Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Dzintara gaisma

Liepājā gūst piepildījumu sapnis par vietu Latvijā, kurp beidzot varēs aicināt pat slavenos Berlīnes filharmoniķus

Rīdzinieki jau trešo reizi pēdējos trijos gados ar skaudību var nolūkoties citu Latvijas pilsētu virzienā, kur cita pēc citas tapušas jaunas, labskanīgas koncertzāles. Vispirms Rēzeknē, latgaliskā ziemcietībā spītējot ekonomiskajai krīzei, tika uzbūvēta Latvijā pirmā jaunā, mūsdienīgā akustiskā koncertzāle Latgales vēstniecība Gors, kura vada nu jau trešo sezonu. Atkal – spītējot tiem, kuri skeptiskā pragmatismā apšaubīja tik lielas kultūras būves dzīvotspēju Latgalē, no kurienes daudzi iedzīvotāji pametuši Latviju valstī lielākā bezdarba dēļ. Regulāri piepildīt ar klausītājiem tūkstoš vietu lielo zāli nav viegli, taču, kā līdz šim izrādījies, nav arī neiespējami. Savukārt mūziķi to ir iemīļojuši labās akustikas un tehniskās infrastruktūras dēļ, par kādu galvaspilsētā varam tikai sapņot.

2014. gada pavasarī tika atklāta Vidzemes koncertzāle Cēsis, kuras laikmetīgais, augšuptiecīgais siluets izaudzis virs vecā kultūras nama, saglabājot vērtīgos vēsturiskos iekšējās apdares elementus, un valdzina ar silto, mājīgo koka interjeru. Tieši šeit pērn rudenī piedzīvojām pasaulslavenās pianisma dīvas Martas Argerihas vienīgo uzstāšanos Latvijā.

Ar trim lieliskiem koncertiem pagājušās nedēļas nogalē sācis mirdzēt un skanēt Liepājas Lielais dzintars – koncertnams ar trim dažādām zālēm, kā arī darba telpām Liepājas simfoniskajam orķestrim un Emiļa Melngaiļa Mūzikas vidusskolai.

Lai gan ēkas sirds, lielā zāle ar 1138 klausītāju vietām, sāks pukstēt tikai 6. novembrī, kad tās atklāšanas koncertā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā muzicēs Liepājas simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris Latvija un starptautisks solistu zvaigznājs (Elizabete Strida, Jovita Vaškevičūte, Mati Turi, Egils Siliņš, Ints Dālderis), jau ir sācis īstenoties sapnis par vietu Latvijā, kurp beidzot var aicināt pat slavenos Berlīnes filharmoniķus. Fagotista Dzintara Jurgelaiša vārdā nosauktajā kamerzālē svētdienas vakarā koncertēja šī izcilā orķestra kvintets. Vēl jo vairāk: pēc tā kontrabasista Gunāra Upatnieka iniciatīvas šis kameransamblis tika izveidots speciāli Liepājas koncertzāles atklāšanai un Latvijā sniedza savu pirmo koncertu. Tas bijis dabisks, likumsakarīgs turpinājums dombiedrībai – mūziķi jau piekto gadu kopā saspēlējas lielajā simfoniskajā ansamblī, stāstīja Gunārs Upatnieks. To varēja just gan Vīnes klasiķa V. A. Mocarta, gan romantiķu Dž. Onslova un A. Dvoržāka skaņdarbu atraisītajos, emocionāli dzīvajos un muzikāli niansētajos lasījumos, kuros pāri visam juta mākslinieku prieku par dzīvo mūzikas ritējumu. Publikas stāvovācijas tika apbalvotas ar pārsteigumu – neparasti apgarotu Mocarta Klarnetes kvinteta otrās daļas Larghetto atskaņojumu, kurā Berlīnes filharmoniķu mūziķiem piebiedrojās klarnetists Ints Dālderis.

Starp citu, gaismu Lielajā dzintarā varot ieslēgt un izslēgt attālināti, kaut vai no Rīgas. Cerība iegūt jaunu akustisko koncertzāli Rīgā pēc visoptimistiskākā scenārija varētu īstenoties ap 2019. gadu (skan utopiski). Ja vien kāds neizslēgs zaļo gaismu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja