Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klajā nākusi Vijas Strupules monogrāfija Dekoratīvā glezniecība Rīgas interjeros: 16. gadsimts–18. gadsimta trešais ceturksnis

Klajā nākusi Dr. art. Vijas Strupules monogrāfija Dekoratīvā glezniecība Rīgas interjeros: 16. gadsimts–18. gadsimta trešais ceturksnis, informēja grāmatas izdevēji.

Grāmatā aplūkotajā laika periodā Rīgas interjeru apdarē dominēja krāsojumi un gleznojumi. Blakus vienkāršām krāsotā dekora shēmām uz sienām un griestiem tika radītas arī greznas ornamentālas un sižetiskas kompozīcijas, kas iekļāvās Eiropas mākslas stilu parādību lokā. 408 lappuses biezajā grāmatā apkopoti un daudzpusīgi analizēti gan interjeru polihromijas piemēri, kas līdz mūsdienām visbiežāk nonākuši tikai kā fragmentāri atsegumi, gan ziņas par tiem dažādos citos avotos. Sniegta arī iespējami plaša informācija par Rīgas krāsotāju cunftes darbību un meistariem. Izklāstu papildina 226 attēli. To anotācijas līdz ar pētījuma galveno atziņu kopsavilkumu lasāmas arī angļu un vācu valodā.

Grāmata ir mākslas vēsturnieces un arhitektoniski mākslinieciskās izpētes speciālistes, SIA Arhitektoniskās izpētes grupa (AIG) darbinieces un MVI pētnieces Vijas Strupules daudzu gadu darba iznākums, turpinot praktiski un teorētiski izzināt 2016. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā aizstāvētās disertācijas tēmu. Pētījuma bāzes izveidošana autorei prasījusi vairākas desmitgades, kopā ar AIG kolēģiem atsedzot un dokumentējot Rīgas vēsturisko ēku sienu un griestu gleznojumus.

Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu kā VII laidiens sērijā Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta disertācijas un iespiests Jelgavas tipogrāfijā. Tā veidošanā kopā ar autori piedalījās zinātniskā redaktore Elita Grosmane, literārā redaktore Māra Ņikitina, korektore Kristiāna Ābele, kopsavilkumu un attēlu sarakstu tulkotājas Stella Pelše (angļu valodā) un Agnese Bergholde-Volfa (vācu valodā), kā arī maketētājs Rauls Liepiņš (Al secco). Pētījumu recenzēja Dr. arch. Ilmārs Dirveiks (Rīgas Tehniskā universitāte), Dr. art. Rūta Kaminska (Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde) un Ph. D. Krista Kodresa (Krista Kodres, Igaunijas Mākslas akadēmija).

Grāmatas atvēršana notiks 2023. gada 29. septembrī plkst. 17.00 vienā no galvenajām seno gleznojumu atklāšanas vietām – Mencendorfa namā Rīgā, Grēcinieku ielā 18.

Jau līdz tam grāmatu var iegādāties LMA Mākslas vēstures institūtā Rīgā, Kronvalda bulvārī 4–325, iepriekš piesakoties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja