Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Masku balle

Laikā, kad koronavīruss radikāli ir ietekmējis mūsu dzīvi, mainība visos virzienos ir straujāka nekā jelkad. Mainījusies pat jēdzienu paradigma.

Tā nevar palikt, tā nepaliks! Lai gan līdz šim tika bieži atgādināts, ka no sejas aizsargmaskām nav lielas jēgas, nu jau valdības līmenī izskanējuši izteikumi, ka rosinās sejas maskas valkāt visiem. Iespējams, brīdī, kad būs publicēta šī sleja, tas jau būs noticis, un, ja šāds lēmums būs pieņemts, ikdienas gaitu dilemma jau būs – vai nu maska, vai policijas uzlikts sods. Neesmu masku valkāšanas entuziaste. Galu galā arī infektologs Uga Dumpis vēstījis, ka neredz nepieciešamību visiem valkāt sejas maskas, tomēr paredzot, ka pašreizējās rekomendācijas var mainīties.

Laikā, kad koronavīruss tik pēkšņi un radikāli ietekmējis mūsu dzīvi, mainība visos iespējamos virzienos ir straujāka nekā jelkad. Mainījusies pat jēdzienu paradigma. Piemēram, jau paša jēdziena "sejas maska" lietošana. Ja agrāk Google meklētājā ierakstīja vārdus "sejas maska" un "kā pagatavot sejas masku", parādījās gan dažādu ražotāju piedāvātās kosmētiskās krēmveida maskas sejas kopšanai, gan pamācības, kā mājas kārtībā šim nolūkam izmantot pirmās zemenes, gurķus, krējumu, medu, olas dzeltenumu un daudz ko citu, ko ikdienā lietojam pārtikā un ko zinājuši mūsu senči daudzās paaudzēs. Tātad – skaistumkopšana un dabai tuvo paaudžu dzīvesziņas mantojums.

Tagad meklētājā "izlec" pavisam cits saturs. Kāds? Protams, aktuālais respiratoru un sejas aizsargmasku piedāvājums. Turpat ir atrodama arī alternatīva – pamācības, kā uzšūt masku ar savām rokām. Šis jaunais, dominējošais saturs signalizē, ka neadekvāti, pat simtkārtīgi un vairāk uzcenoto sejas masku tirdzniecība pašlaik ir un vēl labu laiku būs ļoti izdevīgs bizness, ja vien ir "ādere", kur tās iespējams lēti iepirkt vairumā. Un ja ir obligātu valkāšanu panākt spējīgs lobijs. Vienreizlietojamās aizsargmaskas, kuru cena pirms Covid-19 globālās pandēmijas bija vien daži centi, tagad aptiekās nopērkamas par vienu eiro un dārgāk. Arī kādā veselības centrā Bruņinieku ielā, kurp pagājušajā nedēļā devos uz beidzot iespējamo ultrasonogrāfiju, reģistratūrā apmeklētājiem piedāvā vienreizlietojamo aizsargmasku iegādāties par vienu eiro. Man paskaidro, ka to varot valkāt tikai divas stundas. Katru dienu tad vajadzētu vismaz četras, un ja tā jāturpina mēnešiem ilgi? Nē, tas man neder. YouTube noskatos, ka vienreizējo sejsegu "uz ātro" katrs pats var saskavot no cietāka papīra dvieļa. Video izskatās vienkārši, nez kā veiktos bez rutīnas?

Aktuāls, lai arī ne tik pelnošs, ir masku šūšanas rūpals, ko, pielāgojoties savu iespēju robežās, aizsākuši jau vairāki uzņēmumi. To vidū arī sieviešu apakšveļas ražotne Rosme, kurai ik dienu eju garām uz darbu. Pārliecinos interneta veikalā – balta kokvilnas auduma maska ar trim ielocēm nopērkama par 2,90 eiro. Antibakteriālā apstrāde iztur līdz divdesmit mazgāšanas reizēm. Citur auduma maskas jau tirgo par sešiem eiro. Sarosījušies arī modes dizaineri. Varbūt arī teātru kostīmu darbnīcām pēdējais laiks ķerties pie masku šūšanas?

Šujmašīna kādreiz bija arī katrā mājā, taču dažas maskas gan jau var sadiegt arī ar diegu un adatu. Rādās, būs vien jāķeras pie vecā, saplīsušā palaga, tā piedevām iesaistoties bezatkritumu ekokustībā zero waste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja