Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koronavīruss nav operas draugs. Intervija ar Barselonas teātra Liceu māksliniecisko vadītāju Viktoru Garsiju de Gomaru

Barselonas operteātra Gran Teatre del Liceu mākslinieciskais vadītājs Viktors Garsija de Gomars atbild uz KDi jautājumiem par opermākslas izdzīvošanu pandēmijas apstākļos

Kā teātris Liceu tiek galā ar izveidojušos situāciju? 

Lai ko mēs tagad darītu, lai kādu programmu piedāvātu šādos apstākļos, mēs zaudējam naudu, bet turpinām cīnīties par izdzīvošanu. Rūpīgi uzraugām skatītāju izvietošanu zālē, atļautais vietu aizpildījums ir piecdesmit procentu. Varam uzņemt 1150 apmeklētāju, kuriem ir jāievēro distancēšanās noteikumi. To neievērošana kļuva par iemeslu nepatīkamam atgadījumam 20. septembrī Madrides Karaliskajā operā Teatro Real. Tā ir mācība mums visiem. (Skatītāji Madrides teātra visaugstākajā un visietilpīgākajā balkonā īsi pirms operas Masku balle sākuma skaļi izrādīja neapmierinātību ar distancēšanās noteikumu neievērošanu, jo uzskatīja, ka sasēdināti pārāk tuvu cits citam; situācija kļuva tik saspīlēta, ka izrādi, kas jau bija sākusies, nācās atcelt – J. J.)

Vai publika ir gatava atgriezties teātrī?

Jā, un esmu pārliecināts, ka šajā laikā mums ir jānodrošina īpaši spilgti notikumi, kas atmodinātu cilvēkus no realitātes murgiem. Es neteiktu, ka teātrī skatītāji vairs nejūtas droši, bet viņiem ir labi savās mājās un ir nepieciešams pārliecinošs iemesls, lai dotos uz teātri.

27. septembrī atklājām sezonu ar soprāna Sondras Radvanovskas un tenora Pjotra Bečalas koncertu. Pamatprogramma ilga 70 minūšu, pēc tam skanēja piedevas. Tas bija skaists un ne pārāk garš vakars. Tagad ir jārēķinās ar to, ka teātrī visu laiku ir jāvalkā maska. Ja opera ilgst četras stundas, tas var sagādāt zināmas neērtības, tāpēc cilvēkiem ir jābūt motivētiem, kāpēc viņi būtu gatavi pavadīt teātrī tik ilgu laiku, ievērojot visas drošības prasības. 

Mums viņi ir jāieintriģē ar savu piedāvājumu. Katrā izrādē un koncertā ir jābūt ļoti spēcīgām sastāvdaļām. Tāda bija mūsu iecere ar Trubadūra koncertizpildījumu 1. un 4. oktobrī – tā būtu soprāna Annas Ņetrebko un maestro Gustavo Dudamela pirmā sadarbības reize, turklāt viņš šo operu vēl nekad nav diriģējis. Anna diemžēl saslima, un mums viņas ļoti pietrūks.

Ko vēl varat darīt šajos sarežģītajos apstākļos, lai turpinātu darbību?

Lūgt Dievu! Ko mēs varam darīt? Mums ir jāpārliecina sabiedrība, ka kultūras un mākslas telpas ir drošas vietas un mēs izpildām visas sanitārā protokola prasības. Mēs rūpējamies par savas publikas, mākslinieku un darbinieku veselību. Visas aizskatuves telpas apmeklētājiem ir slēgtas, mūziķi vairs neuzņem viesus, nesniedz autogrāfus un nefotografējas ar faniem pie teātra izejas. Šajā laikā cenšamies nodalīt māksliniekus no publikas. Līdz šim tā nekad nav bijis, jo arī mūziķiem pēc uzstāšanās ir nepieciešams kontakts ar klausītājiem un ir labi saprotama cilvēku vēlme satikt māksliniekus pēc izrādes un ieskatīties tajā, kas notiek aizskatuvē.

Mums ir jāaizsargā gan mākslinieki, gan skatītāji, un kādu laiku viņiem būs jāietur savstarpēja distance – tikai tā varam nodrošināt savas darbības nepārtrauktību. Mēs vairs nedalām drukātas programmas. Garderobe nedarbojas. Mums ir vairāk darbinieku, kuri rūpējas par kārtību, informē apmeklētājus par drošības normām un seko līdzi tam, lai katrs skatītājs valkātu masku. Ja kāds pēc atkārtota aicinājuma atsakās to darīt, mums ir tiesības izraidīt viņu no zāles. Noteikumi ir stingri. Tā ir jaunā realitāte, un mums ir jāpārliecinās, ka, esot kopā, visi jūtas droši. No tā ir atkarīga mūsu nākotne. Ja neievērosim prasības, teātris būs jāslēdz ciet. 

Katra institūcija atrod veidu, kā strādāt šajā situācijā, bet nevienam nav atbilžu uz visiem jautājumiem. Piemēram, Cīrihes operas jauniestudējumā Boriss Godunovs orķestris spēlē nevis bedrē, bet mēģinājumu telpā, kas ir kilometra attālumā no teātra, un tā sniegums tiešraidē caur skaļruņiem tiek pārraidīts zālē. Pie mums arī diriģents un orķestra mūziķi priekšnesuma laikā valkā masku, izņemot tos, kuri spēlē pūšaminstrumentus.        

Kā mūzikas pasauli ietekmēs Ņujorkas Metropoles operas lēmums pilnībā atcelt 2020./2021. gada sezonu un atsākt darbību tikai 2021. gada septembrī? Kā šī rīcība atbalsosies Eiropā?

Tās ir skumjas ziņas. Metropoles operas lēmumu pamato divi faktori. Pirmais – globālā Covid-19 krīze, kas skārusi mūs visus. Otrais – institūcijas ekonomiskais modelis un finansiālais stāvoklis, kas ietekmē rīcību šajā situācijā. Pēdējos desmit gados Metropoles operai ir bijušas nopietnas finansiālās grūtības, un pandēmija ir kļuvusi par vēl vienu triecienu. ASV kultūra nesaņem publiskā sektora subsīdijas. Šo faktoru kopums nozīmē, ka tik milzīga kultūras institūcija, kāda ir Metropoles opera, ir lemta nāvei, ja šajos traģiskajos apstākļos tā visiem spēkiem centīsies turpināt darbību. Savukārt pauze līdz nākamā gada septembrim var nodrošināt tai skābekļa pieplūdi. 

Cerēsim, ka Ņujorkas teātris atjaunos darbību 2021./2022. gada sezonā, jo Metropoles opera ir šīs mākslas templis un tās darbībā atspoguļojas viss, kas notiek operas pasaulē. Metropoles opera ir nepieciešama mūzikas pasaulei. Pēc 2020./2021. gada sezonas atcelšanas mākslinieki, kuri plānoja uzstāties Ņujorkā, meklē jaunas iespējas – tie visi ir izcili dziedātāji, un tagad viņi ir pieejami. Daudzi teātri un koncertzāles izrāda par viņiem interesi, lai nodrošinātu viņiem darbu. 

Vissmagāk šī krīze ietekmēs jaunos mūziķus. Slavenības ir pelnījušas labi un būs pieprasītas arī turpmāk – cilvēki vienmēr vēlēsies dzirdēt populārākos dziedātājus, kuri atradīs jaunas iespējas un jaunus projektus. Savukārt tiem, kuri tikai sāk karjeru, pagaidām ir dziedājuši mazas lomas un vēl nav nodrošinājuši sev reputāciju un atpazīstamību, būs sarežģīti. Viņi būs zaudējuši vairāk nekā gadu, un skaidrs, ka šajos apstākļos darba piedāvājumu viņiem nav daudz un ienākumu arī nav. Koronavīruss nav operas draugs. 

Kā jūs varētu pārliecināt klasiskās mūzikas cienītājus doties uz Barselonu, kad ceļošana atkal būs iespējama un ierobežojumi tiks atcelti?

Barselona joprojām ir viena no pievilcīgākajām, seksīgākajām pilsētām Eiropā. Šeit ir ļoti labvēlīgi laikapstākļi, fantastiska virtuve un vīns. Mēs laipni uzņemam viesus. Iedziļinoties kultūras piedāvājumā, Barselonā sameklēsiet tūkstošiem pērļu, mums ir lieliski muzeji, viduslaiku meistaru gleznas, Pikaso šedevri, Svētās Ģimenes baznīca un daudz kas cits. Sezonas garumā Barselonā ir spilgta mūzikas dzīve, notikumu kvalitāte ir ļoti augsta. Taču sezonā ir īpaši mirkļi, kad pie mums notiek kaut kas neiedomājami fascinējošs un neatkārtojams, – neko tādu neatradīsiet ne Londonā, ne Parīzē.

Vairāk par 2020./2021. gada sezonas aktualitātēm Barselonā lasiet šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja