Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latviski izdots Krisas Krausas kulta romāns Es mīlu Diku

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izdevis Krisas Krausas romāna Es mīlu Diku (I Love Dick) tulkojumu sērijas Nozīmīgu estētikas, vizuālās mākslas un kultūras teorijas sacerējumu tulkojumu sērija ietvaros un 16. februārī plkst. 20.00 aicina uz grāmatas atklāšanas svētkiem bārā Aleponija.

Latvijas Laikmetīgā mākslas centra Tulkojumu sērija jau kopš pirmā izdevuma 2005. gadā mērķtiecīgi veidota, lai latviešu valodā padarītu pieejamus pasaulē zīmīgus sacerējumus.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Tulkojumu sērijā līdz šim izdoti jau vairāk nekā piecpadsmit autoru darbu tulkojumi, šogad izdevumu klāstu papildinot ar amerikāņu autores Krisas Krausas romāna Es mīlu Diku tulkojumu. Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Agnese Krivade, kura uzrakstījusi arī grāmatas pēcvārdu un atklāšanas svētkos priecēs ar notikumam īpaši sagatavotu pleilisti. Pēcvārdā viņa raksta: "Katrā ziņā šī grāmata Tevi provocēs "ieņemt nostāju", visviens, vai pirms lasīšanas būsi izvēlējusies vientuļās meitenes vai apvainotā zēna, laikmetīgās mākslas speciālista vai akadēmiskās feministes, konservatīva skeptiķa vai labticīga lasītāja lomu. Brīdinu arī, ka tā var sēt apjukumu (tautas valodā – raut jumtu), gluži kā mākslas ballītē notikusi saruna ar interesantu cilvēku, kurš beigās izrādās šizofrēniķis. Tā var radīt nedrošības sajūtu ar savu liminalitāti: aiz šī samtainā vāciņa Tevi gaida skrejceļš, koridors, tārpeja, šķīstītava – telpa, kur notiek milzīga pārkārtošanās."

Izdevuma redaktors ir Dens Dimiņš, korektore Ildze Jurkāne. Grāmatas maketu veidojis Ints Vikmanis, sērijas māksliniece Anna Aizsilniece.

Krisas Krausas (Chris Kraus) romāns Es mīlu Diku (I Love Dick) izdots 1997. gadā un tas ir kļuvis par "kulta klasiku", aizsākot jaunu laikmetīgās kultūras tendenci, ko autore sauc par "vientuļās meitenes fenomenoloģiju". Tam mūsdienās ir sekotāji kā laikmetīgajā mākslā, tā kultūrkritikā, feminisma aktīvistu vidū un pat popkultūrā. Grāmata aizsāka ne tikai jaunu literatūras žanru, bet arī alternatīvu kultūras kritikas formu, vienotā sistēmā skatot mākslu, sociālo cīņu, garīgo veselību, seksualitāti un radikāli subjektīvu pārdzīvojumu. 2017. gadā Amazon Studios veicis darba ekranizāciju arī TV seriāla formātā, savukārt gadu vēlāk Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs rīkoja K. Krausas vizīti Rīgā, kuras ietvaros Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā ēkā notika mākslinieces publiskā lekcija un kinoteātrī Kino Bize norisinājās viņas filmu seansi.

Krisa Krausa (dzimusi 1955. gadā) ir amerikāņu režisore, rakstniece, mākslas kritiķe, kas atzīta par vienu no oriģinālākajām laikmetīgās mākslas un kultūras rakstniecēm, kura intelektuālo un kritisko prātu balsta uz tā emocionālo ietvaru. Viņas zināmākajam romānam I Love Dick (1997), ko kompānija Amazon Video arī ekranizējusi televīzijas seriālā, sekojušas grāmatas Aliens & Anorexia (2000), Video Green: Los Angeles Art and the Triumph of Nothingness (2004), Torpor (2006), Where Art Belongs (2011), Summer of Hate (2012), After Kathy Acker (2017). K. Krausas raksti publicēti daudzos mākslas un kultūras žurnālos, viņa ir radošās un mākslas rakstīšanas pasniedzēja vairākās Eiropas un ASV vadošajās universitātēs un redaktore neatkarīgajā un ietekmīgajā izdevniecībā Semiotext(e) (kopā ar Silvēru Lotrinžē un Hedi El Kholti), kas publicē izdevumus par kritisko teoriju, filozofiju, mākslas kritiku un aktīvismu, literāru un dokumentālu prozu, tostarp filozofu Žana Bodrijāra, Pola Viriljo, Fēliksa Gvatari, Pētera Sloterdaika, rakstnieku Viljama Barouza, Mišelas Bernšteinas, mākslinieku Deivida Vojnaroviča, režisores Katrīnas Breijā un citu autoru darbus.

Līdz šim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs Tulkojumu sērijā izdevis: Valters Benjamins Iluminācijas, Volfgangs Velšs Estētikas robežceļi, Rolāns Barts Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju, Sēru dienasgrāmata Moriss Merlo-Pontī Acs un gars, Žans Fransuā Liotārs Postmodernais stāvoklis. Pārskats par zināšanām, Sūzena Sontāga Par fotogrāfiju, Teodors Adorno un Mihails Horkheimers Apgaismības dialektika, Nikolā Burjo Attiecību estētika, Boriss Groiss Komunisms. Post Scriptum un Mākslas spēks, Mišels Fuko Šī nav pīpe, Gijs Debors Izrādes sabiedrība, Valters Benjamins Maskavas dienasgrāmatas, Žaks Ransjērs Attēlu liktenis, Džordžo Agambens Esejas un Krisa Krausa Es mīlu Diku. Turpmākajos gados sērijā tiks iekļauti darbi, kas veltīti feminisma, posthumānisma, postkoloniālisma un postsociālisma tēmām.

Grāmatas var iegādāties Latvijas Laikmetīgā mākslas centra birojā Alberta ielā 13, internetveikalā www.lcca.lv, kā arī grāmatnīcās Latvijā. Krisas Krausas Es mīlu Diku būs iespējams iegādāties arī grāmatas atklāšanas svētkos 16. februārī.

Krisas Krausas Es mīlu Diku izdošanu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja