Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Senioru gados ieteicams vakaros seju notīrīt ar pieniņu vai toniku. Šajā ziņā seniores mazliet grēko, nomazgājot tikai ar ūdeni

Kad tu esi tāds, kāds esi!

Kurā vecumā pārstāt raizēties par krunkām? Jebkurā! Nekad. Bet labāk, ja krunciņas vairo smaidi un prieks, nevis gadu skaits. Tāda noskaņa valda biedrības Rīgas aktīvo senioru alianse RASA telpās gada nogalē, kad seniores te sapulcējušās, lai ļautos palutināšanai. Sadarbībā ar Starptautisko Cidesco Rīgas kosmētikas skolu te notiek skaistumkopšanas kūre.

Vecums nav šķērslis

Starptautiskā Cidesco Rīgas kosmētikas skola sagatavo 3. kvalifikācijas līmeņa kosmētiķes. Mācības ilgst divus gadus, bet skola piedāvā arī tālākizglītības programmu personām, kurām jau ir medicīniskā izglītība un kas kosmētiķes iemaņas vēlas iegūt papildus. "Mācās ne tikai jaunas meitenes un sievietes pusmūžā, grupā ir arī 50 un pat 60 gadu slieksni pārkāpušās. Vecākā ir 65 gadus jauna studente! Tas tikai vēlreiz apliecina, ka vecums nav šķērslis, lai mācītos. Kamēr vien cilvēks ir gatavs apgūt ko jaunu, ierobežojuma zināšanu apguvei nav," uzsver Rīgas kosmētikas skolas pārstāve Sintija Strautiņa-Strēle.

Šī ir privāta maksas skola, un nodarbības te notiek katru dienu no rīta līdz pēcpusdienai, ar to jārēķinās potenciālajām audzēknēm pusmūža un vēlākā vecumā. "Reāli jāapzinās savas spējas mācīties un būt atvērtai jaunai pieredzei. Šī profesija saistās ar vēlmi par sevi rūpēties, palutināt, justies labi gan ārēji, gan iekšēji, tāpēc jānovērtē arī savas spējas vēlāk piesaistīt klientu loku. Nozīme ir arī topošās kosmetoloģes personībai, ne tikai profesionālajām iemaņām," norāda  Strautiņa-Strēle. 

Vēlme dot, dalīties un radīt prieku laikā ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu skolas pārstāvjiem rosinājusi ideju ar savu veikumu uzmundrināt tieši vecākā gadagājuma pārstāvjus. "Izlēmām, ka gribam sagādāt prieku Rīgas aktīvo senioru alinses cilvēkiem. Šajā pasākumā seniorēm piedāvājam klasisku sejas procedūru – tiek attīrīta sejas āda un uzlikta speciāla antistresa, mitrinoša un jutību mazinoša, atjaunojoša maska. Noslēgumā sejas ādai tiek uzlikts speciāls krēms. Savukārt rokām tiek veikta masāža un pelde parafīna vanniņā, kas rociņas baro un mitrina. Procedūra ilgst 15–20 minūtes," stāsta Strautiņa-Strēle. Uz šīm procedūrām RASĀ bija sapulcējušās 20 seniores, un visas atzina – šis ir jauks pasākums. "Esam ļoti pateicīgas Rīgas kosmētikas skolai par sagādāto prieku. Apņemamies, ka arī mēs skolas pārstāvjus atbalstīsim, popularizējot skolu aiz Latvijas robežām. RASAi ir labi sadarbības partneri Eiropas valstīs," norādīja Rīgas aktīvo senioru alianses vadītāja Terēzija Mackare.

Skaistums ir kustībā

"Senioru gados labs izskats ir atkarīgs vispirms jau no tā, ko ēdam, bet, runājot par sejas ādas kopšanu, pats galvenais ir sejiņu vakarā notīrīt ar pieniņu vai toniku. Šajā ziņā seniores mazliet grēko, seju nomazgājot tikai ar ūdeni, bet attīrošus kosmētikas līdzekļus vajadzētu lietot, tāpat arī krēmiņu. Un vēl sejas ādai par labu nāk svaigs gaiss – tas nozīmē vairāk kustēties! Redzu, ka RASAs kundzes ir ļoti aktīvas, tāpēc arī labi izskatās. Tā dzīvība un spēks jau ir kustībā," vecākā gadagājuma dāmām iesaka Starptautiskās Cidesco Rīgas kosmētikas skolas topošā kosmētiķe Ilze.  

RASAs seniore Vija (73) gan atzīst, ka ikdienā sejas ādas kopšanai īpašu vērību nevelta: "Gadi ir gadi, ko tur slēpt. Frizētavu apmeklēju, manikīru veicu, acis arī uzkrāsoju. Lūpas gan – tikpat kā nemaz. No rīta seju nomazgāju ar ūdeni un uzlieku mitrinošu krēmu. Kāda ir tā seja, tāda ir, bet skatos, ka daudzas kundzes – stipri jaunākas par mani – ir vēl krunkainākas. Tāpēc es par krunkām neuztraucos tik ļoti. Man šķiet, ka viss, kas ir dabisks, ir labs."

Arī Austra (79) smej – pēc dažiem mēnešiem viņai būs 80. dzimšanas diena, tāpēc par grumbām var neuztraukties. Austra ir pensijā, bet vēl joprojām strādā: "Iesaistījos auklīšu projektā. Pēc auklītēm ir pieprasījums, tāpēc izmantoju šo iespēju." Austras kundzei paralēli darbībai biedrībā RASA un bērnu auklēšanai vēl ir arī citas nodarbes: "Man ir vasarnīca, tur arī daudz strādāju." Taujāta, kur atspoguļojas gados vecāka cilvēka skaistums, seniore atzīst: "Kad tu esi tāds, kāds esi! Senioru gados nav ne jāizliekas, ne kā speciāli sevi jāparāda. Tu esi apzinājies sevi un jūties tu pats. Es esmu ievērojusi to, ka neviens gads nav tāds, kas tikai laimi nes, bet laimīgs tas, kas smaidot prot ņemt pretī to, ko dzīve dod. Ar to jāsamierinās un nevajag daudz uztraukties. Nevajag pesimistiski skatīties uz dzīvi."

Austras kundze nenoliedz – mums katram dzīvē mēdz gadīties notikumi, kad tiekam aizvainoti. "Mani var aizvainot un nokaitināt tad, ja, braucot sabiedriskajā transportā, kāds nostājas blakus un no tā cilvēka nelabi ož. Vai tad tiešām cilvēks nevar nomazgāties?! Arī tad, ja veselības stiprināšanas nolūkos lietojam sīpolus vai ķiplokus – nu tad tos lietojam vakarā, lai citiem nav jāosta šī nelāgā smaka! Personiskās higiēnas neievērošana ir daudz nepatīkamāka nekā grumbas. Katram jau mums ir savas lietas, kas kaitina, bet mani var nokaitināt un sabojāt garastāvokli tikai šīs. Esmu strādājusi skolā, gan ar lielākiem, gan mazākiem bērniem – pacietība ir izstrādāta. Arī pašai ir pieci mazbērni."

Dzīvot laikmetam līdzi

Arī Austras kundze atzīst, ka labai omai un izskatam ir svarīgas kustības. "Citreiz brīnos, ka daudzi jauni cilvēki jau jūtas veci, un es nevaru saprast, kāpēc tā ir. Varbūt no svara tas, ka mūsu paaudzi jau no mazotnes mācīja pie darba. Mēs esam kara laika bērni, esam daudz ko pieredzējuši, mēs nebijām tik izlutināti un apzinājāmies, ka darba tikums cilvēkam ir ļoti svarīgs, jebkuram. Vecie ļaudis daudzi ir aktīvi, strādā, darbojas. Vecumā arī ļoti svarīgi apzināties, ka cilvēks nedrīkst palikt viens – tad paliek nīgrs. Jāņem vērā, ka mums, vecajiem cilvēkiem, ir vairāk izstrādāts egoisms, bet vajag sevi saņemt rokās! Mēs katrs esam personība, tomēr vajag rēķināties arī ar līdzcilvēkiem," uzsver Austras kundze.

Pēc topošo kosmetologu sniegtajām procedūrām RASAs seniore Raja (68) smaida. Viņa ikdienā pievērš vērību savam ārējam izskatam, seju kopj un atzīst, ka atrast lētākus kosmētikas līdzekļus ir iespējams, ne vienmēr jāpērk dārgāko ražotāju produkcija. "Sevi ir jākopj un jācenšas dzīvot laikmetam līdzi. Arī pašsajūta tad ir krietni labāka. No rīta nomazgājies, uzliec krēmiņu, kas der. Ar krunciņam ir jāprot sadzīvot, jāpalīdz sejas ādai, lai tās neveidotos. Jāuzliek maska. Vispār jau krunkas ir senioru firmas zīme," uzskata Raja, bet citas seniores piebilst: "Krunkas tikai apliecina dzīves pieredzi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits