Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Orbītas bibliotēkā iznākusi Gunta Bereļa grāmata ...rakstīt…

Mākslinieku apvienība “Orbīta” sērijā “Orbītas bibliotēka” laidusi klajā literatūrkritiķa un rakstnieka Gunta Bereļa grāmatu ...rakstīt…, informēja izdevniecībā.

Rakstītmākslai veltītā grāmata tapusi kā nopietns pretarguments apcerējumiem, kas dod universālus padomus ģeniālu romānu uzrakstīšanai. Taču grāmata …rakstīt... nav nedz mācību grāmata, nedz lekciju apkopojums, nedz pamācība pēc principa "kā uzrakstīt".

Grāmatā …rakstīt… izmantota gan autora personiskā pieredze, gan plašs literatūrvēsturiskais un literatūrteorētiskais materiāls, tomēr to nevarētu uzskatīt par zinātnisku darbu, bet gan drīzāk par samērā brīvā stilā rakstītu kulturoloģisku eseju. Grāmatas tapšanu iedvesmojusi Bereļa pieredze, vairākkārt vadot Literārās akadēmijas prozas meistardarbnīcas, kā arī autora saskarsme ar daudziem citiem iesācējrakstniekiem laikā, kad viņš bija Rakstnieku Savienības prozas konsultants, Iesācēju autoru semināros, Aicinājuma nometnēs un citur.

…rakstīt… autors Guntis Berelis stāsta: "Visdrīzāk šo grāmatu varētu uzlūkot kā loģiskā un kaut kādā mērā pabeigtā struktūrā izkārtotas esejas par rakstīšanu kā mākslu: kā panākt savas personības projekciju tekstā, kā nevairīties pašam no sevis, kā veidojas autora attiecības ar tekstu, neapejot arī jautājumus, no kuriem gan iesācējautori, gan pieredzējuši rakstnieki mēdz izvairīties. Grāmatā mēģināts no "sētas puses" iemest aci tajā ārkārtīgi komplicētajā un mīklainajā alķīmijā, kas notiek rakstītgribētāja apziņā laikā, kad top teksts, – no pirmajiem neskaidrajiem impulsiem līdz punktam beigu galā un pārdzīvojumiem pēc teksta sarakstīšanas un publicēšanas."

Guntis Berelis (1961) ir latviešu literatūrkritiķis un rakstnieks, Studējis LU Fizikas un matemātikas fakultātē, kā arī bibliotēku zinātni Filoloģijas fakultātē. Publicējas kopš 1986. gada – izdevis vairākus stāstu krājumus, grāmatas bērniem, kā arī litertūrkritiku. Par darbu Neēd šo ābolu, tas ir mākslas darbs, kurā ir apskatīta 1990. gadu latviešu proza, kā arī par romānu Ugunīgi vērši ar zelta ragiem saņēmis Literatūras gada balvu. Strādājis žurnālā Karogs, kur publicējis jaunākās literatūras apskatus. Vēsturisko romānu sērijā Latvija. XX gadsimts izdotais G. Bereļa romāns Vārdiem nebija vietas (2015) ieguvis Egona Līva piemiņas balvu Krasta ļaudis un laikraksta Diena gada balvu kultūrā. Romāns arī nominēts Literatūras gada balvai kā labākais prozas darbs. 2016. gadā Orbīta izdevusi Gunta Bereļa tulkojumu rakstnieka Andreja Ļevkina romānam Dūmi miglā.

Sērijā Orbītas bibliotēka tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim sērijā izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu izlase Grāmata, Kirila Kobrina eseju izlase Vēsture. Work in Progress, Andra Kupriša stāstu krājums Berlīne, Kikōnes dzejas krājums “Jūs kavējaties”, Anda Surgunta dzejas krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, Semjona Haņina krājums Ne tā, Elvīras Blomas dzejas krājums Izdzēstie attēli, Laura Veipa Interesantās dienas, Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums Papīra krūtis, Viļa Kasima Lizergīnblūzs, Leonīda Dobičina romāns Enpils, Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc, Ričarda Brotigana romāns Foreļu cope Amerikā, Roberta Valzera Laupītājs, Arkādija Dragomoščenko Elēģijas, Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums Tas ods meklē mani kopš 1981. gada, Marijas Luīzes Meļķes dzejas un zibprozas krājums Nerealizēto potenciālu klubs.

Grāmatu sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Grāmatas redaktors: Vents Zvaigzne. Sērijas dizaina autors: Tom Mrazauskas.

Dzejas krājums izdots ar Valsts Kultūrkapitāla, Ventspils Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas un Dubultu Rakstnieku nama atbalstu.

Grāmatas nopērkamas grāmatnīcās Globuss, Jānis Roze, Bolderāja, kā arī interneta platformā talka.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja