Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdota monogrāfija par literatūras sociālo vēsturi Fin de siècle literārā kultūra Latvijā

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā (LU LFMI) iznākusi kolektīvā monogrāfija – apceres par literatūras sociālo vēsturi – Fin de siècle literārā kultūra Latvijā, kuras autori ir LU LFMI pētnieki Benedikts Kalnačs, Pauls Daija, Eva Eglāja-Kristsone un Kārlis Vērdiņš, informēja institūta pētniece Eva Eglāja-Kristsone.

Periods no 19. gadsimta 90. gadiem līdz Pirmā pasaules kara sākumam Latvijā ir raksturīgs ar iepriekš nepieredzētu estētisko un idejisko daudzveidību, kas atbalso norises citos Eiropas reģionos. Tas ir latviešu modernās kultūras nostiprināšanās laiks, ko raksturo ideju un vērtību plurālisms. Šo periodu mēdz apzīmēt ar franču valodas vārdiem fin de siècle (gadsimta beigas) – terminu, kura sākotnējā nozīme saistīta ar atteikšanos no agrākās estētiskās pieredzes, kā arī ar noteikta laikmeta beigām un jauna posma sākumu.

E. Eglāja-Kristsone pastāstīja, ka grāmatas mērķis ir pavērt ieskatu literatūras un kultūras sociālajā vēsturē, izsekojot mijiedarbei starp sociālajām pārmaiņām un kultūras procesu.

Grāmatas autori detaļpētījumos pievēršas nācijas kartēšanai un kultūras atmiņai, latviešu un vācbaltiešu literārajām reprezentācijām, pārmaiņām sievietes identitātē un emancipācijas idejās, dzimtes un seksualitātes jautājumiem.

Grāmatas centrā ir latviešu literatūras attīstība, bet, ņemot vērā ciešās saiknes dažādu kultūras jomu starpā, iezīmētas arī saiknes ar tendencēm gadsimtu mijas mākslā, mūzikā, teātrī, tāpat arī periodikā un populārajā kultūrā.

Grāmata sagatavota un izdota Latvijas Zinātnes padomes projektā Literatūra kā pārtulkotas pašidentitātes veidošanas medijs un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja