Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vientuļā nāve

Tikko kā Tviterī un medijos aumaļām parādījās ziņas, ka viņš rāpjas Vanšu tiltā, man nez kāpēc nebija ilūziju, ka šoreiz viss beigsies „laimīgi” –   tas ir –  ar uz nenoteiktu  laiku atliktu nāvi.

Es atceros viņa lēciena video – tajā brīdī, kad kritienu apturēja trolejbusa vadi, filmētājs pārfokusējās uz policisti, kas priekšplānā regulēja kustību pār tiltu. Viņa pagriež galvu, seko līdzi kritienam, noskatās, tad atgriežas pirmītējā pozā un turpina pildīt savu dienesta pienākumu. Mēmi, klusējot – ne kliedziena, ne rokām aizklāta skatiena, ne plecu nodrebēšanas… Es apzināti nerakstu – „vienaldzīgi”, jo to, kas  notika viņas dvēselē vai prātā, es taču nezinu. Zēna publiskā nāve, par spīti tūkstošiem vērotāju un liecinieku, bija ļoti vientuļa – brīdī, satiekoties ar savu nāvi, viņš bija tikpat vientuļš kā katrs aizgājējs, kura nāvē neviens nav iejaucies.

Lai nu šobrīd paliek diskusiju putas par TV tiešraides un video internetā ētiku, par nenosmērētajām tilta vantīm, nozūmēto atslēgu, komunikācijas un glābšanas stratēģijas bardaku, neuzlauztajām durvīm, garīgās veselības aprūpes kvalitāti… Man pat negribas apspriest cilvēka izvēles brīvību aiziet no dzīves pašam  un darīt to publiski, jo man liekas, ka šis zēns gribēja, lai viņa izvēlētais nāves akts liktu mums domāt par kaut ko citu.

Man ir jādomā par šo nāvi kā zēna simbolisku ziņojumu mums visiem – viņš ziņoja mums par kāda fotogrāfa vientuļo nāvi slimnīcas pagalmā, kurā neviens neiejaucās. Par kāda slima pusaudža nāvi aprūpes centra izolatorā, kurā apkārtējie noskatījās un neviens neiejaucās. Par deviņpadsmitgadīga latviešu puiša mīklaino nāvi Imantas priedē, kurā policija atsakās iejaukties. Par Kristapa Streiča vientuļo nāvi avarējušā lidaparātā… Par tūkstošiem vientuļu nāvju – bērnu, slimu, vecu, jaunu, fiziskai vai garīgai vardarbībai pakļautu, izmisušu, bezpalīdzīgu cilvēku un dzīvnieku dzīvēm un nāvēm, kurās neviens neiejaucas. Par neskaitāmām nāvēm režīma aptrakušā valstī, kuras bez iejaukšanās vēro „starptautiskā sabiedrība”. Varbūt arī par veselu tautu, valstu, kultūru, valodu nāvēm, kuras apstāv mēmi, klusējoši, dažādu objektīvu un subjektīvu attaisnojumu dēļ iejaukties nespējīgi vērotāji.

Mediju atreferējumā par notikušo es lasu: “Plkst.17.15 pārgalvis bija sasniedzis tilta virsotni. Tur viņu neviens nesagaidīja.”

Tā bija vēl viena ļoti vientuļa nāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja