Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kas mums ir, un ko mums vajag

Ciemos eju, cik vien ir spēka. Tāds ir arhitektūras kritiķa un drauga pienākums. Kritiķa, jo viss ir jāredz pašam, nedrīkst uzticēties bildēm un citu atstāstam. Un drauga pienākums, jo draudzība bez fiziskas klātienes ir tikai daiļa literatūra.

Katra tāda iešana, īpaši pirmā reize, vienmēr nozīmē arī zināmu neērtības sajūtas pārvarēšanu. Kā katra uzdrīkstēšanās pieskarties jaunam citam. Mūsu kultūrā ir iegājies uzskatīt to par problēmu. Tāpēc man ir ieteikums, kas nemaz nav mans, – beidziet atvainoties par nekārtību mājās! Vairākumā gadījumu tās tur nemaz nav, tās nekārtības. Tur parasti ir sava īpaša kārtība, kuru histēriska uzkopšana nevis izceļ, bet drīzāk bojā. Ir taču arī tā sauktā radošā nekārtība. Un ir bērni. Kādu kārtību jūs viņiem mācāt, nikni vākdami kopā viņu radošo postažu un pie viena atvainodamies par to ciemiņiem?

Es, viesis, šādu atvainošanos uztveru kā priekšlaicīgu uzbrukumu, kas maskēts kā aizstāvēšanās. "Lūdzu, ņem vērā, cik augstu es vērtēju kārtību," jūs ar to sakāt. Tā brīdināts, es pilnīgi noteikti izdarīšu kaut ko šķērsām un pretēji noteiktajai kārtībai. Vispārējo trauksmi tas tikai vairos. Jo katrs viesis taču pats par sevi ir novirze no normas, solis prom no ikdienas kārtības. Tas ir risks, ko es vērtēju augstāk par iedomātu kārtību. Jūs izrādāt godu tam, kuru ielaižat savā teritorijā, bet nez kāpēc jūtaties pelnījuši negodu par kaut ko, kas jūsos šķietami nav kārtībā. Kas es, laipni ielaists ciemiņš, tāds esmu, lai jums to pārmestu! Jā, izmazgātas grīdas, izvēdinātas telpas un svaigi griezti ziedi ir kārtība, ko ir vērts praktizēt, arī negaidot ciemiņus.

Man, piemēram, patīk, ka lietas stāv taisnā leņķī cita pret citu. Es ar baudu pamanu, ja pie citiem tā arī ir. Taču būtu dīvaini, ja jūs speciāli un ar lepnumu pievērstu tam manu uzmanību. Mēs visi zinām, cik liela daļa dzīves tagad paiet, cilvēkiem vergojot kapitālam un mēģinot pieslīpēties visos kanālos tiražētajai stereotipiskajai normālībai. Un cik maz vietas un laika atlicis pilnīgi privātai un nepiespiestai paša kārtībai, kas nav ieliekama sociālajos tīklos. Tāpēc nevajag atvainoties!

Un beidziet būt tik tīrīgi! Tas arī ir pasīvi agresīvi un kaitē jums pašiem tīri fiziski. Mēs neesam sterili manekeni, bet bangojošas mikrobu kolonijas. Tādu mūsu nemaz nebūtu, ja ne baktērijas. Publisko telpu dezinfekcijai, protams, ir jēga, bet vai esat domājuši par to, ka dezinfekcijas kults īstenībā ir centieni izskaust jebkuru citas personas klātbūtni vietā, kas būtībā paredzēta sava privātuma pārvarēšanai un iešanai cilvēkos? Mums mutē ir vairāk baktēriju nekā uz šķietami netīras poda malas. Atcerieties tos retos baudas brīžus, kad ar sakārtošanu varēja nesteigties. Īpaši reizēs, kad nekārtībai bija līdzzinātājs vai pat līdzvainīgais, kurš jūs nekad nenodotu. Bet tiešām nenodotu. Mūsu nebūtu arī bez visām tām jukām un nekārtības, ko rada patiesa tuvība. Atmetiet šo kārtības mīlētāja pasīvo agresivitāti. Jūs neesat vainīgi. Un neesiet tik kopti! Kopts nav tas pats, kas krietns un labs.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Ne ko pielikt, ne ko atņemt.
andra
a
paldies. Es jau sen uz ko tādu reālu stāstu cerēju. Patiesībā tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi pārlieku lielā centībā lietoti veselībai kaitē vairāk nekā saudzē.
Akurāt!
A
" Man, piemēram, patīk, ka lietas stāv taisnā leņķī cita pret citu. " Man arī. Ko nu? :) Bet arī pārējais teiktais ir sapratīgs un nepievieno mani- lasītāju stereotipiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja