Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bez vampīriem

Balva Zelta mikrofons ir glīta un kārota spēļmantiņa, bet ir laiks mainīt novecojušo kārtību, ka mūziķiem savi darbi jāiesniedz pašiem.

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons nominantu piecnieki ir izziņoti – ceremonija Rokkafejnīcā bija īsa, bet izdevusies, ja jau tās laikā sanāca satikties un sasveicināties ar vairākiem mūziķiem, par kuriem kritiķim un žūrijas loceklim varētu būt aizdomas, ka viņi ar tevi vairs nesveicināsies. Ja tomēr sveicinās, iespējams, viņiem tavs viedoklis ir vienaldzīgs, un tā ir laba zīme, kas liek domāt, ka zem sava padarītā viņi parakstās, par to deg un krīt, kā tam arī vajadzētu būt ar jebko, ko tu rādi citiem.

Sekojot līdzi tam, kas notiek latviešu mūzikā, jāatzīst, ka īpašu pārsteigumu nominantu piecniekos šogad nav. Negribētos gan līdz galam piekrist Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības direktores Lienas Grīnas teiktajam, ka "mūzikas ierakstu gada balva pavisam noteikti ir nozīmīgākais atskaites punkts Latvijas mūzikā". Tik visaptveroša tā aina tomēr nav, jo mūziķiem vai viņu pārstāvjiem savi ieraksti izvērtēšanai joprojām ir jāiesniedz pašiem.

Līdzīgi kā pirms joka ir jāpabrīdina, ka tagad būs joks, lai cilvēki zinātu, ka jāsmejas, arī ar savu dziesmu mūziķim ir jābāžas virsū, ka tā ir bijusi dziesma, nevis kaut kas, ko nejauši esi ierakstījis un kaut kur palaidis. Par to, ka dziesma ir kliedziens, taču jau Menuets sen dziedāja. Un tie nav finansiāli apsvērumi, kas attur piedalīties, – noteikts skaits ierakstu taustāmo eksemplāru vairs nav jāiesniedz un dalības maksa nav liela, bet princips. Situācija, ka pašiem jāpiesakās, jau pati par sevi ir ne mazāk absurda kā AKKA/LAA izlikšanās par beigtiem, ja kāda labi zināma darba autors pie šiem nav reģistrējies, kaut saziņai ar viņu pietiktu ar vienu e-pasta vēstuli vai telefona zvanu, ja jau autors pats nezina, ka viņam kaut kas pienākas.

Ja jau darām visu ačgārni – varbūt nākotnē dalības maksu būtu jāierosina ieviest arī žūrijai? Nevis maksāt honorāru par dalību, bet tieši otrādi – prasīt dalības maksu. Kurš samaksā, tas tiek pie balsošanas par iesniegtajiem ierakstiem… Latvija ir maza valsts, visi šeit cits citu pazīst, un kuram gan kāda daļa, ka draugi draugam sametīs?

Šogad Zelta mikrofonā nepiedalās grupas Les Attitudes Spectrales albums Vampire in the Summer, kam trīs kritiķi devuši augstāko novērtējumu žurnālā Mūzikas Saule, līdzīgi kā bija ar Jura Simanoviča soloalbumu pirms pāris gadiem. Teorētiski varētu notikt pat tā, ka Zelta mikrofonā nepiedalās albums, kas tikko saņēmis Austras balvu, kurai kvalificējas visi gada nogrieznī iznākušie albumi. Ja nepatīk, autoriem ir tiesības jebkādu balvu pieklājīgi akceptēt vai arī pasūtīt visus pie velna, kā to izdarījuši, piemēram Sex Pistols dalībnieki ar savu uzņemšanu Rokenrola slavas zālē. Protams, arī šāda rīcība ir zīmēšanās – gribi palikt nepamanīts, klusu aizej uz ceremoniju, uzkāp uz skatuves pelēkā džemperī, nesaki neko un brauc mājās, neizmantojis arī iespēju banketā saskandināt ar citiem mūziķiem.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 18. februārī Dailes teātrī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja