Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Smaržīgais Sauvignon Blanc

Maza, zaļa, necila vīnoga, bet cik izteiksmīgi vīni no tās sanāk! Kraukšķīgs, elegants, ļoti aromātisks un svaigs – tāds ir baltais savinjons.

No šīs franču vīnogu šķirnes, kas arvien vairāk tiek audzēta Jaunajā Pasaulē, iegūst sausus baltvīnus ar ārkārtīgi izteiktu raksturu. Pilnasinīgie Sauvignon Blanc izceļas ar spēcīgu aromātu, kam lielākoties piemīt atspirdzinoša negatavu augļu nots.

Ja gribat baudīt Sauvignon Blanc mūsdienu garšas standartu, pērciet Jaunzēlandē darīto! Vienlaikus eksperti norāda, ka karstākajos dienvidu puslodes vīnkopības reģionos Sauvignon vīnogām zūd daļa svaiguma un izteiksmīgā aromāta.

Ļoti aromātisks

Lai baudītu un novērtētu Sauvignon Blanc, nav jāpiemeklē speciālas glāzes, kas izceļ aromātus. Kamēr citos vīnos aromāti ir jāmeklē, šajā vīnā tie vienkārši ir, saka vīnzinis Jānis Kaļķis.

Lai gan vēsturiski Sauvignon Blanc šķirne cēlusies Luāras ielejā Francijā, mūsdienās to audzē gandrīz visos vīna darīšanas reģionos, bet šī vīna garšas standartus diktē Jaunzēlande.

Bagātīga garšu buķete

Sauvignon Blanc līdzīgi kā Chardonnay popularitāti ieguva pagājušā gadsimta 80. gados, kad modē nāca viegli baltvīni ar atsvaidzinošu skābumu. Tie nebija ilgstoši jāiztur un bija gatavi lietošanai uzreiz pēc fermentācijas.

Atkarībā no klimata Sauvignon Blanc aromāti var svārstīties no izteiktiem zālainiem līdz saldeni tropiskiem. No vēsākā klimatā augušām vīnogām sanāk vīni ar izteiktāku skābumu, upeņu lapu, ērkšķogu un svaigi pļautas zāles aromātiem, zaļās paprikas, nātru un ziedu notīm. Reizēm eksperti aromātos piemin arī kaķa kasti. Siltākā klimatā augošās vīnogas vīnam piešķir arī nedaudz tropiskāko augļu notis, piemēram, meloņu aromātu.

Jaunzēlandes izcilnieks

Spirgtais, kraukšķīgais Sauvignon Blanc no Mārlboro reģiona ir vispopulārākais Jaunzēlandes vīns. Katrs, kurš to ir dzēris, visticamāk, neaizmirsīs un atpazīs Marlborough Sauvignon Blanc stilu. Šajā reģionā tiek pagatavoti 79% no kopējā Jaunzēlandes vīnu daudzuma.

Tā ir saulaina un sausa vieta, kas atrodas dienvidu salas austrumu krastā. No rietumiem to aizsargā kalni, padarot šo reģionu par nosacīti vēsu klimatisko joslu vīndarīšanai. Ilgais vīnogu nobriešanas periods ļauj vīnogām iegūt maksimālu garšas un aromātu intensitāti. Krasās dienas un nakts temperatūras svārstības rada augstu skābumu ogās, kas nodrošina vīna spirgto, kraukšķīgo garšu un izteiktos aromātus. Labi drenētās, minerālvielām nabadzīgās akmeņainās un smilšmāla augsnes ir papildu faktors sulīgu un aromātisku vīnu radīšanai. Tāpēc Jaunzēlandes Sauvignon Blanc ir ekspresīvs, intensīvs, ar izteiktām un viegli saprotamām svaigi pļautas zāles notīm, ērkšķogu kraukšķīgumu un upeņu lapām gan aromātā, gan garšā.

Eiropas atšķirības

Eiropā Sauvignon Blanc ir sausāks, garšā minerālāks, nav tik intensīvs, tomēr joprojām smaržīgs un izteiksmīgs.

Bieži šī vīnogu šķirne ir sastopama vīnos kopā ar citu balto vīnogu šķirni Semillon. Piemēram, Bordo reģionā Francijā no šo vīnogu blenda gatavo saldos deserta vīnus Sauternes.

Augstvērtīgākie vīni, kas gatavoti tikai no Sauvignon Blanc vīnogām, nāk no Luāras ielejas (Pouilly-Fume, Sancerre).

Sausos vīnus no Sauvignon Blanc vīnogām reti iztur ozolkoka mucās, jo šī metode reti kad dara šo vīnus kompleksākus, interesantākus.

Saderība ar ēdienu

Sauvignon Blanc jādzer ļoti labi atdzesēts.

Atsvaidzinošie, kraukšķīgie un citrusīgie Jaunzēlandes Sauvignon Blanc saderēs ar viegli grilētu vai ceptu zivi, tomātu ēdieniem, avokado, olīvām, zaļumiem, zirņiem un pikantu kazas sieru. Arī artišoki, sparģeļi un aromātiski Āzijas virtuves ēdieni labi iederēsies Sauvignon Blanc kompānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko