Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gaisma tavā dārzā

Tuvojas laiks, kad pavadīsim dārzā ne vienu vien stundu, un kādēļ gan to nedarīt arī pēc tumsas iestāšanās? Romantiska ir sveču gaisma lukturos, taču vērts izvietot arī gaismas objektus, kas darbojas ar elektrības palīdzību un nodrošina apgaismojumu ilglaicīgi un vienmērīgi.

Dārza apgaismojums var būt funkcionāls, kas paredzēts praktiskiem nolūkiem, lai izgaismotu konkrētus objektus vai vietas dārzā. Visbiežāk tiek izgaismotas vietas, kur nepieciešams uzturēties un pārvietoties. Dekoratīvais apgaismojums vairāk paredzēts apkārtnes noskaņas radīšanai un neparastu vizuālu efektu panākšanai. Ar tā palīdzību tiek izgaismoti koki, puķu dobes un citi objekti, un visbiežāk tie ir prožektori, kuru gaisma ir mērķtiecīgi virzīta konkrētā virzienā, kā arī tā var būt dažādās krāsās. 

Zemē iebūvējamās lampas un lampas ar durkli zemes līmenī vislabāk izgaismos celiņus, vārtus, nišas, kāpnes, kā arī dizaina objektus. 

Prožektoru tipa gaismas lieliski der koku un krūmu izgaismošanai, kā arī arhitektūras objektu izgaismošanai, tā radot ēnu spēles un optiski paplašinot dažādas zonas. 

Solārās lampas lielākoties izmanto dekoratīvu efektu radīšanai. Tām nav nepieciešama elektroenerģijas padeve, un tās darbojas pēc saules bateriju principa – diennakts tumšajā laikā izdalot saulē uzkrāto enerģiju. Tomēr šīs lampas ar pilnu atdevi darbojas tad, ja tās saņem saules enerģiju.

Arī lampiņu virtenes āra objektu dekorēšanai izmanto, lai izceltu ēkas fasādi vai jumtu, terases formu vai logu ailes, kā arī akcentētu lielākus augus vai koku, aptinot ap tiem virtenes. 
Izmantojot elektrotehniku ārā, jāpievērš uzmanība tās marķējumam. Marķējums IP20 norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo iekārtas izolācija nav mitruma izturīga. Marķējums IP44 norāda, ka iekārta paredzēta lietošanai ārā un ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, taču nav paredzēta iemērkšanai ūdenī. 

Marķējums IP67 norāda, ka iekārta paredzēta lietošanai ārā un ir ūdens un mitruma izturīga. Vasarā mājokļa un pagalma dekorēšanai dārza svētkos dekoratīvais apgaismojums ar marķējumu IP67 būs visdrošākais. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits