat Tramps pārāk daudz komplimentus veltījis Ziemeļkorejas līderim. Ziemeļkoreja Kima Čen Una izteiksmē bezmaz tiek glorificēta, lai gan vēl pagājušā gadā raķetes šāva pāri Japānai un kodolizmēģinājumus veica," piebilda eksperts.

Pētnieks norādīja, ka Ziemeļkorejā ir vēlme saglabāt esošo režīmu un kodolprogramma tika attīstīta, lai nodrošinātu režīma pastāvēšanu. Kodolatbruņošanās ir iespējama tikai tad, ja tiek sniegtas drošības garantijas, kas Ziemeļkorejas izpratnē saglabā tās režīmu. "Tās, visticamāk, būtu ASV karavīru izvešana no Ziemeļkorejas un, iespējams, Japānas. Tāpat arī militāro mācību pārtraukšana. Lai arī tagad Ziemeļkoreja pārtraukusi kodolizmēģinājumus, ir ļoti maz ticams, ka viņi atteiksies pilnībā no kodolieročiem," norādīja eksperts.

Andžāns arī atgādināja piemēru no vēstures, kad 1994. gadā Ukraina atteicās no iespējas paturēt kodolieročus apmaiņā pret drošības garantijām. Tas, kā redzams, nepiepildījās.

Kā ziņots, Tramps un Čen Uns otrdien samitā Singapūrā parakstījuši kopīgu dokumentu, kas ir "ļoti svarīgs" un "visai daudzpusīgs", žurnālistiem sacīja Tramps.

Ziemeļkorejas denuklearizācijas process notiks "ļoti ātri", solījis ASV prezidents. Uz Vašingtonu un Phenjanu "rezultāti atstās lielu iespaidu", viņš piebilda.

Kims savukārt sacīja , ka "pasaule redzēs lielas pārmaiņas" pēc "vēsturiskās" vienošanās parakstīšanas ar Trampu. "Šodien mums bija vēsturiska tikšanās, un mēs nolēmām atstāt pagātni aiz muguras," sacīja Kims, izsakot pateicību Trampam par to, ka šī tikšanās notikusi.

Tramps arī cildināja Kimu kā "ļoti vērtīgu, ļoti gudru sarunvedēju" savas tautas labā.

Singapūras samits bija pirmā reize, kad tikušies Ziemeļkorejas līderis un ASV prezidents. Kā tika prognozēts, sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta jautājumam par Ziemeļkorejas denuklearizāciju apmaiņā pret ekonomisko un diplomātisko sankciju mazināšanu.

 

Top komentāri

va vellos
v
Sorry, ļauži, pasaulē ir pieci-seši speciālisti, kas drīkst saukties par Ziemeļkorejas ekspertiem savas pieredzes dēļ. Viņus tad arī regulāri citē lielajos mēdijos. Mēģinājums kvalitatīvas infas vietā likt priekšā kāda latvju puberta filozhopijas ir drīzāk smieklīgs.
reptilis
r
Čoms ""eksperts""jūtas vīlies,kā jau tipisks neoliberālis...klintonīts vai obamīts,kuri visus pašreizējos Sūdus pasaulē ir savārijuši...sākot no GRuzijas...Lībijas...Afganistānas....Ukrainas...Sīrijas...Ēģiptes...migrantu krīzes un Ziemeļkorejas....tādi ,nu mums tie ""eksperti""-politiski neneitrāli:)))
melnais humors
m
Šīetie eksperti ir pelnījuši, ka viņus savāra ziepēs. Un vispār tam, ko viņš dara, nav nekādas jēgas, un nevienam tas nav vajadzīgs. Nevajadzīgi iztērēta nauda un resursi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē