Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kur svinēt Jāņus? Svētku ceļvedis

Gada lustīgākie svētki - Līgo un Jāņu svinības - tepat aiz stūra. Vasaras saulgriežus svinēs visā Latvijā - gan lauku viensētās, pagastu estrādēs, dažādās zaļumballēs, pie jūras un pilsētu laukumos. Tiem, kuri vēl nav izlēmuši uz kuru Latvijas pusi doties, lai kārtīgi nosvinētu gada īsāko nakti, portāls Diena.lv piedāvā nelielu svētku ceļvedi.

Vērienīga līgošana un Jāņu svinības plānotas gan Rīgā, gan visos pārējos Latvijas reģionos. Atliek tikai izvēlēties, kur baudīt garāko dienu un īsāko nakti.

Nedoties uz laukiem - palikt vismaz Pierīgā

Tie, kuri dzīvo Rīgā un kuriem nav lustes doties ārpus pilsētas, kā arī pilsētas viesi varēs līdz pat pirmajiem saules stariem nolīgot 11. novembra krastmalā. Tur varēs iepazīties ar dažādiem latviešu rituāliem Līgo svētkos, piedalīties siera siešanā un alus brūvēšanā, un uzzināt, kur vislabāk pilsētā atrast papardes ziedu. Ikvienu apmeklētāju tur priecēs muzikāla koncertprogramma Raimonda Paula papardes zieds, kurā piedalīsies vairāki zināmi solisti - Aija Andrejeva, Ieva Sutugova, Daumants Kalniņš. Tāpat skanēs muzikāla programma Edgara Liepiņa piemiņai, kurā piedalīsies Dainis Skutelis, Zigfrīds Muktupāvels, Samanta Tīna un citi mūziķi. Zaļumballē, kas sāksies īsi pēc pusnakts un turpināsies līdz pat rītam, spēlēs Brāļu Auzānu Jersikas orķestris un Gunta Skrastiņa. 

Tradicionālas svētku svinības ar godu pušķošanu, nākotnes zīlēšanu un citiem Līgo svētku rituāliem notiks Dzegužkalna parka estrādē. Tās atklās Jāņu māte Zoja Heimrāte un Jāņu tēvs Edgars Lipors. Par svētku atmosfēru un līksmību gādās postfolkloras grupa Iļģi, par dančiem - Rīgas Danču klubs, savukārt līdz pat rītam muzicēs postfolkloras grupa Rikši.

Tāpat var doties uz Jūrmalu un vasaras saulgriežus sagaidīt jūras krastā. Līgo dienā jau no plkst.20 Dzintaru pludmalē ikviens interesents būs gaidīts uz koncertprogrammu, kurā piedalīsies Jūrmalas deju kolektīvi, grupa Latvian Voices un solisti - Kristīne Kārkle Puriņa, Krišjānis Norvelis, Anta Eņģele, Gints Smukais. Lustīga līgošana jūras krastā turpināsies līdz pat rītam orķestra Madara Kalniņa vadībā un ar dīdžeju BigShuzz. Ballē piedalīsies arī grupa Trio Limonāde, Zane Dombrovska, Ingus Pētersons, Nauris Puntulis, Žoržs Sisksna un citi.

Ielīgot Kurzemē

Saldus Kalnsētas parka estrādē vasaras saulgriežus atklās Līgo svētku koncerts Savējie sapratīs. Tur plkst. 20 koncertu sniegs Normunds Jakušonoks ar Rīgas Zelta kori. Koncertprogrammā bez atpazīstamām dziesmām būs iekļauti arī joki un dejas, kurās tiks iesaistīta arī publika. Līgo nakts zaļumballe sāksies jau plkst. 22 kopā ar Rūtu Dūdumu un DJ Gintu Tunēnu.

Lustīgi nolīgot aicina arī Liepājā - tur, koncertestrādē Pūt, vējiņi!, jau no plkst. 20.30 Līgo nakti ieskandinās pūtēju orķestris Palangos orkestras ar deju grupu no Lietuvas, plkst. 22. saules pavadīšanu un jāņuguns iedegšanu varēs baudīt kopā ar Ievu Tālbergu, Elgu Jonasi, Gitu Liepiņu, Agitu Ēķi un Grobiņas Jāņubērniem. Ap pusnakti sāksies tradicionālā nakts balle, kurā danči turpināsies līdz pat saullēktam ar grupu Tālbraucēji.

Vasaras saulgriežus Kurzemē varēs svinēt arī Kuldīgas novadā. Tur Jāņuguni tradicionāli iedegs pilsētas dārzā. Ar sieru, alu un pīrāgiem ikvienu līgotāju sagaidīs Jāņa tēvs un Jāņa māte. Līdz rīta gaismai kājas izlocīt palīdzēs grupa Fokši. 

Kabilē Līgo dienā plkst. 19 sāksies pulcēšanas Mīlestības pussalā pie skolas dīķa, kur varēs iesaistīties dažādās fiziskās aktivitātēs. Vēlāk ikviens apmeklētājs varēs ļauties Jāņu nakts tradīcijām un skriet pliko skrējienu, savukārt līdz pat rītam notiks Līgo nakts balle, kur lustīgus dančus spēlēs Artūrs Bānis.

Dejot Vidzemē

Tradicionālais Latvijas Radio 2 Līgo vakara dižkoncerts šogad notiks triju novadu - Gulbenes, Alūksnes un Balvu krustpunktā - Litenes estrādē. Jau no plkst. 9 līdz plkst. 14 estrādes apkaimē būs trešais Vislatvijas Jāņu gadatirgus. Plkst. 21 sāksies koncerts Līgojam Litenē -  koncertā uzstāsies Olga Rajecka, Liene Šomase, Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Normunds Rutulis, Guntis Veits un Valters Frīdenbergs, bet nakts ballē muzicēs kvartets Eolika, grupa Credo un daudzi citi mākslinieki. Neizpaliks arī Pliko skrējiens saullēktā.

Vidzemes pusē Ropažu novadā kārtīgi ielīgot varēs ar Dailes, Latvijas Nacionālā teātra aktieriem izrādē Īsa pamācība mīlēšanā un Normundu Jakušonoku. Tur, Ropažu novada Zaķumuižā Sapņu līcī, jau plkst. 20 ikviens viesis tiks aicināts nobaudīt sieto sieru un pašbrūvētu alu. Plkst. 20.30 sāksies īstās lustes ar Rūdolfa Blaumaņa izrādi Īsa pamācība mīlēšanā - piedalīsies tādi aktieri kā Ivars Kļavinskis, Aija Dzērve, Sarmīte Rubule, Evija Skulte, Voldemārs Šoriņš, Juris Kalniņš un citi. Koncertā piedalīsies arī bērnu vokālie ansambļi Cīrulīši, Saules zaķēni un Saules zaķi. Dejot līdz rīta gaismai varēs ar Normundu Jakušonoku un grupu Karakums.

Ar tradicionālo Jāņu skrējienu un ne to vien ikvienu līgotāju sagaidīs Cēsīs. Līgo dienā Cēsīs, Rožu laukumā, notiks skrējiens Jānis un Jānītis 2015, kurā varēs piedalīties visu vecumu pārstāvji dažādās distancēs. 

Svinēt Zemgalē

Ar dažādām Jāņu tradīcijām, sporta aktivitātēm un tradīcijām ikvienu līgotāju sagaidīs Jāņu festivāls MidSummer Fest Bauskas novadāZemgales lauku sētā pie Mēmeles upes krasta. Tur visu Līgo dienu festivāla apmeklētāji varēs pavadīt, piedaloties volejbola turnīrā un citās sportiskās aktivitātēs. Par lustīgu līgošanu parūpēsies tādas grupas kā L.V./NeParasts BarsRīgas Modes, Pirmais kurss, Duets Sandra un citi. Nekas nebeigsies arī nākamajā dienā - pēc dažādiem konkursiem aktīvākais MidSummer Fest apmeklētājs varēs atlikušo vasaru pavadīt, braukājot ar motorolleri, ko iegūs savā īpašumā. Ieeja pasākumā no 16 gadu vecuma. 

Koncertuzvedums Lai līgojam, lai svinam ikvienu līgotāju sagaidīs Bārbeles pagasta estrādē. Tur uzstāsies dažādi pašdarbnieku kolektīvi, būs tirdziņš. No plkst. 23 visi iedzīvotāji un viesi aicināti lustēt kopā ballē ar muzikantu Gunāru.

Kurmenē Lutaušos notiks Jāņu zāļu lasīšana, vainagu pīšana, Jāņu apdziedāšana un laivu brauciens pa Mēmeli. Līgo dienas vakarā 20 notiks koncerts, kurā piedalīsies muzikālā Dravu ģimene un sieviešu kopa Vilcenes. Vakara laikā ikvienu līgotāju aicinās piedalīties ugunskura iedegšanā, Jāņu rotaļās, dančos un tradīcijās. Pirms pusnakts sāksies balle, kurā spēlēs Romāns no Rēzeknes.

Lustēt Latgalē 

Gada īsāko nakti ar ugunskuru, alu, sieru, ziedu vainagiem, dziedāšanu, dejošanu un burvestībām varēs svinēt Daugavpils novada Višķu estrādē. Līgotāji tiek gaidīti jau no plkst. 19, lai kopā degustētu sieru un alu, piedalītos dažādās atrakcijās un spēlēs. Koncertu sniegs grupa Dvinskas muzikanti, Ēriks Gruzniņš, duets Inga un Normunds, Dainis Skutelis, Puncuļu ģimene, Rozūpes vīri un citi. Līgo zaļumballi no plkst. 23 spēlēs duets Inga un Normunds. 

Vasaras saulgriežu svētkus ar krāšņu programmu varēs pavadīt arī Rēzeknē, Festivāla parkā. Tur jauno paša rīta darbosies zaļais tirdziņš un meistardarbnīcas. Rēzeknes upes krastā ikviens varēs apmeklēt arī brīvdabas pirti. Vakarā plkst. 20 būs Rēzeknes Tautas teātra izrāde latgaliešu valodā Obi lobi, savukārt par muzikālo programmu visas nakts garumā parūpēsies kapella Dziga un grupa Ginc un Es.

Līgotāji aicināti doties arī uz Ilūksti, kur Līgo vakara uzvedumu Aplamā līgošana pēc Anitas Grīnieces komēdijas motīviem iestudējis Kuldīgas novada Snēpeles pagasta kultūras nama drāmas kolektīvs. Vakara turpinājumā būs jautras dejas Ilūkstes novada kultūras centra jauniešu deju kolektīvu Ance un Labrīt izpildījumā, kā arī lustīga balle ar grupu Dvinskas muzikanti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko