Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mēnesi pirms valsts svētkiem laiž klajā Nacionālās enciklopēdijas drukāto sējumu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrijā 18.oktobrī plkst.16 notiks Nacionālās enciklopēdijas drukātā sējuma Latvija atvēršanas pasākums, aģentūru LETA informēja LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

LNB pārstāvis norādīja, ka enciklopēdijas tapšana ir būtiska Latvijas valsts simtgades programmas daļa, veidojot paliekošas vērtības - nozīmīgu zināšanu resursu latviešu valodā. Sējums Latvija iekārtots tematiski un tas izceļ plašu faktoloģisko pārskatu par valsti pēc neatkarības atjaunošanas. Izdevuma saturu veido vispārīgas ziņas par valsti, vēsturi, dabu, kultūru, izglītību, zinātni, valsts iekārtu un pārvaldi, demogrāfiju, tautsaimniecību, veselību, sociālo aizsardzību, komunikāciju, grāmatniecību un poligrāfiju, reliģiju un baznīcu, sportu, kā arī vairāki pielikumi.

Nacionālās enciklopēdijas pirmajam drukātajam sējumam ir 864 lappuses, kurās apkopoti vairāk nekā 250 šķirkļu un vairāk nekā 1000 ilustrāciju, tostarp kartes, fotouzņēmumi, gleznu reprodukcijas, grafiki, tabulas u.t.t. Visu šķirkļu autori ir attiecīgo tēmu un jomu vadošie speciālisti Latvijā, vairumā gadījumu - zinātnieki.

Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors ir vēstures doktors Valters Ščerbinskis. Sējuma atvēršanas svētkos piedalīsies kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Sējums Latvija no 19.oktobra būs nopērkams LNB Draugu telpā (1.stāvā) un Jāņa Rozes grāmatnīcās visā Latvijā. Vēlāk sējums būs pieejams arī citās grāmatu tirdzniecības vietās. Sējuma pirmā tirāža sagatavota 3000 eksemplāros, taču sakarā ar iedzīvotāju lielo interesi LNB izsludinājis iepirkumu vēl 1000 eksemplāru izgatavošanai. LNB Draugu telpā sējums būs nopērkams par 38,50 eiro.

Kā ziņots, Nacionālās enciklopēdijas elektronisko vietni www.enciklopedija.lv plānots atklāt šī gada 18.decembrī, un tā tiek veidota kā plašs un ticams bezmaksas informācijas resurss latviešu valodā ar iespēju to nemitīgi pilnveidot, iepriekš mediju pārstāvjiem norādīja Ščerbinskis.

Enciklopēdijas galvenais redaktors uz jautājumu par līdz šim sastādīto enciklopēdijas apjomu redaktors pauda, ka tas vērtējams kā liels. "Tas ir liels apjoms, bet, protams, ka vienmēr gribās vēl lielāku. Norvēģu leksikons iznāk jau 111 gadus un viņiem ir 200 000 šķirkļu. Mums ir 1300. Atšķirība ir liela, bet mēs strādājam tikai no 2014.gada, un pirmais gads mums pagāja tikai veidojot jaunu sistēmu - tā ir mūsu priekšrocība, izvēloties enciklopēdiju taisīt ar skatu uz nākotni. Es nebaidos par to, ka rakstu skaits nav liels - mums ir lieli raksti," sacīja Ščerbinskis, piebilstot, ka, pēc viņa domām, enciklopēdiju mērīt pēc tās šķirkļu skaita nav korekti.

Nacionālās enciklopēdijas tapšanā iesaistās īpaši projektam veidota padome, kuru vada kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), un tās uzdevums ir stratēģiski pārraudzīt ieceres realizēšanu. Padomē ir aptuveni 30 rektori un iestāžu vadītāji, kā arī 50 nozaru eksperti. Šie cilvēki pie enciklopēdijas nestrādā ikdienā, bet projekta redaktori ar konsultējas par enciklopēdijas satura veidošanu un primārajām tēmām dažnedažādās nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja