Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laikmetīgās dejas aizsācēji un iesācēji veido unikālu kustību izrādi – spēli

Šī gada 11. un 12. martā koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Ramona Galkinas laikmetīgās dejas izrāde Aizsācēji un iesācēji. Izrādē piedalās divu Latvijas laikmetīgās dejas paaudžu dejotāji. Šo divu mākslinieku grupu satikšanās uz vienas skatuves simboliski aptver laikmetīgās dejas ainavu no tās aizsākuma līdz šodienai.

Raksturojot izrādi, varam iztēloties divas, ar necaurredzamu papīra sienu savstarpēji atdalītas telpas kur, neredzot vienai otru, vienlaikus darbosies divas dejotāju grupas. Vienā pusē – "aizsācēji", otrā – "iesācēji". Dejas izrādē darbosies "aizsācēji" – Olga Žitluhina, Ilze Zīriņa, Inga Raudinga, Vilnis Bīriņš – pazīstami dejas mākslinieki, kuri ar savu darbību 90. gados aizsākuši laikmetīgās dejas kustību Latvijā un turpina darboties dejā, un "iesācēji" – jaunie dejotāji Dita Andersone, Poļina Filippova, Lelde Kuzņecova, Lauris Limbergs, Anna Marija Puķe, Rūdis Vilsons – LKA bakalaura studiju programmas Laikmetīgās dejas māksla 2. kursa studenti. Izrādes mūzikas autore un izpildītāja Laima Jansone, iesaistīti tādi mākslinieki kā scenogrāfe un tērpu māksliniece Anna Heinrihsone, izrādi producē LKA Radošās darbības centrs, Patrīcija Kolāte.

Izrāde ir kā spēle, kurā nav jābūt uzvarētājiem vai zaudētājiem, kurā katram ir savs spēks un izaicinājums, spēle, kur visi iesaistītie savā daudzveidībā vai līdzībā ir viens otra turpinājums, atbalsts, papildinājums, ierobežojums, izaicinājums, atskaites punkts vai iedvesmas avots.

Horeogrāfe Ramona Galkina, raksturojot izrādes ieceri, komentē: "Veidojot risinājumus hierarhijas maiņai, nonācām pie spēles elementu izmantošanas. Man svarīgākais radošajā procesā ir ļaut izpausties dejotāju individualitātēm un savstarpējai sadarbībai, kur viņu piedāvājums un izvēle ir vissvarīgākā. Viņu personības un izpausme ir tas, kas izrādē veido laikmetīgās dejas ainavu, savukārt es kā horeogrāfe organizēju, vadu procesu un šos piedāvājumus ietveru izrādes formā. Šis uzstādījums nojauc sākotnējo priekšstatu par divām atšķirīgām paaudzēm, bet fokusē izrādi uz laikmetīgās dejas pasaules daudzšķautņainās dabas iezīmēšanu." Izrāde ir idejas autores un horeogrāfes Ramonas Galkinas Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kopīgās profesionālās doktora studiju programmas mākslinieciskās jaunrades darbs.

Izrādi varēs skatīt Koka Rīga telpās (Krāsotāju ielā 12, Rīgā) sestdien, 11. martā plkst. 18.00 un svētdien, 12. martā plkst. 15.00 un 18.00.

Biļetes uz izrādi var iegādāties: https://ticketshop.lv/ vai pirms pasākuma. Vietu skaits ierobežots.

Izrāde tapusi ar Latvijas Kultūras akadēmijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Sadarbības partneri: deju studija Ritms un koka ēku renovācijas centrs Koka Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja