Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kaķis čurā asinis. Ko darīt?

Kaķa zemā urīntrakta sindroms (KZUTS) ir hronisks patoloģisks process, kas saistīts ar urīnakmeņu veidošanos nieru kanāliņos un bļodiņā, kā arī urīnpūslī. Urīnakmeņi var būt dažādi pēc ķīmiskā sastāva, skaita, lieluma, svara, formas, konsistences, krāsas. Urīnpūšļa, urīnizvadkanāla iekaisuma rezultātā var apgrūtināt urīna izvadīšanu.

Kaķiem (vīriešu kārtas biežāk) pēc kastrācijas 1–6 gadu vecumā urīnakmeņu veidošanos izraisa novirzes organisma vielmaiņā, minerālvielu maiņā un skābju sārmu līdzsvarā, kuru savukārt nosaka barības un ūdens ķīmiskais sastāvs, nekvalitatīva sausā vai konservētā barība. Protams, sava nozīme ir kaķa dzīvesstilam. Pastāvīga uzturēšanās telpās, pazemināta ūdens daudzuma uzņemšana pēc sausās barības, liekais svars, higiēna ir faktori, kas veicina šīs slimības attīstību. Asinis urīnā, kaķim neraksturīga poza urinēšanas laikā, urinēšana ārpus savas kastītes, neierastās vietās, ļoti bieža kastītes apmeklēšana, urinēšana mazās porcijās, sāpīga urinēšana, nervozitāte, atteikšanās no ēdiena, apātiskums – tās ir pazīmes, kuras ievērojot steigšus jādodas pie veterinārārsta, jo slimība attīstās strauji, un ilgstoša urīna aizturēšana var radīt dzīvniekam neatgriezeniskus traucējumus organismā. Nepieciešamo urīna un asins analīzi izdarīs klīnikā un sniegs dzīvniekam atbilstošu terapiju, kā arī ieteiks atbilstošu diētu.

Profilaksei klīnikā var iegādāties Nullodor Health Indicator smiltis. Tās ieber kaķa kastītē. Kad dzīvnieks nokārtojas, smiltīm jābūt dzeltenā krāsā. Ja tās iekrāsojas citā krāsā, tas būs pirmais signāls par iespējamo saslimšanu. Tad nekavējoties kaķis jāved pie veterinārārsta.

Ja jūsu kaķis jau agrāk slimojis ar urīntrakta slimībām, ieteicams ik pa laikam profilaktiski nodot urīna analīzes un reizi gadā izdarīt asins analīzi. Būs nepieciešama arī kvalitatīvas, sabalansētas barība lietošana.

*Veterinārās klīnikas FrančeskaVet veterinārārsts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko