Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Klajā nācis jauniešu romāns Aplis

Kad pirms dažiem gadiem pasauli pāršalca pusaudzes un vampīra mīlasstāsts Krēsla, likās, it kā maisam gals būtu pasprucis vaļā. Neskaitāmi rakstnieki centās atdarināt Stefanijas Meieres panākumu ceļu, sarakstot savas versijas par "neiespējamo mīlestību"  starp meiteni (nereti arī zēnu) un kādu no citas pasaules nākušu būtni – vampīru, eņģeli, dēmonu...

Paranormālās romances bums negāja secen arī vieniem no mūsu tuvākajiem kaimiņiem – Zviedrijai. Taču zviedru rakstnieku Sāras B. Elfgrēnas un Matsa Strindberga (Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg) sarakstītais jauniešu romāns Aplis (Cirkeln), kas šonedēļ nonāk arī pie latviešu lasītāja, kaut gan kritiķi pūlas tam piekarināt etiķeti zviedru Krēsla, nav slavenā mīlasstāsta atdarinājums. Aplis ir mūsdienīgs un aktuāls romāns, kas vēsta ne tikai par to, kā sešas gluži parastas meitenes no mazpilsētas vidusskolas negaidot atklāj sevī pārdabiskas dotības, bet arī par to, ar kādām reālām – un mokošām – problēmām ikdienā sastopas modernais pusaudzis.

Romāna sižets izpilda visus saistoša fantāzijas darba nosacījumus. Sešas pilnīgi dažādas meitenes – viņas nav pat draudzenes, drīzāk tieši pretēji, –  negaidot sāk apjaust, ka ar viņām notiek kas dīvains. Anna Kārina secina, ka ar domu spēku spēj ietekmēt apkārtējo rīcību, Vanesai šķiet, ka viņa kļuvusi neredzama, bet Rebeka atklāj sevī telekinētiskas spējas. Kādu nakti, kad spīd dīvaini asinssarkans mēness, nepazīstams spēks liek viņām visām pamest mājas un satikties vietējā kapsētā. Viņas gaida Pavadonis  – un arī uzdevums. Taču – vai tas ir viss?

"Šis ir perfekti nostrādāts vēstījums par to, ko nozīmē dzīvot mazā pilsētiņā, kur jebkādas nākotnes izredzes šķiet neiespējamas, kā arī par to, kādas nežēlīgas spēlītes savā starpā spēlē pusaudži. Tā ir ļoti reālistiska grāmata," atsauksmēs par grāmatu raksta vietnes www.librarything.com apmeklētāji. Līdz ar to romānu ar aizrautību lasīs ne tikai jaunieši, bet arī viņu vecāki, jo Aplis, ja no tā izņemam fantastiskās detaļas (no kurām autori meistarīgi savērpuši spriedzes pilnu sižetu), ir saistoši uzrakstīts vēstījums par pusaudžu identitātes meklējumiem, pirmajām mīlestības jūtām, komplicētajām attiecībām ar vecākiem un vienaudžiem, problēmām ar savu ķermeni un neziņu, ko iesākt ar savu dzīvi.

Romānu no zviedru valodas tulkojusi Mudīte Treimane, izdod Apgāds Zvaigzne ABC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dons izdod dziesmu Sāp

Pēc notikumiem bagātā Eirovīzijas dziesmu konkursa posma Dons atgriežas pie saviem klausītājiem ar dziesmu Sāp. Dziesma ir priekšvēstnesis drīz gaidāmajam devītajam Dona studijas albumam Laiks, kā arī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja