Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Par Ziemassvētkiem

Jeruzalemes Svētā kapa baznīca neapšaubāmi ir neparasta vieta. Tās pirmajā stāvā atrodas ne tikai Kristus kaps, bet arī Ādama kaps un pasaules centrs, otrajā stāvā ir Golgātas kalna virsotne ar skaidri iezīmētu vietu, kur zemē bija iesprausts krusts, kurā piesita Jēzu, savukārt pagrabā ir telpa, kurā Romas imperatora Konstantīna māte Helēna trīs gadsimtus vēlāk šo krustu atrada.

Regulāri katru gadu pareizticīgo Lieldienās Kristus kapa kapelā notiek brīnums – pārdabiskā veidā uzrodas svētā uguns. Baznīcas telpas ir sadalītas starp sešām kristiešu kopienām, kuru pārstāvji ne vienmēr spēj draudzīgi sadzīvot zem viena jumta. Tāpēc baznīcas durvju atslēgu glabā musulmaņi.

Ir dažādi iemesli, kāpēc valstij vajadzētu būt neitrālai reliģijas jautājumos. Sabiedrībās, kurās līdzās pastāv vairākas reliģijas un konfesijas, valsts uzdevums ir nodrošināt mierīgu to līdzāspastāvēšanu. Tāpēc ir riskanti vieniem piešķirt privilēģijas, kuras varētu vēlēties arī citi.

Ziemassvētku brīvdienas ir tipisks piemērs. Teju katru gadu Saeimā notiek diskusijas par to, vai atzīt par valsts svinamo dienu un brīvdienu ne tikai protestantu un katoļu, bet arī pareizticīgo Ziemassvētkus, kuri, kā zināms, tiek svinēti pēc vecā Jūlija Cēzara laika kalendāra. Viens no argumentiem, kas tiek izmantots pastāvošās kārtības aizstāvībai, ir tas, ka Ziemassvētki nebūt nav reliģiski svētki un tātad neprasa citu analoģisku reliģisku svētku atzīšanu. Varu piekrist tādā ziņā, ka es, piemēram, Ziemassvētkus svinu, bet man tas drīzāk ir ģimenisks rituāls, kura saistība ar kristietību ir tikpat nozīmīga kā Jāņu saistība ar saules kultu vai Jāni Kristītāju. Rietumos pat ir tendence apzīmējumu "Ziemassvētki" aizstāt ar "svētku sezonu". Protams, zināms liekulības moments tajā ir, jo tas, ka šī "svētku sezona" sakrīt tieši ar rietumnieku Ziemassvētkiem, nav nejaušība.

Tomēr vērts pamanīt, ka to pašu argumentu nevar izmantot Lieldienu gadījumā. Manuprāt, Lielajai piektdienai un Otrajām Lieldienām kā valsts svētkiem patiešām nav iespējams iedomāties nereliģisku attaisnojumu. Tad kāpēc pareizticīgajiem nedot brīvdienu viņu Lieldienās (kas šogad būtu 29. aprīlis un 2. maijs)? Te gan viena īpatnība – politiskajā diskusijā pareizticīgo svētku aizstāvji daudz lielāku uzmanību pievērš Ziemassvētkiem, nevis Lieldienām, lai gan kristietības kontekstā Lieldienas būtībā ir nozīmīgāki svētki.

Man ir aizdomas, ka arī tas nav nejauši. Pieļauju, ka iemesls pareizticīgo Ziemassvētku aizstāvībai nav gluži reliģisks, drīzāk runa ir par "svētku sezonu" un šo svētku aizstāvji vēlas tādu "svētku sezonu", kas vairāk sakristu ar Krievijas tradīcijām, saskaņā ar kurām svētki tiek svinēti no Jaungada līdz Ziemassvētkiem (tā, starp citu, ir jauna postpadomju tradīcija, kādas pirmsrevolūcijas laika Krievijā nebija). Tas vairāk līdzinās prasībai oficiāli atzīt divus Jaungada svētku salūtus – pēc Maskavas un Rīgas laika. Neredzu iemeslu, kāpēc Latvijā tā būtu jādara. Tāpēc es aizstāvētu pozīciju, ka pareizticīgo Ziemassvētki netiek atzīti par valsts svētkiem, bet Lieldienas kā oficiāli svētki būtu atceļami vispār, jo tie ir privāta, nevis valsts lieta. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja