Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ūdens forma iegūst labākās filmas un labākā režisora apbalvojumu; labākais aktieris - Oldmens

Losandželosā 90. ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars pasniegšanas ceremonijā apbalvojumu par labāko režisora darbu saņēma Giljermo del Toro par darbu filmā Ūdens forma (The Shape of Water), tā arī atzīta par pēdējā gada labāko filmu. Savukārt apbalvojumu par labāko aktieri saņēma Gerijs Oldmens par Vintstona Čērčila lomas atveidošanu filmā Tumšākā stunda.

Ūdens forma ir filma, kas stāsta par mēmas sievietes un Dienvidamerikas upē atrastas ūdens radības attiecībām, naidu pret citādo, seksismu, rasismu un spriedzi, kas Aukstā kara laikā valdīja starp ASV un PSRS. Filma runā par par daudziem jautājumiem, kas pēdējo pāris gadu laikā sevišķi ASV sabiedrībā ir aktualizējušies - sieviešu tiesības, seksuālā vardarbība un rasisms. 

Savukārt par labāko aktrisi atzīta Francisa Makdormanda (filma Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā).

Savukārt par labāko dokumentālo filma tika atzīta kinolente Ikars (Icarus). Braiena Vogela filma vēsta par dopinga lietošanu Krievijas augstākā līmeņa atlētu vidū.  

Oskaru kategorijā Labākais otrā plāna aktieris saņēma Sems Rokvels par rasistiska policista atveidošanu filmā Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā).

Kategorijā Labākā otrā plāna aktrise ieguva Elisona Dženija par lomu biogrāfiskajā filmā I, Tonya (Es, Tonija).

Balvu kategorijā Labākā animācijas filma ieguva Coco (Koko noslēpums), bet par labāko ārzemju filmu tika atzīta Čīles filma A Fantastic Woman (Fantastiskā sieviete).

Kā vēsta aģentūra LETA, slavenajā Dolby teātrī ceremonijas vadītājs komiķis Džimijs Kimels atgādināja pērn ceremonijas laikā notikušo kļūdu, kad kategorijā Labākā filma sākotnēji par uzvarētāju tika nosaukts mūzikls La la Land, lai gan balvu bija ieguvusi filma Moonlight (Mēnessgaisma).

"Vēlos pieminēt, ka šogad, kad dzirdēsiet savu vārdu, necelieties uzreiz kājās, dodiet mums kādu brīdi."

Kimels arī runāja par seksuālās uzmākšanās skandāliem filmu biznesā, kā arī mazo sieviešu režisoru skaitu un vienlīdzīga atalgojuma problēmu.

"Mēs vairs nevaram ignorēt sliktu uzvedību. Pasaule uz mums skatās. Mums jārāda piemērs," sacīja Kimels.

Viņš arī vērsa uzmanību uz nesenajām veiksmīgajām supervaroņu filmām Wonder Woman (Brīnumsieviete) un Black Panther (Melnā Pantera), kurās galvenās lomas tēlo attiecīgi sieviete un tumšādaini aktieri.

"Es atceros laiku, kad vadošās kinostudijas neticēja, ka sieviete vai minoritātes var atveidot galveno varoni supervaroņu filmā, un iemesls, kāpēc es to atceros, ir tas, ka tas bija pērnā gada martā," norādīja Kimels.

Top komentāri

Liberālais burbulis
L
" Pasaule uz mums skatās. Mums jārāda piemērs" 'C) Pasaule uz jums vairs neskatās - jūs esat apbankrotējušies, kaviāra marksisti!
seksisms, kas gan cits!
s
Taisnība bija Grīnevejam, kino tiešām ir miris.
ak vai
a
Tā nu viš ir ar jeņķu kino - vai nu pusmiljarda ''šedevri'' kā visādas vandervūmenes un citi betmeņi, vai politiski korekta murgošana. Pat seriālos neko citu kā dzīvos miroņus un citus aicinājumus pakārties vairs neredz. Labi, ka palikusi nemistīgā Holivudas klasika, skatīsimies to.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Augļi un ogas

Jūs jau zināt – ja uz kādu brīdi iestājas klusums, nebūs labi! Krietnu laiku ieklausījos klusumā, kas valda ap Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvēšanu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja