Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zīle: Eiropas Stratēģisko investīciju fonds paver durvis pieejai, kas nav Latvijas interesēs

Eiropas Stratēģisko investīciju fonds (EFSI) paver durvis tādam Eiropas Savienības (ES) līmeņa finansēšanas modelim, kas nav Latvijas un Austrumeiropas valstu interesēs, šodien Eiropas Parlamenta (EP) pieņemtajā ziņojumā par Eirozonas ekonomikas politiku norāda EP deputāts Roberts Zīle (NA).

 aģentūru LETA informēja deputāta palīgs Kārlis Būmeisters, EP šodien pieņēma ziņojumu par Eirozonas ekonomikas politiku jeb EP redzējumu par dalībvalstīm adresētajiem ieteikumiem. Zīle bija ēnu ziņotājs un daļa viņam svarīgo likumdošanas labojumu ir iekļauti gala ziņojumā, teica deputāta palīgs.

Viens no Zīles iesniegtajiem labojumiem bija par tekošā konta pārpalikumiem un to, ka tie kaitē eirozonas kopējai darbībai. Deputāts skaidroja, ka svarīgi bija norādīt, ka jāskatās ir ne tikai uz lielajiem valstu parādiem un budžeta deficītiem - kas bez šaubām ir svarīgi -, bet arī uz tekošo kontu pārpalikumiem. "Jebkura nelīdzsvarotība eirozonas līmenī kaitē tās veiksmīgai darbībai, vienalga vai tā ir ar plusa, vai mīnusa zīmi," teica deputāts.

Tāpat ziņojuma gala versijā saglabājās Zīles norāde uz to, ka tā sauktā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera fonds jeb EFSI nevar aizstāt esošos struktūrfondus. Deputāta skatījumā, EFSI paver durvis tādam ES līmeņa finansēšanas modelim, kas nav Latvijas un reģiona interesēs.

"Esmu jau agrāk izteicis bažas par EFSI tipa finansēšanas modeli, kas balstīts uz publisko-privāto partnerību. Kā rāda Latvijas piemērs, privātais partneris netieši izrādās nodokļu maksātāju nauda, kā tas ir "Rīgas satiksmes" un Rīgas domes piemēros ar urbānās infrastruktūras attīstīšanu, tramvajiem un ūdeņraža autobusiem. Līdz ar to, pretēji EFSI mērķim, privātā nauda pēc būtības netiek mobilizēta," norādīja Zīle.

Pēc eiroparlamentārieša domām, it kā sološā statistika par naudas apguvi uz vienu cilvēku neatspoguļo patieso situāciju, jo infrastruktūras projekti ES attīstības valstīs izmaksā vairāk. Tāpat jāapzinās arī tas, ka daudzu interesēs ir pamazām aizstāt esošos struktūrfondus ar publiskās - privātās partnerības finansēšanas modeli, teica deputāts, piebilstot, ka Latvijai un Austrumeiropas valstīm kopumā tas nozīmētu mazāku investīciju atbalstu un efektīvu naudas pārdalīšanu par labu lielajām valstīm.

"Ja mēs runājam par makroekonomiskajiem rādītājiem un esošo likumu ievērošanu, EK uzdevums ir nodrošināt to, ka pret visām valstīm ir vienota attieksme. Nevar būt šī politiskā pieeja, kur pret dažām valstīm EK skatās ar "piemiegtām acīm", bet pret citām ar "ērgļa skatienu"," uzsvēra Zīle.

Top komentāri

Nata
N
Vismaz viens politiķis, kas kaut ko saprot no esošās situācijas. Lai izdodas kaut ko arī panākt Latvijas un Austrumeiropas valstu labā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē