Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uldis Bērziņš. Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā

Atzīmējot Ulda Bērziņa 70 gadu jubileju, apgāds Neputns izdevis dzejas krājumu _Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā _neparastā formātā, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere. Bērziņš vienmēr ir bijis novators, tādēļ arī krājums šoreiz neparastāks. Kopā ar mākslinieku Juri Petraškeviču tapusi dzejas avīze.

"Nu jau krietns laiciņš, kopš man bij uzticēts vest uz Ventspils bibliotēku sūtījumu no Austrālijas latviešiem – Viļa Cedriņa sastādīto un 1937. gadā izdoto latvju marīnistiskās poēzijas izlasi Jūras nemiers. Paplānā, pabalusī, tūkstoš pirkstu šķirstītā grāmata bij vismaz trim lāgiem izšūpojusies pa jūrām – bēgļu gaitās līdz uz Vāczemi, tad – uz Austrāliju, tad – grāmatu pakā uz Rīgu. Ventspilī es grāmatiņu parādīju gan, bet pēc tam vairākus gadus pats to nēsāju līdzi portfelī; mani bij pārņēmusi "ideja" rakstīt tai turpinājumu. No tādām "idejām" reti kad iznāk kas prātīgs. Varu tik sacīt paldies par dažiem "zīmīgiem mirkļiem", kad sajutu manis iedomāto "autoru" vai "varoņu" tuvumu," krājuma priekšvārdā raksta Uldis Bērziņš.

Ulda Bērziņa (1944) pirmais dzejas krājums Piemineklis kazai izdots 1980. gadā, lai gan pirmās dzejas publikācijas bija jau 1963. gadā. Bērziņš ir ne tikai izcils dzejnieks, bet arī viens no latviešu atdzejas skolas virzītājiem. Viņš atdzejo un tulko no turku, persiešu, spāņu, angļu, zviedru, poļu, krievu, vecislandiešu, senebreju un daudzām citām valodām. 2011. gadā izdots Bērziņa tulkotais Korāns (Neputns), par ko saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (1995), saņēmis Zinaīdas Lazdas balvu (1994), Baltijas Asamblejas balvu (1995) un Spīdolas balvu (2000). 2009. gadā atdzejā ieguvis Dzejas dienu balvu. Par dzejoļu krājumu Saruna ar pastnieku (Neputns) saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu dzejas kategorijā (2009).

Dzejas avīzi, vienreizējas akcijas veidā, no 20. maija varēs iegādāties Narvesen preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Izdevumu var iegādāties arī Neputna galerijā (Tērbatas ielā 49/51), Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā www.neputns.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja