Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kad vecums kļūst nasta jeb kā saprasties ar demences skartu senioru

"Vecmāmiņu vairs nevarējām viņas dzīvoklī atstāt vienu - viņa bieži aizejot aizmirsa aizslēgt dzīvokli un runāja dīvainas lietas. Sociālās aprūpes namos nebija vietas, un, kamēr gaidījām rindā uz pansionātu, ome dzīvoja kopā ar mums - tie bija divi mokpilni mēneši," savu stāstu sāk Sandra. Jaunā sieviete par vecmāmiņu runā nosvērti, bez liekām emocijām, viņa zina, kā tas ir - dzīvot kopā ar gados vecu cilvēku, kam konstatēta demence.

Skumjš atvieglojums

Visvairāk par omītes dīvainībām pārdzīvojis Sandras septiņus gadus vecais dēls. "Ome mēdza klusiņām piezagties puikam no mugurpuses, kad viņš pie galda pildīja mājasdarbus, un čukstēt ausī: "Iesim prom no viņiem, viņi ir ļaunie, es tev parādīšu labāku dzīvi." Lai gan ar dēlu runāju par to, ka ome ir slima, viņš ar katru dienu kļuva aizvien nervozāks," stāsta Sandra, viņa turpina: "Es visai ātri omes dīvainības sāku uztvert samiernieciski. Kad viņa mani sauca pabarot vistas, kuru, protams, mūsu dzīvoklī nav, atbildēju, ka esmu jau pabarojusi. Ome pat ēda dīvaini - pieskārās ēdienam tikai tad, kad redzēja, kā tas tiek izlikts uz šķīvja un nolikts viņai priekšā. Citādi ēdiens uz plīts varēja stāvēt dienu ilgi neaiztikts. Par laimi, mūsu gāzes plītij ir speciāla ieslēgšanas sistēma, tāpēc vismaz šajā ziņā varējām būt mierīgi."

Sandra neslēpj - vissmagāk omes slimību uztvērusi viņas mamma, omītes meita. "Ome varēja nakts vidū iezagties savas aizmigušās meitas istabā un sagrābt aiz potītes, bargi uzjautājot: "Vai tu jau guli?" Mana mamma jo dienas, jo kļuva nervozāka, nevarēja vairs izgulēties, netika galā ar slodzi darbā. Mums nebija citas izejas, kā ievietot omi sociālās aprūpes namā. Tajā dienā, kad viņa pameta mājokli, visi uzelpojām, lai gan sirds smeldza - kādreiz mīļš cilvēciņš mūža nogali nepavadīs kopā ar mums," skumji un reizē atviegloti nopūšas Sandra.

Vairāki pakalpojumu veidi

Nav mazums cilvēku, kam nācies saskarties ar demences skartiem senioriem. Demence izpaužas kā atmiņas traucējumi, saslimšanai progresējot - cilvēks zaudē saprātu un rīkojas neadekvāti pieņemtajām sabiedrības normām. Piemēram, aizmirst noslēgt gāzes padevi plītij vai, atrodoties ārpus mājas, apmaldās un nespēj patstāvīgi atrast ceļu uz mājām. Kad ģimene kļūst bažīga, vecmāmiņu vai vectētiņu vienu atstājot mājās, visbiežāk tiek meklēta palīdzība pie veselības un sociālās aprūpes speciālistiem.

Kā norāda Rīgas domes (RD) Labklājības departamenta pārstāve Solvita Smilga, ņemot vērā demences specifiku, ir radīti vairāki specializēti sociālie pakalpojumi personām ar demenci. Tie ir sociālās aprūpes pakalpojumi dzīvesvietā jeb alternatīvie sociālie pakalpojumi. Tas nozīmē, ka personas ar demenci var saņemt dienas aprūpes centra pakalpojumus un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas jeb pansionāta pakalpojumus.

Kur saņemt palīdzību

"Dienas aprūpes centra pakalpojuma ietvaros tiek nodrošināta iespēja cilvēkam pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku ārpus mājām dienas laikā. Šādos centros notiek vingrošanas nodarbības, galda spēles, pieejams speciālistu atbalsts esošo prasmju saglabāšanai un jaunu prasmju attīstīšanai, atmiņas treniņi un pusdienas," norāda S. Smilga. Rīgas pašvaldības finansēti dienas aprūpes centra pakalpojumi personām ar demenci ir pieejami trīs dienas aprūpes centros - Rīgas Sociālā dienesta dienas aprūpes centrā Ozolaine Patversmes ielā 30/2; SIA Bērnu Oāze dienas aprūpes centrāOāze Biešu ielā 6 un biedrības Dzintarkrasta serviss dienas aprūpes centrā Liepa Stendes ielā 3.

Savukārt pansionātos ir izveidotas speciālas nodaļas, kurās tiek nodrošināti aprūpes pakalpojumi personām ar demenci. Tajos ir speciālas norobežotas telpas un teritorija pastaigām ārpus telpām. Lai nodrošinātu uzraudzību, pacientu aprūpē iesaistīts lielāks skaits personāla. Jāpiebilst, ka telpu un ārējās vides norobežojums ir nepieciešams, lai nodrošinātu personu ar demenci drošību.

S. Smilga skaidro - pansionāta pakalpojums personai ar demenci tiek piedāvāts gadījumos, kad šim cilvēkam nepieciešamā aprūpe nav nodrošināma dzīvesvietā, tajā skaitā dienas aprūpes centrā personām ar demenci. Tas nozīmē, ka veco cilvēku, kurš bieži vien ir fiziski aktīvs un kuram raksturīga neprognozējama un neadekvāta rīcība, nav iespējams atstāt bez uzraudzības. Laikā, kamēr demences skartais cilvēks gaida vietu pansionātā - ir uzņemts rindā pašvaldības finansētā pansionāta pakalpojuma saņemšanai, viņam tiek piedāvāta aprūpe mājās, tomēr jārēķinās, ka tā nav atbilstoša alternatīva. Jārēķinās, ka uz vietu pašvaldības pansionāta rindā uzņemtai personai ar demenci jāgaida aptuveni no pusotra līdz trim mēnešiem.

RD Labklājības departamentā norāda - radiniekiem ir iespēja personu ar demenci īslaicīgi ievietot ilgstošas sociālās un sociālās rehabilitācijas institūcijās pilngadīgām personām (pansionātos). Plašāku informāciju par šo pakalpojumu var saņemt Rīgas Sociālajā dienestā. Papildu informāciju par sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem Rīgas pašvaldībā var saņemt, zvanot pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055vai Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048, kā arī apmeklējot mājaslapu www.ld.riga.lv.

Padomi, kā saprasties ar demences skartu senioru 

  • Demences skartam cilvēkam tuvojieties no priekšpuses, lai viņš nesabīstas no tā, ka kāds pieskaras no mugurpuses.
  • Sarunas laikā esiet mierīgs un pārliecinošs. Runājiet lēni un skaidri, izmantojot vienkāršus vārdus. Izmantojiet īsus teikumus, uzturot acu kontaktu, lai cilvēks nenovērstu uzmanību no sarunas būtības. 
  • Uzdodot jautājumu, dodiet laiku apdomāt atbildi. Ja cilvēks neatbild uz uzdoto jautājumu, atkārtojiet to, izmantojot to pašu formulējumu, taču, ja tāpat nespēj atbildēt uz jautājumu, mēģiniet to pārfrāzēt.
  • Demences slimnieka aprūpē nepieciešams ieviest un ievērot dienas režīmu un ierastu kārtību, jo viņam ir grūti pieņemt pārmaiņas. 
  • Iesaistiet cilvēku (pēc viņa iespējām) ikdienas uzdevumu veikšanā, tas palīdzēs saglabāt vecā cilvēka pašcieņu, neskatoties uz to, ka, slimībai progresējot, pasliktinās pašaprūpes spējas, tajā skaitā spējas tikt galā ar sadzīvi. Iesaistot veicamo uzdevumu izpildē, darbības paskaidrojiet soli pa solim - šādi cilvēkam mazināsies satraukums un apjukums, kas varētu rasties. 
  • Dodiet pietiekami laika darbībām, kuras cilvēks veic patstāvīgi, citādi tas var sagādāt apjukumu un papildu psiholoģisku spriedzi.


Avots: RD Labklājības departaments 

Top komentāri

Eva
E
Tas ir ļoti smags dzīves posms jebkurai ģimenei,kurai jāsastopas ar šīm problēmām.Tā ir 24 stundu ik dienas slima tuvinieka aprūpe,reizēm līdz spēka izsīkumam,bet ģimenes locekļiem vēl arī ir jāstrādā.......tie,kuri nav saskārušies ar šādām problēmām,bieži vien steidz nosodīt piederīgos,neapzinoties,ka slimais cilvēks bieži vien pat apdraud savu tuvinieku dzīvību(aizdedzina dzīvokli,atgriež gāzes krānu)......bīstami pat bērnu atstāt uz kādu brīdi mājās kopā ar slimo cilvēku,jo nezini,kurā brīdī tuvinieka uzvedība kļūs neprognozējama.
akvai
a
Ļoti nepatīkams un sarežģīts dzīves posms, bet tikai piederīgajiem un šinī drāmā iesaistītajiem, jo slimības skartais bieži dzīvo citā pasaulē, uztverot visu pēc savas esošās saprašanas. Ko darīt? Katram ir citi varianti, bet galvenais ir pateikties Dievam vai liktenim, ja jūs ar to nesaskaraties. Mūsu sabiedrība vēl ilgi nebūs gatava saprast, risināt un secināt, bet attiecīgās institūcijas varēs taisīt savu ,,biznes" aprūpējot, utt
arī es
a
Stulbā, prātu izkūkojusī krievene. Demences skartā !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Farmaceiti atgādina, kur saules zobi kož jau pavasarī

Pirmās vasarīgās dienas nereti nāk ne tikai ar prieku par siltā apģērba noglabāšanu tālākajā plauktā, bet arī ar saules apdegumiem, kas, kā zināms, kaitē ādai un veselībai kopumā. Ņemsim vērā – pat li...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits