Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Intervija ar Dominiku Meieru. Tikai Vīnē

Ekskluzīvā intervijā KDi Vīnes Valsts operas direktors Dominiks Meiers stāsta, kāpēc šis teātris joprojām ir Eiropas muzikālo tradīciju citadele

Elīna Garanča mani sauc par papu, es viņu tik sen pazīstu – pirms vairākiem gadiem Elīna dziedāja pie manis Elizejas lauku teātrī Parīzē, sarunā ar KDi lepni stāsta Vīnes Valsts operas direktors Dominiks Meiers. "Es viņu ļoti mīlu – Elīna ir fantastiska dziedātāja un ļoti patīkams cilvēks. Viņas atgriešanās Vīnē katru reizi ir notikums," piebilst Dominiks Meiers. Maija beigās Vīnes Valsts operā Elīnai Garančai svinīgi tika pasniegts goda titula Austrijas operdziedone/Österreichische Kammersängerin sertifikāts. Tas tiek piešķirts par izciliem nopelniem operas mākslā un kultūrā.

Aizvadītajā 2012.–2013. gada sezonā tieši Vīnes Valsts operā visbiežāk varēja dzirdēt spožos Latvijas mūziķus – diriģentu Andri Nelsonu, dziedātājus Maiju Kovaļevsku, Aleksandru Antoņenko, Marinu Rebeku, Kristīni Opolais un Elīnu Garanču. "Tā ir mana latviešu ģimene!" saka direktors.

Vīnē ir vēl divi operteātri – demokrātiskā Tautas opera/ Volksoper un progresīvais Theater an der Wien –, taču neviens no tiem nav konkurents greznajai un bagātajai Valsts operai/ Staatsoper, kurā uzstājas labākie diriģenti un dziedātāji. Vīnes Valsts opera tika atklāta 1869. gada 25. maijā ar Mocarta Donu Žuanu, skatītāju vidū bija imperators Francis Jozefs ar dzīvesbiedri Elizabeti.

Citu nozīmīgāko teātru vidū Vīnes Valsts opera, Eiropas muzikālo tradīciju citadele, izceļas ar visplašāko repertuāru – katru sezonu tās afišā ir 53 operas un deviņi baleti. No septembra sākuma līdz jūnija beigām skatītājiem tiek piedāvāts vairāk nekā 350 notikumu – operas un baleta izrādes, koncerti, pasākumi bērniem. Teātra lepnums ir orķestris, kuram ir radniecīgas saites ar Vīnes filharmonijas orķestri – vienu no labākajiem ansambļiem pasaulē. Tikai tas mūziķis, kurš vismaz trīs gadus ir spēlējis Vīnes Valsts operas orķestrī, var pretendēt uz Vīnes filharmoniķa titulu.

Dominiks Meiers vada Vīnes Valsts operu kopš 2010. gada 1. septembra. Viņa priekšgājēji šajā amatā ir bijuši Gustavs Mālers, Rihards Štrauss, Karls Bēms, Herberts fon Karajans, Lorins Māzels un citas leģendāras personības. Atšķirībā no viņiem francūzis Dominiks Meiers nav ne mūziķis, ne mākslinieks. Viņš ir ekonomikas profesors, strādājis vairākās Francijas ministrijās un valsts struktūrās, piedalījies Francijas pirmās (pasaulē – otrās) kompaktdisku ražošanas rūpnīcas MPO izveidē Avertonā. Dominiks Meiers ir bijis Parīzes Nacionālās operas un Lozannas operas ģenerāldirektors. Vairāk nekā desmit gadu vadījis Parīzes Elizejas lauku teātri. Bijis Anželēna Prelžokāža baleta teātra un Francijas jauniešu orķestra prezidents, pašlaik abās institūcijās viņš ir goda prezidents. Bijis diriģenta Rikardo Muti mākslinieciskais konsultants. Strādājis Morisa Bežāra baleta un Rūdolfa Nurejeva fonda padomē. Tā ir tikai daļa no Dominika Meiera iespaidīgās biogrāfijas.

Jūs jau ilgus gadus sekojat līdzi Latvijas dziedātāju panākumiem.

Maija Kovaļevska pie manis Parīzē debitēja grāfienes lomā Figaro kāzās. Manā pirmajā sezonā Vīnē viņa izcili atveidoja Tatjanu operā Jevgeņijs Oņegins – klausītāji viņu iemīlēja pirmajās desmit sekundēs. Maija šeit dzied katru sezonu. Viņa ir uzstājusies Bohēmā, Figaro kāzās un Karmenā. Šajā sezonā viņa dziedāja operā Simons Bokanegra kopā ar Plasido Domingo un Traviatā kopā ar Vitorio Grigolo un Tomasu Hempsonu. Marinai Rebekai Vīnē tikko bija spoži panākumi donnas Annas lomā operā Dons Žuans – viņa šeit uzstāsies bieži. Mēs ļoti priecājamies par sadarbību ar Andri Nelsonu un Kristīni Opolais.

Viņi visi ir vienas paaudzes mūziķi. Man ir jāapmeklē jūsu valsts, un es ceru tur atrast talantu rūpnīcu, kas ražo tik spilgtus māksliniekus. Laba mūzikas izglītība, spēcīgi pedagogi. Perfekti skolotas balsis. Viņi visi ir vienkārši un patīkami cilvēki, draudzīgi. Ar viņiem nekad nav problēmu. Fantastiski mākslinieki!

Jegora Jerohomoviča interviju ar Vīnes Valsts operas direktoru Dominiku Meieru lasi 4. jūlija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja