Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Iznākusi Jura Pavloviča grāmata Padomju Latvijas ikdiena

Grāmata, kuras galvenais varonis ir laikmets - tā par jauniznākušo grāmatu teic tās izdevēji - apgāds Jumava.Laikmets, kura tvērienā, pat negribēdami, atradāmies mēs visi un ikviens. Jura Pavloviča Padomju Latvijas ikdiena ir kā stāstu un atmiņu krājums, kas beidzot ir savijies vienā kopīgā notikumu virtenē. Šī ir pirmā pēckara Latvijas ikdienas vēsture no kara beigām 1945. gadā līdz "Gorbačova laika" sākumam 1985.gadā.

Lai gan autoram ir gods dēvēties par vienu no Latvijas vēsturniekiem, tomēr šis darbs ir populārzinātnisku faktu apkopojums, kas nekādi nepretendē uz lielu zinātnes celmu laušanu. Šis ir stāsts par mums pašiem, par to, kāda bija mūsu valsts un kādi mēs bijām tajā. Tā ir mūsu ikdiena, rūpes un raizes, kurā nav vietas lielo notikumu atkārtotam pārskatam. Te atspoguļoti visi mūsu prieki un bēdas, ko piedzīvojām šajā laikā -  kā skolās un sabiedriskās iestādēs obligāti sāka lietot krievu valodu, kā mūsu ierasto rupjmaizi nomaina PSRS standartiem atbilstošā fromas maize, kā mēs zaudējām savu identitāti. Tomēr neskatoties uz jaunās varas drastiskajām metodēm un žņaugiem, cilvēki arvien prata priecāties, apmeklējot vietējo klubu pasākumos pēc kopīgas talkas vai izejot ielās jaunākajos Rīgas modes apģērbos. Grāmatā ievietoti vairāki attēli, kas spilgti parāda laikmeta īpatnības gan interjerā, gan sadzīvē.

Vairāki nosauktie slavenie un ne tik slavenie cilvēki pieminēti vien tāpēc, ka  ir bijuši notikumu aculiecinieki vai dalībnieki, kuri, neskatoties uz savu statusu, ir piedzīvojuši tieši to pašu.

Šī grāmata ir par mūsu tautas gaitām padomju laikos, par vienkāršā cilvēka dzīvi, kuru neizdosies atrast nevienā citā grāmatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja