Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Labie vārdi

Gribas teikt labus vārdus. Labie vārdi dara labu.

Pat ūdens dzird labos vārdus. Teiksim labus vārdus s… slapjajiem rītiem, un jau pēc stundas gaisā virpuļos visharmoniskāko formu sniegpārsliņas! Vai tad ir tik grūti saņemties dažiem labiem vārdiem s… pretīgajā, tumšajā un drēgnajā rītā, kad liekas, ka ap katru mazāko kauliņu aptīta auksta, slapja lupata?! Skaidri saredzams ieguvums sper visas s… lupatas pa gaisu, un labie vārdi ietriecas bezcerīgi pelēkajās debesīs kā džedaju zobens!

Gribas atrast visiedarbīgākos labos vārdus. Palīdzību meklēju Latviešu etimoloģijas vārdnīcā. Vārda "labs" pamatā ir indoeiropiešu *labh- ar nozīmi "(sa)tvert, (sa)grābt". Sengrieķu valodā laphyron – "laupījums, ieguvums". Tā jau man likās – labie vārdi ir kā zobens, bulta, cirvis, lamatas, laso, plinte. Tie lieliski palīdz tikt pie kārotās mantas.

Gribu gan uzreiz brīdināt par izņēmumiem. Mīļotais man uzrakstīja dzejoli. Protams, ļoti labu, jo man veltītu. Protams, teicu daudz labu vārdu, jo daudz varēju dabūt pretī. Labie vārdi iesniedzās arī profesionālas ievirzes slavinājumos – gribēdama vēl vairāk pacelt viņa garu un miesu, teicu, ka vajadzētu domāt par publicēšanu. Tad viņš man parādīja veselu kladi pilnu ar tādiem pašiem s… saldiem beztalanta penterējumiem, kādu bija uzrakstījis arī man. Tikai visu šito s… lērumu viņš bija veltījis iepriekšējām brūtēm.

Gribas ar vārdiem tirgoties. Četri izteikti labie vārdi vidēji dod pretī septiņus man adresētus labos vārdus. Ieguvums ir acīmredzams. Teorija gan lāgā nedarbojas kritiķa darbā. Labo vārdu pārpilna recenzija ne s… nedod. Izlasa tikai darba autori un pat s… paldies ne vienmēr pasaka. Toties sliktie vārdi rezonē ar dubultu spēku. Tie nereti iemainās pret lērumu labu vārdu, lērumu sliktu vārdu un – kas to lai zina – vēl pret kādām domām. Sliktie vārdi padara redzamu. To var ātri uzķert un adaptēt savu preci tirgus prasībām. Sliktie vārdi tirgojas uz vella paraušanu. Jo tā taču nedrīkst runāt!

Gribu reklamēt Rūbena Estlunda filmu Kvadrāts. Diskusijā par mākslu cilvēks publikā skaļi saka sliktus vārdus. Kāds cits no zāles aicina būt iecietīgiem pret slimnieku. Apmēram 10 procentiem Tureta sindroma pacientu esot nekontrolējama runa jeb "no gribas neatkarīgas muskuļu kontrakcijas". Šo parādību apzīmē ar jēdzienu "koprolālija". Vārds radies no diviem grieķu valodas vārdiem – κόπρος (kopros) ar nozīmi "sūdi" un λαλιά (lalia) – "runāt". Blakus "sūdu runāšanai" ir vēl divas citas ar gribu nekontrolējamas darbības – "sūdu rādīšana" ("kopropraksija" – nepiedienīgu žestu lietošana) un "sūdu rakstīšana" ("koprogrāfija" – nepiedienīgu tekstu rakstīšana vai zīmējumu zīmēšana).

No gribas neatkarīgu "sūdu runāšanu" dažiem pacientiem ārstē, injicējot botulīna toksīnu blakus balss saitēm. Tas nenovērš vokalizācijas, bet daļējā paralīze palīdz kontrolēt runas uzplūdu skaļumu. Vai šāda ārstēšanas metode tiktu lietota arī tādā gadījumā, ja cilvēks nekontrolēti izkliegtu "puķītes, rozītes, laime, mīļā mana, saulīte, sirsniņa"? Ja katru reizi, uzsitot ar āmuru pa pirkstu vai nogāžoties gar zemi uz slidenas ielas, visi izsauktos: "Gaisma nāk!", pasaule būtu tik laba!

Gribu vēl mazliet atgriezties pie sūdiem. Smalkās sabiedrības bailes no nejauša purkšķa likušas ne vienam vien gadsimtam paiet aizcietējumu zīmē. No tā var mācīties, ka ir veselīgi laiku pa laikam ļauties kādai no kopro- diagnozēm. Tik jāatceras, ka i labie, i sliktie vārdi kā aprēķins s… vien ir. Jaunajā gadā novēlu kādu "no gribas neatkarīgu muskuļu kontrakciju"!

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Paldies teātra zinātniecei [vai teātris IR zinātne? - nubettastā] un Latvijas Universitātes MĀCĪBspēkam Silvijai Radzobei par "drosmi" ļauties KOPROLĀLIJAI tv24 Rampas Ugunīs! Un nu jau viņai ir sekotāji un tieši Ziemas Saulgriežu/Ziemassvētku/Kristus dzimšanas dienas laikā: MĀCĪTĀJS [skat. Ķepa uz Sirds LTV] un šepat dejas kritiķe!!! - - - - Bet nu laikam tā ir - lai ražīgi augtu, ir kārtīgi jāmēslo, ne?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja