Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
NATO ģenerālsekretārs mudina nepieļaut, ka nesaskaņas politiskajā līmenī negatīvi ietekmē sadarbību kolektīvās aizsardzības jomā

Stoltenbergs bažījas par transatlantisko saišu sairšanu

"Nekur nav akmenī iekalts, ka transatlantiskās saites vienmēr plauks un zels," viedokļrakstā britu izdevumam The Guardian paudis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, piebilstot: "Tas gan nenozīmē, ka to sairšana nebūtu novēršama. Mūsu spēkos ir saglabāt šo sadarbību un visus abpusējos ieguvumus no tās."

Stoltenbergs, kurš ceturtdien tiksies ar Lielbritānijas premjerministri, gatavojoties jūlijā gaidāmajam NATO samitam Briselē, rakstā atzinis, ka domstarpības ASV un Eiropas partneru starpā ir savilkušas "politiskos negaisa mākoņus" pār NATO un transtatlantisko sadarbību vispār, taču uzsvēra - kaut domstarpības pastāv, ir jāierobežo to negatīvā ietekme uz sadarbību kolektīvās aizsardzības jomā.

"Kopš teju pirms 70 gadiem dibināts NATO, Ziemeļamerikas un Eiropas iedzīvotāji baudījuši iepriekš nepieredzētu miera un labklājības posmu. Tomēr politiskā līmenī attiecības ir saspīlētas, ASV un pārējo partneru starpā valdot viedokļu atšķirībām tādos jautājumos kā tirdzniecība, klimata pārmaiņas un Irānas kodolvienošanās," raksta NATO ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs uzsver, ka šīs domstarpības nepazudīs vienas dienas laikā, tomēr uzsvēra nepieciešamību neļaut nesaskaņām politiskajā līmenī izjaukt bloka vienotību drošības sadarbības jomā.

Pēdējās skaļāk izskanējušās domstarpības Savienoto Valstu un Eiropas starpā saistāmas ar migrantu jautājumu. ASV prezidents Donalds Tramps tvītos uzbruka Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdībai, norādot, ka Vācijas iedzīvotāji, nemierā ar Merkeles atvērto durvju politiku, faktiski uzgriezuši valdībai muguru. Līdz šim Tramps Vāciju bija kritizējis par dažādām lietām, tomēr, esot prezidenta amatā, nebija pievērsies imigrācijas jautājumam. Nu viņš divos tvītos paziņojis, ka "visā Eiropā pieļauta liela kļūda, ielaižot miljoniem cilvēku, kuri tik pamatīgi un ar varu izmainījuši (Eiropas) kultūru. Mēs negribam, lai tas, kas ar imigrāciju notiek Eiropā, notiek arī šeit." 

Jāatgādina, ka nupat sabiedrības uzmanības lokā nonākuši stāsti no ASV-Meksikas robežas, kur vairāki tūkstoši nelegālo imigrantu bērni tiek nošķirti no viņu ģimenēm. Sašutumu izsauca mediju reportāža no kādas nošķirto bērnu izmitināšanas vietas Teksasas štatā, kas izvietota pamestā noliktavā. Tur nepilngadīgajiem jāuzturas nodalījumos, kas izveidoti no metāla žogiem. Tramps bērnu nošķiršanā no vecākiem vaino Demokrātu partiju un tās savulaik pieņemtos likumus, kaut nav skaidrs, ko viņš ar to domā, jo neviens spēkā esošs ASV likums neuzdod par pienākumu šķirt ģimenes, kas valstī ieradušās nelegāli.

Stoltenbergs viedokļrakstā centies saliedēt ASV un partnerus Eiropā, neskopojoties ar uzslavām abām pusēm. "ASV un Kanāda palielinājusi pūliņus Eiropas drošības garantēšanā. Kopš Trampa stāšanās amatā, viņa administrācija ASV karavīru izvietošanai Eiropā palielinājusi finansējumu par 40%. Pēdējais ASV tanks Eiropu atstāja 2013., bet nu tie ir atpakaļ veselas mehanizētās brigādes sastāvā," gandarījumu pauda Stoltenbergs. Tāpat viņš neaizmirsa uzslavēt NATO Eiropas dalībvalstis, īpaši izceļot Lielbritāniju, kurā tūlīt viesosies vizītē.

"Mūsu panākumi plecu pie pleca ir bezprecedenta. Kamēr vien esam vienoti, pat ja ceļš brīžam kļūst bedrains, tas vedīs pareizajā virzienā - pretim mieram un drošībai mūsu valstīm un miljardam pilsoņu," raksta NATO ģenerālsekretārs.

Top komentāri

fon Moltke
f
Tur, kur divi ķīvējas, uzvar trešais. Krievu nacisti notiekti centīsies izmantot pretrunas, lai šķeltu gan ES, gan NATO.
Tjorka
T
Kā Stoltenbergam veicas ar bankas piesegšanu naudas atmazgāšanas shēmās. Laikam valdē paņemts, lai ASV liek svētu mieru. Tas tak NATO ģjeneralsekreet.
DE
D
ASV Okupanti jau šeit Eiropā,kopš 1944.gada.jautājums-na hu jam.lai vaļi uz savu rodinu atpakaļ.vienus sūdus vien taisa te Europa.Pēdējie,valsts apvērsums Ukraina ar visām no tā izrietošajām sekām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē